Kariyer PlanlamaKişisel Gelişim

İş Görüşmesi Teknikleri – Kritik Soru “sizi Özel Kılan Nedir?”

İş Görüşmesi Teknikleri – Kritik Soru: “Sizi Özel Kılan Nedir?”  Bir işe başvuruyorsunuz. Sizin gibi onlarca yüzlerce aday daha başvuruyor. Bu kadar başvuran arasından nasıl sıyrılıp da ipi göğüsleyeceksiniz? Mümkün mü? Evet, mümkün. Yeteneklerinizin ve kişilik özelliklerinizin çoğunun aynı pozisyon için başvuran diğer adaylarla örtüşmesi kuvvetle muhtemel olduğu halde, sizi diğerlerinden ayıran sahip olduğunuz “benzersiz nitelikleriniz” olacaktır. İnsan kaynakları için işin başında göreviniz, bunları ortaya çıkarmaktır.

Bir iş görüşmesinde insan kaynakları sorumlularının cevabını aradığı en önemli soru şudur: “Sizi bu kadar başvuran arasında benzersiz yapan nedir?” 

Sizi başvurduğunuz pozisyona en uygun hale getiren ilgili niteliklerinizin neler olduğunu ve onları genişletmek için ne yapmanız gerektiğini araştırın ve inceleyin. Bu yazıyı okuduktan sonra durumunuza bir göz atın. Dürüst, bilgilendirici bir cevap hazırlayarak, iş görüşmesi yapacak olan kuruluşlara katacağınız değerli özelliğinizi tanımalarına -ve tabi kendinize- yardımcı olabilirsiniz.

Görüşme Yapanlar Neden “Seni Benzersiz Yapan Nedir?” Diye Soruyorlar?

İş Görüşmesi Teknikleri – Kısacası şöyle: İşverenler neden sizi işe almalılar? Görüşmeden önce bu soruyu kendi kendinize sorun ve cevabını arayın. Ama cevaplarınızı sübjektif değil, işverenin gözünden değerlendirin. Bakalım kendinizi eşsiz nitelikleriniz konusunda ikna edebiliyor musunuz?

İş görüşmesi yapan insan kaynakları sorumlularının veya işverenin bizzat kendisinin bu soruyu sormasının bir nedeni, kendiniz hakkında neye değer verdiğinizi anlamak olabilir. Vereceğiniz cevap, sürekli gelişime açık nitelikler olmalıdır. Bu beceriler,  sürekli olarak geliştirmek için çalıştığınız kritik beceriler olabilir. İşveren, özgeçmişinize veya başvurunuza dahil etmemiş olabileceğiniz istisnai niteliklerinizi veya işle ilgili soft becerilerinizi arıyor olabilir.

Kendinizi öz niteliğinizin farklılığı yönünde ikna edip, görüşmede bunu nasıl sunacağınız konusunda düşünmelisiniz. Daha doğru ifadeyle, sizi diğer tüm başvuru sahiplerinden ayıran bir özellik tanımlamaya çalışmak yerine, bu özelliğinizin işverenin işine nasıl da yarayacağını anlatmalısınız. İşverenin “Tamam da, bana ne faydası olacak?” diye ikinci soru sormasına fırsat bırakmamalısınız. Eğer bu eşsiz özelliğinizin neden işvereninize fayda sağlayacağını ifade edebilirseniz, iş sizindir. Diğer başvuranları tanımadığınız için, onlarla ilgili cevaplar düşünmek şüphesiz zordur ve gereksizdir de. Arka planınızın sizi neden iyi bir formda tuttuğunu belirlemek, işverenlerin özelliklerinizi ve neden aday olduğunuz iş için iyi hazırladığınızı bilmelerini sağlayacaktır.

Böyle Bir Soruya Hazırlamanız İçin Ne Yapmalısınız?

İş Görüşmesi Teknikleri – En alakalı, benzersiz özelliklerinizi tanımlamanıza yardımcı olmak için aşağıda sayılan ipuçlarını dört açıdan bakarak değerlendirin:

Birinci Bakış: İşverenin Neyi Değerli Bulabileceğini Düşünün. 

İşverenler, iş hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak perspektif, beceri kümesi veya yetenek getirecek çalışanları ararlar. İş tanımını dikkatlice gözden geçirmek ve işverenin yeni çalışanın yerine getireceğini umduğu belirli hedefler hakkında bilgi aramak için zaman ayırın, ardından bu gereksinimlerle uyumlu olan güçlü yönlerinizi belirleyin.

Örneğin, bir ekip yönetimi pozisyonu için başvuruyorsanız ve iş tanımlaması, şirketin departmanlar arası iletişimi kolaylaştırma yönündeki çabasını vurgularsanız, insanları ortak bir hedef etrafında bir araya getirme ve bir grup ortamında liderlik yeteneğinizi göstermiş olursunuz. Burada liderlik beceriniz öne çıkacaktır.

İkinci Bakış: Geçmişinize ve Önceki Deneyimlerinize Bakın. 

Önceki pozisyonlarda başarılı olduğunuz zamanları düşünün. Nasıl olmuştu? Hangi yollarla ve becerilerle o başarıyı yakalamıştınız? İşvereniniz neden sizi ödüllendirmişti?  Hangi özellikleriniz, becerileriniz veya yetenekleriz sizin başarıya ulaşmanıza yardımcı oldu? Başardığınız her neyse, muhtemelen diğer işverenlerin de bu yeni çalışma ortamında beklentisi olabileceği gibi, sizin bu yeni işverene vereceğiniz bir söz gibi de düşünülecektir.

Örneğin, yetenekli bir satış uzmanısınız. Çalıştığınız kuruluşlarda, becerileriniz arasında mutsuz müşterileri yeniden kazanma veya kaybedilen müşterileri geri getirme deneyimine sahiptiniz. Başarılı çalışmalara imza attınız. Bu durumda, benzersiz yeteneklerinizden birinin insanları (müşterileri) mutsuz olduğunda algılayabilmek, kaygılı müşterinin endişelerini dağıtmak için kendinize özel strateji geliştirmek becerisi olabilir.

Üçüncü Bakış: En Popüler Kişilik Özelliklerinizi Kabul Edin 

Daha önce birlikte çalıştığınız arkadaşlarınız tarafından vurgulanan güçlü yanlarınızı göz önünde bulundurun. Arkadaşlarınızla ailenizin kutladığı özelliklerinizi ve kişiliğinizin bu yönlerini, meslekte başarılı olmak için uygulayabileceğiniz yolları arayın.

Örneğin, ailenizin, arkadaşlarınızın veya başkalarının sizin sabırlı ve özverili olduğunuzu bildiklerini varsayalım. Bu durumda, sabrınız ve kalıcılığınızın yüksek stresli senaryolarda sakin olmanıza ve toplanmanıza ya da dış baskılara ya da gerilmelere rağmen hedeflere ulaşma konusundaki kararlılığınızı paylaşabilirsiniz. Bu durum sizin azimli, sebat eden, kararlı bir özelliğinizi öne çıkaracaktır.

Dördüncü Bakış: Çeşitliliğinizi Öne Çıkarın

“Eşsiz” kelimesinin sizi şaşırtmasına veya korkutmasına izin vermeyin. İşverenler ilginç yetenekler ararken, özellikle işle alakalı değilse, duydukları cevaplardan farklı bir şeyi paylaşmanızı beklemiyorlardır.

Örneğin, bir müşteri hizmetleri pozisyonu için başvuruyorsanız, işveren muhtemelen daha önce duyduğu güzel söz söyleme becerilerinizi duymakla ilgilenmeyebilir. Bu ona orijinal gelmeyebilir. Alternatif olarak, bulunduğunu şehir itibariyle –turistik şehirler gibi- birden fazla dilde konuşma özelliğiniz sizi öne çıkarabilir.

İpucu: İş Görüşmesi Teknikleri – Güçlü yönlerinizi vurgulayan arkadaş veya yönetici geri bildirimi aldıysanız, bunları cevabınıza dahil edebilirsiniz. Bu, sahip olduğunuzu iddia ettiğiniz özelliklere daha fazla kanıt sağlayabilir. Örneğin, “Akran geri bildirimlerimde, işbirliği yapma yeteneğim sürekli öne çıkmıştı. Arkadaşlarım ve işverenler bu yönümü hep takdir etmişlerdir…” diyerek yanıtınıza başlayabilirsiniz. Daha sonra daha fazla ayrıntıya girebilirsiniz.

Herhangi bir görüşme sorusunu cevaplarken, mümkün olduğunda belirli detayları veya gerçek yaşam senaryolarını kullanın. Yeteneklerinizi örnekler aracılığıyla ne kadar iyi gösterirseniz, cevabınız o kadar unutulmaz ve güvenilir olur.

“Bize, Benzersiz Olduğunuza İlişkin Örnekler Verebilir Misiniz?”

“Size benzersiz kılan nedir?” Şeklinde nasıl cevap vereceğinizi belirlemenize yardımcı olacak birkaç örnek yanıt:

***

Etkin bir şekilde örgütlenme yeteneğim beni benzersiz kılıyor. Yönetici asistanı olarak önceki görevimde, ofis tedarik dolabını kategoriye göre yeniden düzenlemek için bir plan geliştirdim. Eşyaların bulunması daha kolay olduğu için, her yıl daha az sipariş verdik ve ofis malzemelerinde % 30 tasarruf sağladık.” 

***

Beni benzersiz yapan şey, insanlarla kolayca empati ve ilişki kurabilmemdir. Bu beceri, yeni sorumluklar alma konusunda bana yardımcı oldu. Sorunlu noktalarını ve zorluklarını çabucak anlayabildiğim için, her ikisi de kotamı sürekli olarak aşmamı sağlayan ve beni yönlendiren güven ve güvenli ilişkiler kurmayı başardım.

***

Beni benzersiz yapan şey, perakende sektöründeki dört yıllık deneyimim. Müşterilerin sorularını, geri bildirimlerini ve şikayetlerini ilk elden deneyimlediğim için müşterilerin ne istediğini biliyorum. Pazarlama yoluyla olumlu bir tüketici deneyimi yaratmak için ne gerektiğini biliyorum.

İnsan Kaynakları – Sizi ideal bir iş için ideal bir aday yapan özel bir şeylerinizin olması lazım. Eşsiz güçlerinizi belirleyerek ve konuşma noktalarınızı görüşmenizden önce oluşturarak, iş için neden uygun olduğunuzu bildirmeye hazır olmalısınız.

Kolay gelsin…

Başa dön tuşu