Kişisel Gelişim

Kötümserlik Nedir – Güzel Gör, Güzel Düşün, Gülümserliği Seç!

Kötümserlik Nedir – Bir kısmı çürük olduğu için yere dökülmüş, büyük bir kısmı ise ağaçlarda onu izleyenlere tebessüm eden elma ağaçlarının bulunduğu bir bahçe hayal edin. Sizi bu bahçeye davet ettiklerinde, girdiğinizde önce nereye bakarsınız? Ağaçta size göz kırpan sağlam ve kızarmış elmalara mı, yoksa çürümüş olduğu için yere dökülmüş ve üzerinde sineklerin uçuştuğu kokmak üzere olan elmalara mı?

Kötümser, yerdeki çürük elmalar %10 bile olsa, sanki bahçenin tamamı çürük elmalardan oluşmuş gibi bir algıyla yaşarken, iyimser (Gülümser) insan az bile olsa ağaçtaki sağlam kızarmış elmaları görür.

Hz. Musa yanında inanlar olduğu halde bir tarladan geçerken, yerde çürümüş bir dana leşi gördüklerinde, herkes burnunu kapatmış ve başını çevirmişken, Hz. Musa şöyle demiş: “Dişlerine bakın; ne kadar parlak ve sağlam görünüyor.”

İyimserlik insanın özü olduğu halde, insan kalkıp da nasıl kötümser olur; şaşırıyorum. Kötümserlik kudrete bir iftiradır. Kötümserlik (ya da karamsarlık) psikolojik bir hastalıktır. Bu “kara” kavramlar İngilizcede “pessimizm” olarak isimlendirilir. Zıt kavram olarak “iyimserlik”, “optimizm”dir. 

Kötümserlik, kişinin dünyasında düzeltilemeyecek kötü bir dünya portresi çizerken, iyimserlik, her şeyin güzel işlediği tozpembe bir dünya portresini ifade eder. Ancak, kötümserler, her zaman kötü biten bir “son” düşünürler.

Peki siz nasılsınız; kötümser misiniz?

Kötümserlik Nedir – Bunu anlamanın basit bir yolu, yarısı dolu/boş bardağı gösterip, Bardağın yarısı boş mu, dolu mu?” şeklinde sormak yeterlidir. Yarısının boş olduğunu söyleyen kişinin kötümser olduğu şüphe götürmez.

Anadolu’da kötümserlik örneği olarak “Kaynanalar (Kayınvalideler)” gösterilir. Biz buna “Kaynana Sendromu” diyelim. (Bu arada tüm kayınvalidelerden özür diliyorum, niyetim baş tacı bu insanları kötülemek değil, benzetme yoluyla konunun anlaşılması…)

Kızının evine gidince sonuna kadar iyimser, gelininin evine gidince sonuna kadar kötümserdir. Gelinin evinde iyimserlik adına hiçbir şey göremez. Gelininin; dağınık, pis, bakımsız bir evi olduğunu ve aşırı yemekten dolayı göbek bağlamış oğlunu aç bıraktığı yorumunu bile yapabilir.

Ben belki abartıyor olabilirim. Siz yine de tutumunuzu yeniden değerlendirin. Olumsuzluk bulaşıcıdır ve hızla yayılabilir. Kötü haber tez yayılır denilmiştir. Öyleyse, hayatınızda daha fazla iyimser ve daha fazla pozitif olmak istiyorsanız, sizi engelleyen etkenin sizin karamsarlığınız, kötümserliğiniz veya negatif tutumlarınızdan kaynaklandığını görebilirsiniz.

Kötümser İnsan Kimdir?

Kötümserlik Nedir – Kötümser kişiler, gördüğü, duyduğu, tanıştığı her insanla ilgili her şey hakkında akla hayale gelmeyecek kötü düşünmeye ve kötü düşüncelere yaymaya eğilimli insanlardır.

Bu bozuk kişilik tipi, yakınları için çekilmezdir. “Asıl” olan ve insana yakışan iyimserliktir; kötümserlik geçici olabilir.

Aşağıda sizi tartan; olumlu-olumsuz kişilik tiplerinden hangisine sahip olduğunuzu gösteren işaretler göreceksiniz. Elinizi vicdanınıza koyun ve kendi hükmünüzü verip, eğer negatifseniz iyileşmenin yollarını arayın.

Mister NO! (Bay Hayır) mısınız?

Aşağıdaki negatif işaretler sizi gösteriyor mu, sayın NO?

1-) Hemen Her Şeye Karşı Kötü Bir Tavır Takınıyorsanız…

Kötümserlik Nedir – Hayatınızda hiçbir şeyin iyi gitmediğini düşünüyorsanız ve şu anda sizin için iyi olan hiçbir şey olmadığını düşünüyorsanız, o zaman ne kadar pozitif olduğunuzu yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiş demektir. Hayatın inişli çıkışlı yollarında bazen moraliniz bozulabilir ama bunun için karamsarlığa ne hacet?

Atalarımız “Her yokuşun bir inişi vardır” demişlerdir. Kutsal kitabımız Kur’an’da “Her zorluk bir kolaylıkla, her kolaylık bir zorlukla beraberdir.” denilmiştir.  Hayatın tadı da zaten böyle çıkar. Yoksa her gün size baklava yedirseler, bir müddet sonra baklavadan nefret etmeye başlarsınız.

Beni yanlış anlamayın – herkesin başına olumsuz şeyler gelir ve onları görmezden gelmenizi veya yokmuş gibi davranmanızı önermiyorum. Ancak, defalarca başınıza gelenler yalnızca olumsuz olaylarsa, o zaman zihniyetinizde bu olumsuzluğun kartopu gibi kontrolden çıkmasına neden olan bir şey var demektir!

2-) Kendiniz Hakkında Olumsuz Düşünüyorsanız…

Kötümserlik Nedir – “Bedbîn” Farsça “Kötümser, karamsar” demektir. Kişinin kendisi hakkında olumsuz düşünmesi kadar tehlikeli bir psikoloji olamaz. Kendi kendinize yaptığınız monologlarınız neden olumsuz? Neden acımasızsınız kendinize karşı? Lütfen biraz kendinize acıyın; kendinizi beğenmemek bir noktaya kadar mükemmelleşmek için iyi olsa da, sınırı aşarsanız bu defa da depresif olursunuz.

İyi olmadığınızı düşünseniz de kendinize yetecek kadar iyisiniz. Bunu bilin.

3-) Mutlu Olmaktan Kaçıyorsanız…

Kötümserlik Nedir – Kendinizle sık sık kavga ediyor musunuz? Olumsuz duygularla savaşıyor ve onların zihninizi çok uzun süre ele geçirmesine izin vermemeye mi çalışıyorsunuz?  Negatif insanlar, olumlu düşünmeyi kolay buluyorlar. Önemli olanın olumsuz düşüncelerle mücadele etmek olduğunu söylerken, bir türlü bu olumsuz düşüncelerden çıkamıyorlar.

4-) Gelecek Hakkında Karamsarsanız…

Kötümserlik Nedir – Hayatı bir komplo teorisi çerçevesinde değerlendirirseniz varacağını nokta ruh hastalığıdır. Hani bazı politik düşünceli yorumcular vardır ve dünya hakkında kıyamet senaryoları üretiyorlar; işte onlar gibi… Eğer sizin de birkaç yıl sonra neler olabileceğini hayal ettiğinizde zihninize olumsuz düşünceler geliyorsa vay halinize!

Yarını düşünürken daha iyimser hissetmenize yardımcı olması için Allah’a dua edin. Olumsuz yerine olumlu bir insan olmayı da deneyin.

5-) Olayların Sebebini Topluma Yüklüyorsanız…

Kötümserlik Nedir – Hayatınızda meydana gelen olumsuz şeylerin sorumluluğunu almakta zorlanıyorsanız bu olumsuz olayların nedenine bakmaya çalıştığınızda olumsuz düşünceler ortaya çıkıyor mu?

Negatif insanlar genellikle diğer insanları veya içinde bulundukları bir durumu suçlarlar. Bu şeylerin nedenine bakmak zor olabilir; çünkü bu, geçmişe dönük olumsuz deneyimlere de bakmak anlamına gelir.

Hayatınızda daha fazla iyimserlik istiyorsanız, başkalarını suçlamak yerine bir dahaki sefere olacakların sorumluluğunu almaya başlayın.

“Karanlıktan şikayet edeceğine, kalk, bir mum da sen yak!”

6-) Diğer İnsanların Olumsuz Yönlerine Odaklanıyorsanız…

Kötümserlik Nedir – Kendinizi sürekli olarak diğer insanların kusurlarıyla ilgileniyorken buluyorsanız, vah halinize! Biri sizin için iyi bir şey yaptığında olumsuz düşüncelerle mi boğuşuyorsunuz; bu durumda kendinize bakın. Sürekli olarak diğer insanların kusurlu yönlerine odaklanmayın. Herkesin olumlu yönleri olduğu kadar, kusurları da olduğunu anlamaya çalışın.

7-) İnsanlara Teşekkür Etmiyorsanız ve Allah’a Şükretmiyorsanız…

Kötümserlik Nedir – Konu şükran duymaya geldiğinde iç dünyanızda boğuşuyor musunuz? Biri sizin için iyi bir şey yaptığında, ona teşekkür etmek yerine olumsuz düşünceleriniz mi depreşiyor? Geçmişte yaşadığınız olumsuz deneyimler iyi yönleri görmenin önüne mi geçiyor?

Negatif insanlar genellikle teşekkür etmekten kaçınırlar. Allah’a da şükretmezler. Çünkü olumsuz düşünceler araya girer ve etraflarındaki güzellikleri ve iyi insanları görmeyi zorlaştırır.

Hayatınıza daha fazla şükran duymanın harika bir yolu, her gün şükretmeye değer olan her şeyi yazdığınız bir günlük tutmaktır. Bu size çok fazla iş gibi geliyorsa, her günün sonunda neye minnettar olduğunuzu düşünmek ve ibadet etmek için biraz zaman ayırın.

😎 Olumsuz Şeylerin Olmasını Bekliyorsanız…

Böyleyseniz size TV kanallarında felaket tellallığı yapmak düşer. Gerçi senden çok var. Negatif insanlar genellikle beklentileriyle mücadele ederler çünkü sürekli olarak olumsuz geçmiş deneyimlerde işlerin ne kadar kötü gittiğine odaklanırlar ve bu da beklentileri zorlaştırır.

Olumsuz düşünceyi sınırlamanın harika bir yolu, herhangi bir durumun sonucunun kontrolünün sizde olmadığını bilmek ve hayatta üzerinde sıfır gücünüz olan şeyler olduğunu kabul etmektir.

9-) Başkalarına Güvenilemeyeceğine İnanıyorsanız…

Başkasına güvenmeyen kendisi yapar. BU da ilginç bir hastalıktır; bu güvensizlik insanı perişan eder. Çünkü, insanların sizin için yapacakları desteklere inancınız yok. Sonuçta, kendinizi yalnız hissedersiniz. Cesaretiniz kırılır. Depresyon göstergeleri aleyhinize işlemeye başlar. Çözüm olarak, neden böyle hissettiğinizi ve çevrenizdekilerde nasıl güven oluşturabileceğinizi düşünün.

10-) Özgüveninizi Yitirmişseniz…

Negatif insanlar genellikle özgüven eksikliği ile mücadele eder. Özgüveninizi artırmanın harika bir yolu, psikolojik ve manevi destek almak; pozitifi arkadaşlardan oluşan çevre edinmek uygun olacaktır.

Olumsuz düşüncelerin sizi kontrol altına almasını önlemek içi maneviyatınızı güçlendirici kitaplar okumak yerinde olacaktır.

Sonuç: Karamsarlığı Değil Gülümserliği Seçin…

Hayatınızı değiştirmenin ilk adımı, bir karamsarlık sorununuz olduğunu kabul etmektir. Aşırı derecede eleştirel veya yargılayıcı; sonuçta karamsar ve kötümser olduğunuzu fark ettiğiniz anda yaşam felsefenizi değiştirin. Makas değiştirin. Ortamınızı değiştirin. Sosyal çevrenizi değiştirin.

Başa dön tuşu