Hızlı OkumaKişisel Gelişim EğitimleriÖğrenme ve Eğitim

Hızlı Okuma Teknikleri – Nasıl Daha Hızlı Okuyabilirsiniz?

"Bir okuyucu ölmeden önce kitaplar aracılığıyla binlerce hayat yaşar." - Atasözü

Hızlı Okuma Teknikleri – Nasıl Daha Hızlı Okuyabilirsiniz – Okumak eğlencelidir. Hızlı okumak daha da eğlencelidir. Tabii eğer hızlı okuma tekniklerini biliyorsanız! Ancak elbette bazı kişiler “Benim okuma alışkanlığım yok ki, ben okumaktan hoşlanmam ki” gibi birçok cümleyle bu teknikleri biliyor olmanın kendisine bir faydası olmadığını düşünebilir. Aslında bu düşüncenin altında da yine okunması gereken metinlerin, düz yazıların, dergilerin veya kitapların onlara sadece kelimelerden oluşan bir dağ gibi görünmesinden kaynaklanmaktadır. Bu noktada bir kısır döngü olduğunu fark ettiniz mi? Hızlı okuma tekniklerini bilen ve bunu kullanan kişiler için okumak bir çırpıda yapılabilecek bir iştir. Aslında okuma hızının zayıf olması, hızlı okumaya çalışıldığında okunan metinden alınan bilginin düşük olması gibi etkenler insanları okumaktan uzaklaştırıp okumayı sadece bir yük gibi görmelerine sebep olmaktadır.

Okuma alışkanlığınız gerçekten olmayabilir, okumak işi size gerçekten yük gibi de geliyor olabilir. Ancak günlük hayatta hepimiz gerek iş yerinde gerek okulda yazılara, metinlere yani okunacak bir şeylere maruz kalıyoruz. Alışkanlığınız olmasa dahi hızlı okuma teknikleri ile en azından bu durumun sizin için yük olmaktan çıkacağını müjdeleyebiliriz!

Yazının devamına geçmeden önce aşağıdaki videoyu izleyin ve insan beyninin hızlı okuma konusunda ne kadar muhteşem bir kapasiteye sahip olduğunu görün. Uzun değil, 22 saniye!

Neredeyse kelime kaçırmadınız değil mi? Aslında her birimiz özellikle hızlı okuma tekniklerine hakim olduktan sonra bu okumaları ve hatta daha hızlısını kolaylıkla yapabiliriz.

İşte üç Bölümde hızlı okuma teknikleri ile ilgili ipuçları şunlar:

BİRİNCİ BÖLÜM: (hızlı okuma teknikleri ve nasıl daha hızlı okuyabilirsiniz?)

1- Nasıl Hızlı Okunduğunu Öğrenin!

Öncelikle kendi kendinize konuşmayı bırakmalısınız. Okumaya yeni başlayan çocuklar gibi sesli okumaya çalışmayın! Hızlı okuma tekniklerinden biri olan “içinden sessiz okuma” tekniğine sahip değilseniz okuduğunuz kavram ve cümlelerin anlamlarına yoğunlaşamazsınız. Eğer sesli okumanıza engel olamıyorsanız okuma yaparken ağzınızda bir sakız çiğneyin. Gözleriniz okurken ağzınız meşgul olduğundan seslendirme yapamazsınız. İkincisi dudaklarınızı kıpırdatmak yerine bir parmağınızı kaldır indir yapın!

2- Okuduğunuz Kelimelerin Üzerini Kapatın!

Hatırlıyorum; ilkokul öğretmenimiz okuma becerimizi geliştirirken bunu yapardı. İnsan gözü, okuduğu kelimeleri tekrar görme eğilimindedir. Çünkü o kelimeler artık yabancı değildir. Beynimizde kaydedildiği için beynimiz de hemen işin kolayına kaçmaya çalışır. Tabi okuduğumuz yerdeki anlam bütünlüğü kaybolur. Çare mi? Elinize bir kart alın ve okuduğunuz kelimeleri kapatarak devam edin. Hangi sayfada kaldığınızı hatırlamak için kullanılan ayracın bir amacı da okuma esnasında okunan kelime veya kelime gruplarının üzerini örtüp gizlemektir. Böylece göz ve beyin sıçramalarından kurtulursunuz. Ancak alıştıktan sonra bu tarz bir uygulamayı bırakın!

3- Görmenizin Kaç Harfi Kapsadığını Bilin!

Okurken gözleriniz kıpır kıpır hareket halindedir. Hatta bazı kelimelerde duraklarken bazılarında da atlama yapar. Gözleriniz hareket halindeyken okumaya odaklanamazsınız. Sadece gözleriniz durduğunda okuyabilirsiniz. Her satırda gözünüzün gördüğü kelimeler üzerinde gözünüzü daha az hareket ettirirseniz çok daha hızlı okursunuz. Ancak dikkatli olun. Okurların bir satırda, bir defada ne kadar görebileceğine dair sınırları bilin:

• Gözünüzü odakladığınız kelimenin sağında sadece sekiz harf okuyabilirsiniz, solundan ise ancak dört harf okuyabilirsiniz. Bu, bir kerede kabaca iki veya üç kelimedir. Yani aynı anda odaklandığınız satırda yan yana 2-3 kelime okuyabilirsiniz.

• Sağa doğru 9–15 sayıdaki harfleri görürsünüz, ancak bunları açıkça okuyamazsınız.

4- Göz Egzersizleri Yaparak Gözlerinizi Eğitin!

Beyniniz normalde bir sonraki kelimelerin ne kadar uzun ya da tanıdık geldiğine göre gözlerinizi nereye taşıyacağınıza karar verir. Siz de göz egzersizleri yaparak gözlerinizi eğitirseniz daha hızlı okuyabilirsiniz. Şu alıştırmaları yapmayı bir deneyin:

• Satırın üzerine bir kart (ayraç vb.) yerleştirin.

• Kartın üzerinde ilk kelimenin üzerine denk gelecek şekilde bir X işareti koyun.

• İkinci bir X işaretini 3-4 kelime sonrasındaki kelimenin üzerine gelecek şekilde işaretleyin. Böylece 1-2-3-4. ve 5. satırlar arasını görme şansımız olacak. Göz ilk beş kelimeyi okuyabilir, ama daha fazlasını okusa da anlayamaz.

• Satırın sonuna ulaşana kadar aynı aralıkta daha fazla X işareti koyun.

• Son olarak kartı kaldırmadan bir parmak hareketiyle satırın altına doğru kaydırın; X işareti koyduğunuz üstteki satırdaki kelimeleri göreceksiniz. Ardından X işaretlerinin hemen üst hizasındaki bu kelimeleri okuyarak gözlerinizi odaklayın ve hızlı okuyun.

5- Anladığınızdan Daha Hızlı Bir Tempo Ayarlayın!

Birçok hızlı okuma programı, önce göz reflekslerinizi eğiterek ardından beyninizin göz reflekslerine yetişmesini sağlayıncaya kadar egzersiz yaparak okuma hızınızı artırdığını iddia etmektedir. Bu kısmen doğrudur ancak böyle bir egzersiz anlama hızınızı artırmaz. Aşırı hızda okumayı ve bunun yanında anlamayı hedeflemek istiyorsanız aşağıdaki egzersizlere kulak verin:

• Metni okuma süresince bir kalemi ya da parmağınızı kalem gibi kullanarak sakin bir hızda, satırın başından sonuna doğru bir tempo içinde “bir bir bin” diyerek satırın sonuna geldiğinizde diğer satıra geçerek bu şekilde sayfanın sonuna kadar tempolu bir şekilde satırları izleyebilirsiniz.

• Kalem temposunda bu satır okuma işine iki dakika harcayın. Bir şeyi anlayamasanız bile metne odaklanın ve gözlerinizi iki dakika boyunca hareket ettirin.

• Bir dakika dinlenin, sonra daha hızlı gidin. Her defasında “bir bir bin” dediğinizde iki çizgide hareket eden bir kalemin hızını okumak için üç dakika harcayacağınızı unutmayın.

İKİNCİ BÖLÜM: METNİ SÜZMEK

(hızlı okuma teknikleri ve nasıl daha hızlı okuyabilirsiniz?)

1- Metni Ne Zaman Süzmeniz Gerektiğini Bilin!

Süzme, bir metnin anlaşılmasında derinliği olmayan kısımlarında kullanılır. Mesela bir gazete haberi okurken haberin az bir kısmını okuyup tamamını okumadığımız gibi. Çünkü konu anlaşılmıştır.

2- Yazının Başlığını ve Bölüm Başlıklarını Okuyun!

Yazının başlıkları ve alt başlıklarını okuyarak başlayın. Dergilerde içindekiler, bir kitapta arka kapak yazısı bile ne okuyacağınız konusunda zihninizi hazırlamış olacaktır.

3- Başlangıçtan Bölümün Sonuna Kadar Okuyun.

Kitaplar, dergiler bir tanıtım kısmını ve her bölümün özetini içerir. Ya da bir makale okuyorsanız ilk ve son bölümleri okumak bile yeterleri olabilir.

Konu size yabancı gelmediyse hemen okuyabilirsiniz. Fakat mümkün olduğunca yavaş okuyun. Zamanı etkili kullanmak için bildiğiniz bölümleri veya kolay kısımları atlayabilirsiniz. Okuduğunuzu anladığınızdan da emin olun.

4- Metin Boyunca Anahtar Kelimeleri İşaretleyin!

Daha fazla öğrenmek istiyorsanız gözlerinizi ovalayın. Parçanın veya bölümün ana fikrini bilirseniz anahtar kelimeleri daha kolay bulursunuz. Şimdi anahtar kelimelerle ilgili olan şu notları hafızanızda tutun:

  • Çok sık tekrarlanan kelimeler
  • Ana fikir: Başlıkta veya alt başlıklardaki kelimeler ana fikrin parçalarıdır.
  • Özel isimler
  • İtalik, kalın veya altı çizilmiş kelimeler
  • Anlamadığınız kelimeler
  • Tablo, grafik, diyagram, resim vb. varsa İnceleyin

Tablo, grafik veya resim gibi destekleyici materyale varsa okunması gereken metin hakkında çok sayıda ipucu ve bilgiler içeriyor olabilir. Bir iki dakikanızı öncelikle buna ayırın.

5- Eğer Kafanız Karışırsa Her Zaman Her Paragrafın İlk Cümlesini Okuyun!

Konuyu izlemede şaşırırsanız her paragrafın ilk cümlesini okuyun. Paragrafların ilk bir veya iki cümlesi genellikle ana fikri tekrarlıyordur.

6- Açıklama Notları Yazarak Çalışın!

Geriye dönüp işaretlemiş olduğunuz kelimeyi gözden geçirin. Bu kelimeleri okuyunca metin hakkında genel bilgi edinebiliyor musun? Yine de şaşkınsanız yeni cümleler okuyup anahtar kelimeleri işaretleyin.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM:

(hızlı okuma teknikleri ve nasıl daha hızlı okuyabilirsiniz?)

1- Hızlı Okuma Sürenizi Ölçün!

Günlük veya başka bir zaman durumunuza göre hızlı okuma zamanınızı ölçün. Hızınız arttıkça elbette motivasyonunuz artacaktır. Dakikada kaç kelime okumanız gerektiğini bilmenizde yarar var:

  • Bir satırda yer alan kelime sayısını veya bir sayfada okuduğunuz kelimeleri sayınız. Sonra kitabın sayfa sayısı ile çarpın. Böylece kitapta kaç kelime bulunduğunu kaydediniz.
  • 10 dakikalık bir zaman ayarlayın ve bu sürede kaç kelime okuduğunuzu görün.
  • Okuduğunuz sayfa sayısını her sayfadaki kelime sayısı ile çarpın Sonra 10 (dakikaya) bölün.
  • Bunun için online hızlı okuma testi de kullanabilir veya çıktısını alarak kendinizi test edebilirsiniz.

Kendinizi denemek istiyorsanız işte size adres: Hızlı Okuma Derneği

2- Hedef Belirleyin!

Egzersizler daima geliştirir. Çoğu insan bir iki haftada okuma hızını iki misline çıkarmaktadır. Siz de küçük adımlarla hedef büyüterek kendinizi okuma hızınızı umduğunuzdan daha fazlasıyla geliştirebilirsiniz. Okuma hızında kilometre taşı diyebileceğimiz rakamlar şunlar:

  • Dakikada 80-160 Kelime: Yavaş okuyucu. Anlama oranı düşüktür. Konsantrasyon zayıftır.
  • 160-220 Kelime:  Türkiye ortalamasıdır. Konsantrasyon oranı ve anlama oranları genellikle düşüktür.
  • 220-320 Kelime: Türkiye’de hemen hemen ortalama üstü iken pek çok Avrupa ülkesinde ortalamadır.
  • 320-500 Kelime: Okuma hızı ve konsantrasyonun çıkış yaptığı sayıdır.
  • 500-800 Kelime: Ortalamaların üstünde; hem anlama hem konsantrasyonun yüksek olduğu sayıdır.
  • 800-1300 Kelime: Anlama kaybı görülse de çıkılabilecek en yüksek limittir.

 Daha Fazlasını YAPIN!

Hızlı okuma kurslarında, eğitimlerinde veya tekniklerinde anlama düzeyine dikkat etmeksizin yapılan artışın bir anlamı yoktur. Size katkı sağlamaz. Tercih edeceğiniz kurs yerinde, eğitimcide veya kendi çalışmalarınızda bunu sorgulayın! Anlama düzeyinizi arttırmadan hızlı okumak size ne sağlayabilir? İçinden soru sorulmasına izin verilmeyen koca kitabı 10 dakikada okuduğunuzu düşünün, bu durum zamanınızdan 10 dakika gitmesi dışında size başka ne verebilir? Dolayısıyla iyi bir hızlı okuma teknikleri eğitiminin veya sizin uygulayacağınız tekniklerin geçerliğini, güvenirliğini ve nasıl olması gerektiğini iyi araştırın.

Siz de hem hızlı okumak istiyorum hem de anlamak istiyorum. Yani “Kısa zamanda çok verim!” istiyorsanız; bu konuda  MEMORIAD ve MEB Talim Terbiye Kurulu Onaylı Dünyanın En İyi Hızlı Okuma Programını hem kurs bazında hem set bazında incelemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü;

“Mega Hızlı Okuma” programı; “MEMORIAD Hızlı Okuma Olimpiyatları” ve “MEB Talim Terbiye Kurulu” onaylı; dünyada, hafızada kalan ve anlayarak hızlı okuma becerilerini en etkili, en hızlı ve en kolay şekilde öğrettiğini kanıtlayan ve test edilmiş tek eğitim programıdır. İnteraktif bir eğitim programı olan “Mega Hızlı Okuma” seti, hem okuma hızınızı artırmayı hem de okuduklarınızı hafızanızda tutabilmenizi sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.

Mega Hızlı Okuma kurslarına katılma ihtimaliniz yoksa setlere ulaşın: www.megahafiza.com/setler-hizli-okuma-seti.asp

Program daha az zamanda daha fazla bilgiyi tarama imkanı sağladığından okuma için harcadığınız zamanı önemli ölçüde kısaltmakta veya aynı sürede çok daha fazla bilgiye sahip olmanızı sağlamaktadır.

Hızlı Okuma ve hızlı okuma setleri hakkında hakkında detaylı bilgi almak için izleyiniz:

Başa dön tuşu