Motivasyon

Başlama Motivasyonu – İyi Bir Başlangıç Bitirmenin Yarısıdır

Başlama Motivasyonu – Motivasyon, her canlının muhtaç olduğu en temel dürtülerin başında gelmektedir. Motivasyon bir güçtür. Eğer onu kendinize hizmetkar yapabilirseniz; sizi yüceltir. Aksi takdirde, motivasyonsuz bir çabanın zevk ve mutluluk vereceği düşünülemez.

Motivasyonu, bir yarış arabasını çalıştıran yakıta (benzin, mazot)  benzetebiliriz. İnsanın yakıtı enerjidir. Enerjinin kaynağı ise kişinin olumlu düşünme biçimi, safiyeti ve doğru beslenmesi, yani sağlıklı olmasıdır. O halde motivasyonun bir enerji patlaması olduğunu söyleyebiliriz. Bazen motive olmak gerçekten çok kolaydır ve kendinizi bir heyecan fırtınasının içinde bulursunuz. Ancak bazı zamanlarda ise kendinizi nasıl motive edeceğinizi bilemezsiniz.

Kendinizi nasıl motive edeceğinizi, bir ekibi yönetiyorsanız onları nasıl motive edeceğinizi bilmeniz ve bulmanız gerekir.

içsel motivasyon - iç motivasyon - bte

Motivasyon: Nedir ve Nasıl Çalışır?

Başlama Motivasyonu – Motivasyonu, bir şeyi yapmak için başlangıçta duyduğumuz isteğin şiddet derecesi olarak tanımlayabiliriz. Sizi harekete geçmeye zorlayan tanımlamakta zorlanacağımız psikolojik güçler topluluğudur. 

Motivasyonu yüksek bir değişim her zaman aynı kalmaktan daha kolaydır. Harekete geçmek oturmaktan, konuşmak susmaktan, kendinizi güvende hissetmek güvensiz duygulardan daha etkilidir.

Hayat seçenekler topluluğudur. Her seçimin bir bedeli vardır. Motive olduğumuzda, aynı kalmanın acısına katlanmaktansa, eylemin zahmetine katlanmak daha kolaydır. Motivasyon ile bir şekilde zihinsel bir eşiği aşıyorsunuz. Nice ertelediğimiz kararları uyguladığımızda can yakıcı ve acı verici duygulardan arınmış olursunuz.

içsel motivasyon - bh

Motivasyon Hakkında Yaygın Yanılgılar

Başlama Motivasyonu – Motivasyonla ilgili en yanıltıcı şeylerden biri, başlamadan önce değil de yeni bir davranışa başladıktan sonra geldiğini sanmamızdır.

Motivasyonun pasif olarak motive edici bir video izlemenin veya ilham verici bir kitap okumanın bir sonucu olarak geldiğine dair yaygın bir yanılgıya sahibiz.

Bununla birlikte, aktif ilham  çok daha güçlü bir motive edici olabilir. Aktif ilham/Pasif ilhamın ne olduğunu bu linkten okuyabilirsiniz.

Motivasyon, genellikle eylemin nedeni değil, sonucudur. Çok küçük şekillerde bile başlamak, doğal olarak ivme üreten aktif bir ilham biçimidir. Bu doğal olarak bir döngü oluşturacaktır.

motivasyon - kendi kendine motivasyon - ingilizce

Bu temelde, Newton’un alışkanlık oluşumuna uygulanan Birinci Yasasında “Hareket halindeki nesneler hareket halinde kalma eğilimindedir. Bir görev başladıktan sonra, onu sürdürmek daha kolaydır.”

Bu tıpkı bir uçağın kalkışta daha fazla enerji harcayarak yükselmesi, belirli bir yükseklikten sonra rutinde daha az enerji harcaması gibidir.

Bir davranışa başladıktan sonra çok fazla motivasyona ihtiyacınız yoktur. Bir görevdeki enerji yakma düzeyinin neredeyse tamamı başlangıçta harcanıyor. Başladıktan sonra, ilerleme daha doğal bir şekilde gerçekleşir. Bu nedenle, “Başlamak bitirmenin yarısıdır” denilmiştir. Başka bir deyişle, bir görevi bitirmek, ilk etapta başlamaktan genellikle daha kolaydır.

Bu nedenle, motive olmanın anahtarlarından biri, başlamayı kolaylaştırmaktır.

içsel motivasyon ve toefl

Nasıl Motive Edilir ve Harekete Geçilir?

Başlama Motivasyonu – Birçok insan, sürecin diğer kısımlarında çok fazla zaman ve enerji harcadıkları için, istedikleri hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duydukları motivasyonu bulmakta zorlanırlar. Motivasyonu bulmayı ve başlamayı kolaylaştırmak istiyorsanız, bu davranışınızın erken aşamalarını otomatikleştirmeye yardımcı olur.

Motivasyonunuzu Planlayın

Başlama Motivasyonu – Eğitimci-Yazar Hüseyin KaraYazma Motivasyonu kitabında bu konuyu işler.  Kitabında, “Pek çok insan yazmaya nasıl başlayacağını bilmiyor. O nedenle potansiyeli olsa bile hiçbir zaman yazmaya başlayamıyor.” demişti.

Aynı şeyi egzersiz yapmak, bir iş kurmak, sanat yaratmak ve çoğu alışkanlığı geliştirmek için de geçerlidir.

iç motivasyon - fht

Şu tip yanılgılardan kaçının:

“Bugün motive olursam egzersiz yaparım!”

“Yazma isteğim yok, onun için yazamıyorum.”

Ne kadar yanıltıcı değil mi?

Ne zaman ve nerede çalışacağınıza karar vermeye çalışırken kaynakları boşa harcarsanız, işi yapma kapasitenizi engellersiniz.

Kendiniz için bir program belirlemek basit görünüyor, ancak hedeflerinize yaşayacak bir zaman ve yer vererek karar verme sürecinizi otomatik pilota bağlıyor.

Sizi etkilemesi için motivasyon veya ilham perisi beklemeyi bırakın ve akışkanlığınız için bir program belirleyin. Profesyoneller ve amatörler arasındaki fark budur. Profesyoneller bir program belirler ve buna bağlı kalır. Amatörler ilham gelene veya motive olana kadar beklerler.

içsel motivasyon - dha

Nasıl Motive Edilir?  

Başlama Motivasyonu – Dünyanın en üretken sanatçılarından bazıları kendilerini nasıl motive ediyor?

Başarılı olan insanlar sadece çalışma programları belirlemezler, kendilerine özgü ritüeller de oluştururlar. Birçok ünlü sanatçının veya yazarın ritüelleri vardır.  Mesela;

Maya Angelou yazmak için yerel bir otel odası kiralamıştı. Sabah 6:30’da odasına geliyor, öğleden sonra 2’ye kadar yazıyor, sonra biraz daha düzenleme yapmak için evine dönüyordu. Oteldeki odasını uyumak için asla kullanmadı.

Pulitzer Ödülü sahibi Michael Chabon, haftada beş gece 22.00’den 03.00’e kadar yazıyordu.

Haruki Murakami sabah 4’te uyanıyor, beş saat yazıyor ve sonra koşuya çıkıyordu.

En iyi ustaların çalışmaları motivasyona veya ilhama bağlı değildir. nedir peki? Tutarlı bir model ve rutine sahiptiler.

içsel motivasyon - iç motivasyon - bte

Birkaç önerimiz var:

Düzenli egzersiz yapın:  Spor salonunda her gün benzer ısınma rutinini kullanın.

Daha yaratıcı olun:  Yazmaya, resim yapmaya veya şarkı söylemeye başlamadan önce sizi motive eden şarkı veya bir başka etken davranışı uygulayın.

Her güne stressiz başlayın:  Beş dakikalık bir sabah sükuneti oluşturun.

Daha iyi uyuyun:  Yatmadan önce bir beyninizdeki ışıkları söndürün.

Kendinize şunları daima sorun:

  • Önce ne yapmalıyım?
  • Ne zaman yapmalıyım?
  • Nasıl yapmalıyım?

Beyninizde planlayın.

Sonuç: Karar ver, motive ol ve başla!

Çoğu insan nasıl başlayacağına karar veremedikleri için asla harekete geçemiyor. Karar verin, harekete geçin ve başlayın! Zor olan başlamaktır.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Başarı Nedir? Nasıl Başarılı Olunur?

Motivasyon – Çocukları Motive Etmenin Yolları

Çocuklar Nelerden Hoşlanmaz / Çocukların Sevmediği 50 Şey

Başa dön tuşu