Hızlı Okuma

Hızlı Okuma İtirafları – Okumayı Keşfeden Bir Tembelin İtirafları

Hızlı Okuma İtirafları – “Okuma” konusu fakir ülkelerin üzerinde ısrarla durduğu konuların başında gelir. Okulların ilk söylemi “okumayı sevmektir.” Kutsal metinler “oku!” der. Aileler çocuğun okullara devam edebilmesi için özelde okumayı sevmesi gerektiğine inanır. Okuma üzerine o kadar çok yayın var ki, Kültür Bakanlığı – Kütüphaneler Genel Müdürlüğünün illerdeki kütüphanelere dağıttığı basılı kitapların haddi hesabı yoktur.  Okunacak çok şey varken, söz aramızda, onları okuyacak okur da bekleniyor!

Ben aslında okumayı hiç sevmezdim. Hiçbir zaman büyük bir okuma hayranı da olmadım. Tabii ki bunu eğitim sisteminden sorumlu tutuyorum. (Benim hatam olamaz, değil mi?) Görüyorsunuz, öğretmeninizin size tavsiye ettiği her kitap sizi ilgilendirmiyorsa, okumaktan zevk almak zordur. Bu yüzden ondan nefret ettim. Okumak bir angarya, zevk değil!

Sonra okulu bitirdim ve hayat beni yuttu. Önce kendine çekti; sonra bana kitapların neden var olduğunu bir güzel öğretti. Zaten hayatın özelliği budur; önce ders verir/sınav yapar, sonra öğretir. Oysa okullar bunun tersini yapıyor; önce öğretiyor sonra sınav yapıp dersini veriyor.

HO

Ben de kendi yoluma gittim. Fakat çok geçmeden hayatın farklı alanlarında işime yarayacak bilgilerin yer aldığı farklı türde kitapların var olduğunu keşfettim; son derece ilginç kitaplardı. Aslında, o kadar çok var ki, hepsinden zevk alacak kadar zamanım yok.

Küçükken geçmeyen zamanım şimdi durmak bilmiyordu. Kitap okuyacak zamanın kalmadığını fark ediyordum. Bir günün 24 saat olduğunun ve sınırlı olduğunun farkındayım. Ne yapabilirdim? Benim gibi kitap dünyasını sonradan keşfeden biri nasıl bu kadar çok kitabı okuyabilirdi?

Tabi sonunda çözümü buldum: Bir dostum bana aşağıdaki makaleyi okumamı ve öğrendiklerimi mutlaka uygulamamı önerdi.

HAFTADA 2 KİTAP NASIL OKURUM?

Sonra Mega Hızlı Okuma seti  ile Mega Hızlı Okuma Eğitimine  katılmayı önerdi.

Hepsini yaptım.

Burada size, çok sayıda öğrendiklerimden hafızamda kalan önemli başlıklardan 7 tanesini sunacağım. Siz de deneyin, ben bile başardıktan sonra, siz haydi haydi başaracaksınız.

Ücretsiz Hızlı Okuma Kursu

Ben bu teknikler sayesinde her hafta sadece Pazar günü birkaç saat geçirerek bir kitap okuyabiliyorum.

İşte önerilerim:

1. İçinizden tekrar etmeyin

Hızlı Okuma İtirafları – Bizi bir kitabı okumada yavaşlatan şey budur; iç sesle okumak ya da dudakla okumaktır. Kendinizi, okurken zihninizdeki kelimeleri tekrarlarken veya yüksek sesle tekrarlarken yakaladığınızda, okuma hızınızı önemli ölçüde düştüğünü fark edin. O halde içinizden okuma tekrarı yapmayın. Dilinizle değil, gözlerinizle okuyun.

İşte size bir takviye:

NEDEN HER GÜN OKUMALISINIZ?

2. Kılavuz kullanarak okuyun

Hızlı Okuma İtirafları – Fikir basit. Okurken her satırın altını izlemek için bir kalem veya kılavuz kullanın. Bu fosforlu bir kalem de olabilir; gerektiğinde satır veya kelime altını çizin. Kılavuz kullanmak hızınızı belirleyerek gerektiğinde hızlanmanızı veya yavaşlatmanızı kolaylaştırır. Unutmayın, kılavuz okuma hızınızı belirler, tam tersi değil. Belirli bir hız belirledikten sonra ona bağlı kalın.

3. Odaklanın

Hızlı Okuma İtirafları – Apaçık değil mi? Basit gelebilir, ama burada bahsetmeye değer. Kitapları hor gördüğüm yıllarında, ara sıra okumaya başladığımda, bir şey okurken, ilginç de olsa kendimi ortalıkta dolaşırken ve başka şeyler düşünürken bulurdum, bu yüzden aynı cümleyi birkaç kez tekrar okumak zorunda kaldım. Nedeninin yavaş okumak olduğunu anladığımda epeyce bir zaman kaybetmiştim. Bununla birlikte, hızlı okurken bunu yapmak ve aynı anda başka bir şey düşünmek tamamen imkansızdı; şükür ki bunu öğrendim. Bu yüzden odaklanın! Mega Hafıza’nın hazırladığı aşağıdaki video klip bu sorunu çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

4. Üçüncü kelime kuralına Uyun

Hızlı Okuma İtirafları – İşte yapmanız gereken şey budur: Bir satırın baştan üçüncü kelimesi ile sondan üçüncü kelimelerine odaklanın. başlarken ilk üçüncü kelimeden okumaya başlayın; sonra sondan üçüncü kelimeden sonrasını da okumaya gerek yok, okumayın. Merak etmeyin, hiçbir bilgiyi kaybetmeyeceksiniz. “Çevresel Görme” bir durumu kullanarak gözleriniz atladığınız bu ilk ve son kelimeleri de yakalayacaktır.

 Ayşe’nin küçük kuzusunu akşam yemeği için kestiler.” 

Kalın yazılmış sözcükler odak noktalarını belirtir.

5. Her kelimeyi ayrı ayrı okumayın

Hızlı Okuma İtirafları – Bunu yapmanın en kolay yolu, daha uzak bir mesafeden okumaktır (35 cm gibi). Buradaki amaç, tek tek kelimelere odaklanmak değil, iki veya üçünü tek bir anlık görüntüde okumaktır. Yani fikir şu ki, bir metin parçasına bakarsınız ve birkaç kelimeyi aynı anda okursunuz, ardından yanlarındaki kelimelerin başka bir fotoğrafını çekersiniz ve bu böyle devam eder.

6. Geri atlamayın

Hızlı Okuma İtirafları – Bu çok yaygın bir sorundur. Zaman zaman biz bile bu hatayı işliyoruz. Tek bir kelimeyi (hatta bütün bir cümleyi) tekrar okumak için geri atlamanın bizi yavaşlattığı açıktır. Okuma hızınızı artırmak istiyorsanız, bu yanlış alışkanlıkla savaşmalısınız. Ama önce bu kusuru kabul etmelisiniz. Geri atlamayı önlemek için 2. maddedeki “Kılavuzla okuma”yı burada uygulayın. Kılavuzla okumak burada çok yardımcı olur.

7. Başlangıcı Hızlı Tutun 

Hızlı Okuma İtirafları – Her şeyi rahatça anlayabilmek için çok hızlı okumaya başlayın. Bir veya iki sayfa sonra sizin için rahat olan hıza doğru yavaşlayın. Tıpkı bir otoyolda araba sürmek gibi; 90 yapıyorsanız ve 70’e yavaşlıyorsanız bu sizde yavaş gittiğiniz hissi verecektir. Ancak 50 yapıyorsanız ve 70’e kadar hıza çıkarsanız bu durumda aynı hızda olmanıza rağmen kendinizi daha hızlı hissedersiniz.

Sonuç olarak diyebilirim ki, benim gibi bir kitap okuma düşkünü olmayan biri bile hızlı okuma sayesinde okumayı sever hale geldiysem, bu saydığım basit tekniklerle siz de en az kitap okumayı sevme noktasına gelirsiniz. Yardımcı olacağından umutluyum.

Aşağıda verilen “Hızlı Okuma Testi“ni deneyerek işe başlayabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Guınness “Hızlı Okuma Rekorları”Nı Onaylamaktan Neden Çekildi?

Hızlı Okuma Gerekli mi – Bilgiyi Hızlı ve Kalıcı Bir Şekilde Nasıl Toplarız?

Hızlı Okuma Kaç Yaşında Veya Ne Zaman Başlamalı?

Başa dön tuşu