BaşarıMotivasyon

Motivasyon – Çocukları Motive Etmenin Yolları

Çocuk Motivasyonu - Çocukları Motive Etmenin 10 Yolu

Motivasyon – Çocukları Motive Etmenin Yolları – Okul ve öğrencilik dönemi ve getirdiği sorumluluklar çocuklar için oldukça zorlayıcı bir hale gelebilmektedir. Halâ oyun çağında olan ve oyun oynamak isteyen çocukların bazen ders yükleri onlara zorlayabilmektedir. Süreklilik gösteren bu sorumlulukları devam ettirmekte zorlanan çocuklar için ebeveynlerin desteği önemlidir. Elbette bazı çocuklar kendi kendine motivedir. Yapması gerekenleri herhangi bir müdahale olmadan da yapabilir. Ancak bazı çocuklar ise daha az motivasyona sahiptirler. Bazı çocuklar ise onca teşvik ve desteğe rağmen halâ yeterli motivasyona sahip olamaz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır: Motivasyon kendi içinde birçok motivasyon türünü barındırır. Ancak şu anda genel hatlarıyla çocuklar için iki temel motivasyon türünden bahsedeceğiz; içsel motivasyon ve dışsal motivasyon.

İçsel motivasyon kişinin bir işi, görevi veya sorumluluğu yaparken kendi içerisinde doyum yaşayarak yapması durumudur. Dışsal motivasyon ise kişinin bir işi, görevi veya sorumluluğu gerçekleştirdiği davranışın sonucunda elde edecekleri için yapması durumudur. Çocukların bazılarında motivasyon, dışsal motivasyon olarak kendisini göstermektedir. Çocuğunuzun motivasyon türünü gözlemleyerek motivasyonunu arttırmaya yardımcı olabilirsiniz. Ancak dikkat etmelisiniz ki sürekli dışsal motivasyonu besleyerek ilerlediğiniz takdirde çocuğunuzun görev sürekliliğini kısa vadede kaybedebilirsiniz.

çocukları motive etmenin 10 yolu

Motivasyon – McClelland’ın İhtiyaçlar Teorisi

O halde nasıl bir yol izlenmeli? Motivasyonu arttırılmak istenen çocukların içsel motivasyonunu arttırıcı tutumlarla ilerlerken aynı zamanda dışsal motivasyonu da ihmal etmemek daha sağlıklı olacaktır. Bu noktada Mc Clelland’ın Başarı İhtiyacı Kuramında bahsettiği 3 ana noktaya dikkat etmelisiniz: başarı ihtiyacı, güç kazanma ihtiyacı ve ilişki kurma ihtiyacı.

Başarı İhtiyacı: Kişinin bir işi daha önce yaptığından daha iyi ve etkili yapma ihtiyacıdır.

Güç Kazanma İhtiyacı: Kişinin başka insanlardan, görevlerden sorumlu olma ihtiyacı ve onları etkileyebilme, kontrol edebilme ihtiyacıdır.

İlişki Kurma İhtiyacı: Kişinin diğer insanlarla iletişim kurma, arkadaşlık kurma yani sosyal etkileşim ihtiyacıdır.

Anlatılanlardan hareketle yola çıkıldığında; Çocuklarınızın içsel motivasyonunu arttırmak için yaratıcı düşünme, yaratıcı problem çözme, eğlenceli öğrenme yöntemlerini sunmak onların doğal meraklarını arttırmaya yönelik daha iyi bir yoldur. Doğal merakı artan çocuklar öğrenmeye de daha hevesli olacaktır. Bu esnada onların hevesini arttıracak veya heveslerini ortaya çıkaracak ortamlar oluşturarak keşif meraklarını arttırabilirsiniz. Peki bunları yaparken hem meraklarını arttıracak hem öğrenmelerini keyifli hale getirecek hem de akademik başarıları için bir yol çizebilecek neler yapabilirsiniz:

—– Sponsor Bağlantı —–

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

Çocukları Motive Etmenin Yolları

İşte çocukların motivasyonu arttırmanın 10 yolu:

Hedefler Belirleyin

Çocukların hedef koymalarını sağlayın. Ancak bu hedefleri siz belirlemeyin. Hedeflere birlikte karar vermek, çocukların da burada kendi hedeflerinde söz hakları olmasını sağlamak onlara kontrol gücü verecektir. Bu noktada önemli hususlardan bir tanesi hedef çocuğun ulaşamayacağı kadar zor ya da hemen ulaşabileceği kadar kolay olmamalıdır. Burada kilit kriteriniz “kimsenin yapamayacağı kadar zor değil ancak herkesin yapabileceği kadar kolay değil” olmalıdır. Hedeflerin arasında kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler olabilmelidir. Kısa vadeli hedefler çocuğunuzu heyecanlandıran, keşif duygusunu arttıran hedefler içerebilir. Bu sayede biraz daha çabuk sonuç almak çocuğunuzun motivasyonuna olumlu bir etki yapacaktır. Ancak sürekli kısa vadeli hedefler uzun bekleyişleri engelleyebilmektedir. Bu yüzden kısa vadeli hedeflerin yanında muhakkak uzun vadeli hedefler olmalı. İlk zamanlarda içsel motivasyonu zayıf çocuklar için uzun vadeli hedeflerin sonuna bir ödül koyabilirsiniz. Unutmayın; hedefleri olan ve bir hayat amacı belirleyen insanların hayat akışları her zaman daha akışkandır.

Bir Plan Yapın

Hedeflere ulaşmak için elbette bir plana ihtiyaç var. Çocuklarınızın hedeflerine ulaşmak için bir strateji oluşturmalarına yardımcı olun. Onlara ulaşmak için adım adım bir plan yapın. Planlarını kendisinin gerçekleştirmesi, tek başına yapması için zaman tanıyın. Bu sayede çocuklarınıza planlı olmayı, program oluşturabilmeyi aşılarken aynı zamanda her zaman onay aramadan kendi başına bir şeyler yapıyor olmasını da desteklemiş olursunuz. Bunu yazılı hale getirin. Yaptıklarının üzerini çizmek, kesmek veya tik atmak çocuğunuza planın o kısmını başardığını somut bir şekilde göstermeye yardımcı olacaktır.

çocuk motivasyonu - çocukları motive etmenin yolları

Başarıları Kutlayın

Çocuğunuz hedefleri gerçekleştirdiğinde tebrik etmeyi, onunla gurur duyduğunuzu söylemeyi ihmal etmeyin. Başarıyı onunla birlikte kutlayın. Unutmayın ki çocuklar onlarla ne konuştuğunuzu ve özellikle nasıl konuştuğunuzu unutmaz. Desteklemeden geri durmayın.

İşleri Rekabetçi Yapın Ama Rakip Olmayın

Sağlıklı rekabeti teşvik edin. Çocuğunuza tezahüratta bulunun. Sanki bir yarışta başka bir koşucuyu geçiyormuş gibi tezahürat yapın. Sonunda ona sembolik bir kupa verin.  Çocuğunuzla ilgili olarak pozitifliği aşılayın. Asla rakibe karşı olumsuzluk ve zayıflık içeren konuşma yapmayın. Çocuğunuzu başkalarıyla değil, kendi kendisiyle gelişiminde rekabeti destekleyin. örneğin yaptığı bir çalışmada; o anki çalışmanın bir öncekine göre nasıl geliştiğinden bahsedin. Kendisini geliştirebildiğini görmesini sağlayın. Varsa eksikleri belirleyin bir sonraki çalışmada daha iyisinin olacağına dair ufak konuşmalar, desteklemeler yapın.

Onları Cesaretlendirin

Çocuğunuzun kendisine inandığınızı bilmesini sağlayın. Onlara ne kadar harika olabileceklerini söyleyin. Bu esnada onun da kendisine inanmasına yardımcı olun. Hata yapmaktan korkmamaya teşvik edin. Hatalarıyla barıştırın ve onlardan kendisine yol haritası yapmayı öğretin.

—– Sponsor Bağlantı —–

ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN

3-7 YAŞ İÇİN – ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ

—– Yazının Devamı —–

İlgi Çekin

Çocuğunuzun kazanımları hakkında bilgi edinin. Çocuğunuzla onlar hakkında konuşun ve dinleyin. Çocuğunuza önem verdiğinizi ve ilgilendiğinizi fark ettirin.

Tutkuyu Keşfedin

Çocuğunuzu, tutkuyu keşfetmeleri için teşvik edin. Yaşamlarında birkaç tutku denemesi yapmalarına izin verin ve onlarla birlikte siz de bunu deneyimleyin. Onları tutkuya olan yolculuklarında destekleyin ve ne olduğunu bulana kadar devam etmeleri için teşvik edin.

Olumlu Olun

Çocuklarınız için olumlu ve iyimser olun. Eleştiri ve önerilerinizi kızgın, öfkeli veya bıkkın bir şekilde değil yapıcı bir tutumla daha şefkatle yapın. Sizi gördüklerinde gözlerinde korku veya şüphe olmamalıdır. Olursa muhtemelen özgüvenlerini, kendilerine olan inançlarını kaybedeceklerdir. Aksine sizi gördüklerinde mutlu ve heyecanı olmalarına izin verin. Size soru sormalarına, günlerini anlatmalarına, duygularını ifade etmelerine müsaade edin. Bu sayede çocuğunuzun hem motivasyonunu arttıracak hem de sizinle arasında olan bağı güçlendireceksiniz.

 

Akran Baskısına Karşı Önlem Alın

Çocuklar da bizler kadar sosyaldir ve öyle kalmak isterler. Dolayısıyla arkadaşlarına yetişmek, onlardan kopmamak, kendilerini göstermek de isterler. Ancak  çocuklar sevimli oldukları kadar da acımasızdır. Bazı durumlarda söz konusu sosyalliği elde etmeye çalışırken bir diğerini acıttıklarını, üzdüklerini fark edemeyebilirler. Sosyalleşirken başka arkadaşlarına zorbalık ederek yoğun stres altında bırakabilirler. Çocukların henüz stresle baş etme, kontrol etme mekanizmaları o kadar güçlü değildir. Bu yüzden yaşadıkları ufak bir akran zorbalığı bile onların motivasyonunu, özgüvenini, akademik başarısını, iletişim becerilerini ve daha birçok unsuru etkileyebilmektedir. Eğer böyle bir durum olduğunu hissediyorsanız çocuğunuzla konuşun, onu konuşturun, rahatlatın ve tedbir alın.

Heyecanlandırın

Çocuğunuzu hedefleri ve geleceği hakkında heyecanlandırın. Ayrıca siz de onlar için ne kadar heyecanlandığınızı gösterin. Pozitif enerji, heyecan ve hayaller onları sıkı çalışmaya, planlara uymaya ve kazanımlarını gördükçe mutlu olmaya davet edecektir.

Tavsiye Edilen Makaleler:

İlkokul Öğrencileri İçin Anlayarak Akıcı Okuma Eğitimi Nasıl Olmalı? Scarborough’un Okuma Halatı Modeli

Çocuklar İçin Temel Matematik Becerileri – Hızlı ve Etkili Bir Şekilde Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Başa dön tuşu