Başarıİnsan İlişkileriKariyer Planlama

Sadece Kadınlar Okusun! Iş Kadınları İçin Başarının Sırları

İş Kadınları – Kadınların iş yerlerinde kabul görmesi uzun bir süredir mücadeleye dönüşmüş durumda. İstatistiklere göre, dünya çapında erkek egemen bir iş dünyası var. Ancak, kadınların çalışmasının zorlukları yanında, işyerlerinde kadınların yükselmesinde de ciddi engeller olduğu görülüyor. Erkek çalışanların sabotajı her zaman söz konusu? Birçok iş kadını işinde yükselme konusunda birçok engelin varlığının farkında olmakla birlikte, iş yerine uygun bir iletişim dilini kullanma becerileriyle başarının üstesinden geliyorlar. Bu kadınlar, işyerinde nasıl giyineceklerini, nasıl bir profil çizmeleri gerektiğini biliyorlar. Söz konusu işini iyi bilen kadın çalışan sayısı da az.

Kadınların iş hayatına yönelik çalışmalarını ve araştırmaları yürüten sivil toplum kuruluşu Catalyst.org şöyle sormuştu bir araştırmada: “Kadınları üst yönetici olmaktan alıkoyan sebepler nelerdir?” Araştırmaya katılanların %52’si, “Erkeklerin kadınlar hakkındaki önyargıları” şeklinde cevap verdiler. Yine, “Kadınlar nasıl başarılı olabilirler?” diye soruldu. Bu defa katılımcıların %61’i “Erkek yöneticilere uygun bir iletişim dili geliştirerek” şeklinde yanıt verdiler.

Öyle görünüyor ki, iletişim stili hayati bir öneme sahip. Biz de “Kişisel Gelişim Merkezi” olarak iş kadınlarının başarılı olmaları için sözel ve sözel olmayan iletişim türleri içinden dokuz önemli yolu belirledik. İş kadınları, burada bahsedilen dokuz yolda yapmamaları gereken hatalardan kaçınırken, üzerine doğru olanları yapmalıdırlar. İşte tehlikelerle dolu dokuz yol, dokuz çıkış!

İŞ KADINLARININ YAPMAMASI GEREKEN DOKUZ HATA!

İletişim Kazaları - iletişim becerileri

KONUŞMANIZDA TONLAMA VE VURGULAMALARA DİKKAT!

İngilizcede “Uptalk” kelimesiyle ifade edilen “Son hecenin ritimle söylenmesi veya heceyi incelterek, soru soruyormuş gibi bir hava vermek” tarzındaki bir konuşma biçimidir. Bu tarz konuşmanın, iş kadınlarının konuşma biçimlerine yansıdığında, iş yerindeki iletişime % 40 oranında olumlu etki ettiği ortaya çıkarılmış. Yeni yetişen genç kuşak sözel iletişimde bu tarz tonlamaları ve vurgulamaları daha rahat yapıyor.  Eğer bir iş kadını ses tonlamalarında zayıfsa uzun konuşmak yerine sorulan sorulara evet veya hayır, bilmiyorum gibi yanıtlar vererek durumu kurtarabilir. Dominant konuşmanın yolu ise ses vurgusunu azaltmakla mümkün; tıpkı fısıldar gibi, gizem ve sır katarak konuşmak.

DİL BECERİNİZ ZAYIF OLMASIN!

Zayıf konuşma kurbanı mısınız? Kelimeleriniz size ihanet mi ediyor? İş yerinde söylediklerinize kulak veren az ise veya patronunuz sizi kaale almıyorsa, bunda muhtemelen konuşmanızdaki zayıflıktır. Vurgusu olmayan cümleler, belirli belirsiz söylenen kelimeler, sizin anlatmak istediğiniz önemli anlamların önemsizleşmesine sebep olmaktadır. Beden dilinizin yeteri kadar güven verici olması, kullandığınız kelimeler zayıfsa, bir anlam ifade etmiyor.

Konuştuğunuz zaman “ Bu sadece bir düşünce…”, “Ben daha yeniyim…” veya “Bir öneride bulunmak istiyorum…” gibi cümleler kurmak kendinizi minimize etmektir. Yine, “Zannedersem, Önerim, hissediyorum, mümkün, bir çeşit, sanırım….” tipi kelimeler sizin iletişiminizi zayıflatan, güvensiz ve çıtkırıldım kelimelerdir. Bu durum şuna benzer: Bir satışçı düşünün. Şöyle konuşsa, “Umarım bizden alırsın… eğer bizden alırsan memnun kalabilirsin…” şeklinde başlayan cümleler kursa alıcıya güven vermez. Siz de böyle konuşursanız, kendinizden emin olmayan bir pozisyon sergilemiş olursunuz.

Öğrencilerin Gözünde İyi Öğretmen Olmak

“DEĞİL Mİ” GİBİ EKLEMELERİ KULLANMAYIN!

Bu iyi bir fikir, değil mi?

Biz iyi bir takımız, değil mi?

Bu tarz eklemeli, onaylatıcı, tamamlamalı konuşmalar zayıf güveni ve yetkin olmayışı hissettirir. Bunlardan kaçının.

DEĞİŞTİRİCİ KELİMELERDEN KAÇININ!

Bazı, tam, yalnız, umulur ki, tahmin edersem…” şeklindeki kelimeler de iletişimde mesajı ve sizi küçültür. Hele, bir de kendiniz için kullanıyorsanız size “neden güvenelim!” derler. Özür dilemek zorunda kalmış ezik bir tip olarak algılanırsınız.

İletişimde mimiklerin rolü.

ZAYIF KELİMELER KULLANMAKTAN KAÇININ!

Kadınlar, erkeklerden daha farklı kelimeler kullanırlar. Bunlardan bazıları:

Zayıf Kelimeler          Güçlü Kelimeler

Sanırım                     Biliyorum

İnanıyorum              Güveniyorum

Eğer                         …zamana kadar tamam

Tavsiyem                  Önerim

Bir çeşit                     Öyledir.

…e bilir                      Kesinlikle

Problem                    Meydan Okumak

Kaygılıyım                  İlgiliyim

Paylaşırım                  Tartışırım

ÇOK FAZLA KAFA SALLAMAYIN!

Kadın tabiatı empatik dinlemeye yatkındır ve bu güçlü bir yön olabilir. Fakat aşırı derecede onaylayıcı dinleme yanlış anlamalara neden olabilir. Bir kadın bir toplantıda konuşanı dinlerken başını sallıyorsa bunun anlamı “Seni duyuyorum”, “Seni anlıyorum” demektir. Erkekler baş sallıyorsa bunun anlamı “Seninle aynı fikirdeyim.” demektir. Karşılıklı konuşmalarda kadınlar erkeklerden daha az baş sallamalıdır.

ÖZÜR DİLEMEYİN!

Asla özür dilemeyin. Özür dileme durumunda sorumluluk alın. “Benim hatamdı” demeniz yeterlidir. Kendinizi bitkin düşürmeyin.

SÖZÜNÜZÜN KESİLMESİNE İZİN VERİRKEN…

Erkekler bir konuşmanın ortasında paldır küldür söze dalabilir ve konuşanın sözünü kesebilir. Kadınlar ise sözünün kesilmesine daha müsamahalı davranırlar. Ancak, ipin ucunu kaçırmamak için şöyle söyleyebilirsiniz: “Henüz sözümü tamamlamadım.” , “İzin verirsen tamamlayayım.” veya “Sorunuzu sözüm bitince alayım lütfen!”.

Pazarlık Yapma - Pazarlık Etme

GİYİMDE UYGUNSUZLUK

Karşılaşmalarda ilk izlenim ilk 7 saniyede gerçekleşir. Giyim ve görünüş görselliğin kısa yoludur. Giyimde aşırıya kaçmamak asıldır. Aşırı makyaj, dekolte giyim gibi cinsiyeti öne çıkaran giyim tarzları ters tepebilir. Elbette feminen giyinmelidir, ama aşırı şatafatlı görünüm itici gelebilir. İş yerindeki pozisyonunuza göre giyinmek daha doğrudur. İş hayatında başarının bir göstergesi çevrenizden kişiliğinize karşı gösterilecek olan saygıdır. Saygıyı kaybetme riski olan giyim tarzlarından kaçının.

AŞIRI SOFT KONUŞMAK

Yumuşak ses tonu veya nefesli konuşma erkekler tarafından seksi bulunur. Ancak bu tür sesler aynı zamanda güvensizlik ve özgüven eksikliğini de işaret eder. Asıldan konuşma ve sunum sesi bellidir.  Diyaframdan gelen nefesle çıkan bir ses, sunumların ve diyalogların sesi olarak iletişim kalitesini yükseltir.

DÜŞÜNCELER İÇİN ÖVÜLMEK

Kadınların, iş yerlerinde erkeklerden en çok şikayet ettikleri konu, fikirlerine erkeklerin önem vermeyişleridir. Bir kadın çalışan bir görüş ileri sürdüğünde kimse buna olumlu tepki vermez. Ama erkek aynı şeyi yapsa erkekler hemen olumlu-olumsuz tepki verirler. Bunun bir nedeni bayanlara karşı erkeklerin yanlı tutumları olabilir. Bu nedenle kadınlar bir fikri olur olmaz bir durumda söylemek değil, itibarını artıracak bir zamanda ve yerde ifade etmelidir.

Bir toplantıda, kadın arkadaşlardan biri bir fikir söylediğinde, erkek arkadaşlardan biri “Harika bir fikir. Bunu yönetime taşımalıyız.” demişti. Kadın çalışan esprili ve alaycı bir tavırla, “Öyle kendim taşıyamayacağım kadar ağır bir fikir değil.” diyerek erkek arkadaşın cümlesindeki “ağırlık” kelimesinden hareketle esprili bir şekilde bir güzel alay etti. Görüldüğü gibi, kontrol, kadın çalışanın elinde. Espri ve kendisiyle barışık bir görüntü daha etkilidir.

Başarılı İş Kadını

TOPLULUK ÖNÜNDE KONUŞUN!

Hayatta iki heyecan verici durum vardır: “Paraya sahip olmak” ve “Topluluk önünde konuşma yapmak”. Topluluk önünde konuşmak ölüm korkusundan sonra gelir. Ne yazık ki kadınların yaptığı en büyük hata topluluk önünde konuşmaktan çekinmeleridir. Oysa konuşmacılık insanı görünür kılan ve çevre oluşturan önemli bir etkinliktir. Erkekler de çok korkarlar topluluk önünde konuşmaktan. Ama iyi bir konuşmacıysanız kendinizi göstermenin ve parlatmanın da en etkili bir yoludur da.

Korkularınızla yüzleşin. Bu konuda eğitim alın. Beden dili, diksiyon ve fonetik kurallarını öğrenin ve kullanın. Bu, sizi iş yerinizde daha güçlü hale getirecektir.

Başa dön tuşu