Çocuk ve ZekaÖğrenme ve Eğitim

Çocuk Eğitimi – Yapmamanız Gereken 10 Davranış

Yeni Baştan Anne/Baba Olsaydım:..

Çocuk Eğitimi – Bazen anne babalar olarak çocuklarımıza çok fazla yardım ederiz. Onların üzerinde titreriz. “Şefkat” gibi kutsal bir içgüdünün yönlendirmesiyle çocuklarımızı himaye etmeye çalışırız. Ne var ki, aşırı korumacılık gibi davranışlarımız, çocuğun eğitimini olumsuz etkileyen ve geleceğinde derin izler bırakan olumsuz hatıralara dönüşebilir. Oysa, yetişkinler olarak bizler, çocuklarımızın çocukluklarını mı yaşamak istiyoruz? Oysa bizim görevimiz ve rolümüz, ebeveynler olarak  çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde ve hayatı öğrenerek büyümelerine, kendi deneyimlerini kendi yaşamlarından öğrenmelerine yardımcı olmaktır.

Buradaki temel mesajımız şudur: Ebeveynlik dürtüsüyle çocuklarınızı aşırı korumacılığa kalkmayın!

Çocuk eğitimi ile ilgili bu yazıda çocuklarınız için asla yapmamamız gereken 10 yanlış davranış ve buna mukabil 10 yanlışın 10 doğrusunu göreceğiz. Bu olumsuzlukları hesaba katarsanız onlar birer yetişkin olduklarında emin olun size teşekkür edeceklerdir.

1- ONLAR ADINA KONUŞMAYIN!

Ailesinin yanındaki küçük bir çocuğa “Yavrucak, adın ne?” diye sorduğumuzda, mutlu aile fotoğrafı için poz veriyormuş gibi, çocuğun ailesi devreye girip, “Bu Yüksel” diye cevap vermek istiyor. Bu tür sorulara karşı edinilen alışkanlık, çocuk konuşmayı öğrenirken fena sayılmaz. Ama hayır, her yerde, mağazalarda, evde ve başka yerlerde, çocuklar genç olsalar bile onlar adına cevap vermeye devam ediyoruz. Belki bunlardan biri de sizsiniz ve aynı hataya düşüyorsunuz.

Sonunda ne oluyor biliyor musunuz? Çocuklarımızdan kendilerini ifade etme, kendilerinden söz etme gibi cevap hakkı şansını ellerinden alıyoruz. Bir çocuğa unuttuğu bir konuda bir ipucu verebilirsin. Ama kesinlikle onlar adına asla konuşmamalısın.

Çocuk eğitiminde doğru olan nedir? Bir dahaki sefere çocuğunuz için konuşmak istediğinizde, kendinizi durdurmaya çalışın. Bırakın kendileri kendi haklarında konuşsunlar.

roman okumanın hafıza gücüne faydaları

2- ONLARLA ARKADAŞ OLMAYIN!

Çocuk eğitiminde birçok ebeveyn çocuklarıyla arkadaş olmaya çalışır ve çocuklarının onlardan gizlediği herhangi bir sırrı olmasını istemezler. Ebeveynlerin bunu neden istediğini kolayca anlayabiliriz, ama bu duyguya biraz daha derinlemesine bakalım. “Arkadaş nedir?” Eşit şartlarda konuşabileceğiniz bir kişidir. Evet, bir arkadaşa her şeyi anlatabilirsiniz. Sır ortağınız da olabilir. Ancak, ebeveynlerin rolleri farklıdır. Ebeveynler çocuklarını önemserler ve severler. Onun için çocuklarınızla çok yakın arkadaş olmaya çalışmak yanlıştır. Bırakın çocuklarınız kendi akranlarının arasından kendi arkadaşlarını seçsin. Çocuklar sevgi ve desteğe ihtiyaç duyduklarında orada sizi, ebeveynlerini bulsunlar yeter.  Çocuğunuzla arkadaş olmaya hayır! Yapmanız gereken, saygı ve destek için onların sadece birer anne/babası olmanızdır.

 

okuduğunu anlama öğretimi - aktif okuma

3- İSTEKLERİNİZİ ÇOCUĞUN İHTİYACI GİBİ GÖSTERMEYİN

Ispanağın çikolatalı şekerlerden daha sağlıklı olduğunu çok iyi biliyoruz. Meraklanmayın, çocuklar da biliyor. Ama hangisini tercih ederler; elbette şekerleri. Bu hoşumuza gitmez ve onlara ıspanak yeme konusunda dayatmalarda bulunuruz. Hem de bazen kaba dayatmalar. Bu yüzden çocuklarımıza, bazen gizli, bazen açıktan, istediğimiz bir şeyi dikte ediyoruz. Şaka gibi, “Anne, aç mıyım?” diye soran çocuğa “Hayır, üşüyorsun ve sıcak bir yerde olmak istiyorsun.” demek gibi. Bu tür şeyler hangi sonuçlara yol açar? Bir defa çocuğun “ben” ini, yani benliğinin göstergesi olan bağımsızlık duygusunu bastırırlar. Yetişkinliklerinde isyankar, suçlayıcı ve baskın olma arzuları kabarmış insanlar yetiştirmiş olursunuz. Çocuğun ihtiyaçlarını ve isteklerini anlayın. Onlara iyi alışkanlıklar öğretmek gerekiyorsa, bunu şiddetle yapmayın; adam akıllı davranın.

4- BIRAKIN, ÇOCUĞUNUZ KENDİ İŞİNİ KENDİ YAPSIN!

2- ve 3 yaşındaki çocuklar kıyafetlerini giyip çıkartabilirler, bardakları yıkayabilirler ve çamaşır makinesine kirli kıyafetlerini koyabilirler. Daha da fazlası, bu çağda, çocuklar gerçekten pek çok şeyi kendi başlarına yapmak istiyorlar. Peki biz ne yapıyoruz? Evlenene kadar neredeyse onları giydiriyoruz. Bu davranışı “Yapamaz!” diyerek destekliyoruz. Onları ellerimizle besliyoruz, kendi başlarına beslenmelerine izin vermiyoruz. Deneyim yaşamalarına müsaade etmiyoruz. Ne yazık ki yıllar sonra, genç olduklarında düzensiz, dağınık ve üstelik annelerine yardımcı olmayan kişiler haline geliyorlar. Ne diyelim, “Kendim ettim, kendim buldum!” Onun için diyoruz ki, çocuğu kendi işini görmesi için özgür bırakın.

 

HO

5- ZEVKLERİNİZİ DAYATMAYIN, KENDİ TERCİHLERİNİ YAPSINLAR

Müzik zevklerimizi, kitap tercihlerimizi ve giyim tarzlarımızı da çocuklarımıza dayatmaya çalışırız. Tabi bunlar iyi niyetle yapılan hatalardır. Ama bu hatalar yaşamsal hatalardır ve çocuğun bireyselliğini azaltır. Birçok durumda, çocukların tam tersini yapma olasılığı yüksek olduğu gibi, ebeveynlerini protesto etmelerine de yol açar.  Yapılması gereken, en sevdiğiniz filmleri izleyin ve sevdiğiniz müzikleri dinleyin. İdollerinizi çocuklarınızla tartışın. İkaz etmeniz gereken bir şey olsa bile seçenekler sunarak onlarla konuşmayı deneyin.

 

 

6- GÖZLERİNİZİ VE ELLERİNİZİ ÇOCUKLARINIZIN CEPLERİNDEN ÇEKİN

Her çocuk, kendi parasının cebinde olduğunu hissetmek ister.  Yapmamanız gereken şey çocukları sorgulamak veya ne kadar paraları olduğunu sormak hatta daha da kötüsü çantalarını veya ceplerini kontrol etmektir. Bu, çocukta size karşı olan güveni öldürür. Oğlunuzun veya kızınızın ne kadar parası olduğu önemli mi? İstiyorsan sana para verebilirler. Bunları yapmayın. Yapmanız gereken şey finansal konularda onları eğitmek ve kendi paralarıyla ne yapmak istiyorlarsa yapsınlar, onlara müdahale etmemektir.

 

 

mao - beyin, okuma, öğrenme ve konsantrasyon

7- BIRAKIN ÇOCUKLARINIZ KENDİ HOBİLERİNİ KENDİLERİ SEÇSİN

Çocuk eğitimi – Anne, kızının keman çalmayı öğrenmesi için haftada 3 kez şehrin uzak bir köşesinde olan müzik okuluna gitmesini istiyor. Baba da oğlunun her akşam futbol oynamasını istiyor. Ebeveynler genellikle bunun gibi bilinçaltındaki birçok beceriyi, kendi hayatlarında yaşamadıkları bir deneyimi çocuklarının sahip olması için empoze etmeye çalışıyorlar.  Yapılması gereken, sabırlı olmak ve çocukların ilgilerini izlemektir. İlgi alanlarına ve eğilimlerine dikkat etmektir. Onlara ne istediklerini sormak ve sonra bu alanda gelişmelerine fırsat verecek imkanları sunmaktır.

 

8- ÇOCUKLARINIZIN BAŞARISINI SAHİPLENMEYİN

Anneler bebeklerinin her anını fotoğraflamak isterler ve bunu yaparak evde farklı yerlere asarlar. Şu şekilde bir açıklama yazısı da yazarlar: “Biz artık yiyoruz!” “Yürümeye başladık!” gibi. Tabii ki, çocuklarına psikolojik destek oluyorlar. Ancak yine de, bunlar annelerin başarıları değil çocukların başarısı. Sahi o resim yazısındaki “Biz” kimdir? Çocuklar büyüdüğünde, işler daha da ciddiyet kazanır. Anneler ve babalar, zafer kazanmış gibi,  çocuklarının kolejini nasıl bitirdiğini, nasıl iş bulduklarını anlatmaya başlarlar. Ve bunu sadece kendi eserleri gibi sunarlar. Şunu bilin ki, çocuklar bundan hiç hoşlanmazlar ve hatta nefret de ederler.  Yapılması gereken, çocuklarınızın başarılarından dolayı mutlu olun, ancak bunları kendinize mal etmeyin.

DHA Çocuklarda Başarıyı Destekliyor

9- BIRAKIN ÇOCUKLAR KENDİ SEÇİMLERİNİ YAPSIN

Çocuk eğitimi – Bir çocuk konuşabiliyorsa, kendisine verilmek istenilen hediyeyi rahatlıkla seçebilir. Kalkıp da onun yerine hediye ismi vermek ebeveyn için hiç de hoş değildir. Tabii ki, bazı zamanlarda veya durumlarda çocukların kendi seçmelerine izin vermek her zaman mümkün değildir. Fakat çocuklara en önemli şeyi verirseniz, yani seçim yapma, karar verme ve sonuçlarla yüzleşme becerilerini kazandırmışsanız hiç korkmayın, onlar doğru davranacaklardır.   Yapmanız gereken, çocuğunuzun istediği hediyeleri seçmesine izin vermenizdir.

 

 

10- ÇOCUKLARINIZIN ÖZELİNE SAYGI DUYUN

Çocuk eğitimi konusundaki bu yazının can alıcı noktası budur: Çocukların özelini bilin ama müdahaleci olmayın! Çocuğunuzun sizinle konuşma fırsatı varsa, size açılmaktan korkmuyorsa ve aranızda duvar yoksa size açılacaktır. Bu durumda da çocuğunuzu sorgulamak yerine, onunla olumlu-olumsuz ihtimalleri konuşun ve fikir alışverişi yapın. Ayrıntılarını paylaşmak istemediklerini görürseniz üzerine gitmeyin. Ve elbette, çocuklarınızın günlüklerini gizlice okumaya kalkmayın.

 

 

 

Kaynak: https://brightside.me/inspiration-family-and-kids/10-things-you-shouldnt-do-for-your-children-448610/

Başa dön tuşu