Sağlık ve ZindelikZihinsel Sağlık

Yüksek Dha İle Öfke Kontrolü Ve Öfkenin Anatomisi

Öfke ve Öfke Kontrolü: Dünyanın neresinde olursak olalım öfkeli ve kızgın bir yüzü hepimiz tanırız. Ayrıca öfkenin gerçek evrensel duygulardan biri olduğunu, tüm kültürlerde bulunduğunu ve tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzu hissettiğimizde “saldır ya da kaç” seçiminin bir sonucu olduğunu ve temel içgüdülerimizle çok sıkı bir bağlantısının bulunduğunu hepimiz biliriz.

Ancak çoğumuzun bilmediği birşey var. Beyindeki DHA eksikliği hem sizde, hem de çocuklarınızda öfke ve saldırganlığa, hiperaktiviteye, dikkat dağınıklığınıa, depresyona karşı zayıf olmaya, hafıza ve konsantrasyon problemlerine, hatta küçük çocuklarda okuma bozukluklarına bile sebep oluyor. Beynin % 60’ı yağ ve bunun yaklaşık % 50’si DHA’dır. Yetişkin bir insanın beyninde DHA seviyesinin 20 gr ‘dan düşük olması  serotonin düzeyinin de azalmasına yol açarak depresyona karşı da dirençsiz olmaktadır. İlginç olan vücut DHA’yı kendisi üretemiyor. Dışarıdan besinlerle alınması gerekiyor. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıda verilen kısa filmi izleyebilirsiniz.

BEYİNDEKİ DÜŞÜK DHA ORANININ SONUÇLARI

 ÖFKE İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER

– Beyindeki Düşük DHA Oranı Öfke İle Direkt Olarak İlişkili

Öfke ve saldırganlık çoğu kez beyindeki DHA eksikliğinin bir sonucudur. Beyninde DHA eksik olan kişinin sinirlenmemek, öfkelenmemek ve saldırgan olmamak elinde değildir. Çünkü beyin kimyası bir uyum içinde değildir. Yüksek DHA almak öfke ve saldırganlığı ciddi oranda azaltıyor.

– Öfke İntikam Almak Değildir

Öfkenin ilk sebebi, kişinin bir tehdit olarak gördüğü ortamda herşeyin kendi kontrolü altında olduğunu gösterme arzusudur.  Çünkü tehdit veya durum kontrol kaybına sebep olacaktır. Bu nedenle ilk güdü, kişinin imajını iyileştirmek ve zarar görmesine engel olmaktır. İntikam ikincil bir sebeptir ve birikmiş tüm hayal kırıklıklarını ortadan kaldırmak için bir araç olarak ortaya çıkmaktadır.

– Öfke Ne İyi Ne De Kötüdür

Öfke pozitif olarak yönetebilir, kontrol edebilir ve kanalize edilebilirse, hayatınız üzerinde son derece olumlu bir etki yaratabilir. İletişiminizi geliştirebilir, benlik saygınızı artırabilir ve size enerji verir. Ghandi, Budha, Nelson Mandella hepsi öfkeli adamlardı, ama öfkeyi dönüştürdüler ve başkalarının iyiliği için ve dünyayı daha iyi hale getirmeye yönlendirdiler.

– Yaşlandıkça Sakinleşirsiniz

Yaşlı insanların daha öfkeli olduğu gibi bir algı olsa da, bunun tam tersi doğrudur. İnsanlar yaşlandıkça daha az olumsuz duygulara maruz kaldıklarını ve daha büyük duygusal kontrol yaşadıklarını rapor etmektedirler.

– Öfke Sizi Öldürebilir

Öfkenin kalp krizlerine neden olduğu, sakatlık veya ölümle sonuçlanan ölümcül yaralanmalara neden olabileceği bir gerçektir.

– Herkes Sinirlenir

Neyse ki, çoğu insan öfkelerini göstermez. İnsanların % 15’inin öfkelerini karşısına yansıttığına inanılırken, % 85’inin öfkelerini içlerinde tuttuğuna inanılıyor. “Hayır, ben iyiyim, kızgınım diye bir şey yok” veya “Tamam, bir sorun yok’ ya da ‘Bunun hakkında gerçekten konuşmak istemiyorum’ diyerek tepki gösteren insanları hepimiz biliriz.

ŞU DURUMLARDA ÖFKE KONTROLÜ İLE İLGİLİ BİR SORUNUNUZ VAR DEMEKTİR

  • Kendinize ya da başkalarına fiziksel olarak zarar veriyorsanız,
  • Öfkenizi açıkça ifade etmekten çok korkuyorsanız,
  • Hiç kızmıyorsanız,
  • Seni öfkelendiren ve unutmayı başaramadığın ve aşamadığın zor durumlarla yaşamaya devam ediyorsan,
  • Öfkenizi doğrudan ifade etmekten çok, kurnazca öfkenize neden olanlara karşılık vermenin yollarını düşünüyorsanız,
  • Çok sinirleniyorsanız,
  • Sinirlendiğinizde tamamen kontrol dışına çıkıyorsanız,
  • Sürekli eleştirici ve savunmacıysanız.  Sık sık diğerlerini suçlayarak kendinizi ve çevrenizdeki insanları negatif olarak etkilemeye başladıysanız,
  • Aniden sinirleniyor ve bunu neyin tetiklediğinden emin değilseniz,
  • Bazen öfkenizi masum insanlara yönlendiriyorsanız.

PEKİ, ÖFKEYLE İLGİLİ NE YAPILMALI?

  • Öncelikle yüksek DHA oranlı bir trigliserid balık yağı içerek işe başlayın. Örneğin günde 1000 mg’ın üzerinde DHA verilen 6 yaşın üzerindeki öğrencilerde ve yetişkinlerde öfke ve saldırganlığın önemli ölçüde azaldığı, dikkat dağınıklığı ve hiperaktif davranışlarda düzelmeler olduğu görülmüştür. 6 yaşın altındaki çocuklar için tavsiye edilen DHA miktarı 600 mg civarındadır.
  • Öfkenin gerçek kaynağına odaklanın. Kendinize bu durum hakkında, neler hissettiğinize sebep olan  gerçek nedenin ne olduğunu sorun.
  •  Elde etmek istediğiniz sonuca veya neticeye odaklanın, istediğiniz sonucu elde edebileceğiniz diğer seçenekleri veya diğer alternatif yolları arayın. İstediğimizi elde etmenin genellikle birden fazla yolu vardır. Ancak öfke alternetifleri görmemizi engellemekte ve sadece bir tanesine sabitlenmemize neden olmaktadır.
  • İddialı olma, iddialı iletişim kurma, öfkeyi yönlendirme ve pozitif enerjiye dönüştürme hakkında daha fazla bilgi edinin. Öfkelenmek, sahip olduğunuz tüm hayal kırıklıklarına geçici bir havalandırma sağlayabilir, ancak öfke kendi hayatınıza ve çevrenizdekilerin hayatına ciddi zararlar verebilir.
  • Sakinleşmeyi ya da tepkinizi zamana bırakmayı öğrenin. Duygularınızın yüksek olduğu durumlarda açık bir şekilde düşünmek mümkün değildir. Sakinleşmek, geri adım atmak, ya da tepkiyi zamana bırakmak suretiyle, durum hakkında daha fazla netlik kazanabilir ve etkileşimde hangi rolü oynadığınızı daha iyi belirleyebilirsiniz.
  • Başkalarını değiştiremeyeceğinizi öğrenin. Sadece kendi kendinizi değiştirebilirsiniz.
  • Öfkenizden birşeyler öğrenebilirsiniz. Durumdan nasıl bir öğrenme çıkartabileceğinizi kendinize sorun. Örneğin, “Burada asıl mesele nedir?” veya “Bu konuda nasıl bir rol oynadım?” veya “Bir dahaki sefere daha farklı ne yapabilirim?” diye düşünün.
  • Olumsuz ilişki kalıplarında kendi kendini gözlemlemeyi ve değiştirmeyi öğrenin.
  • Öfke kontrolü için özel öfke tetikleyicilerinizin neler olduğunu tanımlamayı öğrenin.

Öfke yönetimi ile ilgili daha detaylı bilgi için ayrıca aşağıda linki verilen makaleyi de okuyabilirsiniz;

ÖFKE YÖNETİMİ

Başa dön tuşu