Çocuğum başarısız – Başarı ve başarılı çocuk tanımlarını neye göre yapıyorsunuz? Çocuğunuzun başarısız olduğuna ne zaman ve neye göre karar verdiniz? Lütfen bu soruları düşünün.
Başarı kavramını birçok ebeveyn sadece okul derslerine yani akademik bağlama göre değerlendirmektedir. Ancak bu başarının sadece bir parçasıdır. Başarı kavramı kendi içinde başka parçaları barındıran ve bu parçaların birleşiminden oluşan bir bütündür. Ne zaman ki parçaları yakalayıp doğru kullanırsanız o noktada başarıyı elde edebilirsiniz. Başarıyı bir bütün olarak ele aldığımızda diğer alt parçalarını sosyal yaşam, akademik yaşam, bireysel yaşam ve aile yaşamı olarak adlandırabiliriz. Peki, söz konusu parçalardan bütüne giden yol nasıl ele alınabilir?
Aile Yaşamı: Aslında hemen her şey bu ana yerde başlamaktadır. “Çocuğum başarısız” demeden önce biraz geriye gidin. Çocuğunuz bir şeyleri keşfetmeye çalıştığında veya bir şeyi merak ettiğinde öğrenme duygusunu beslediniz mi? Yoksa yorgundunuz, ilgilenecek vaktiniz yoktu ve arka plana mı attınız? Çocuklar dünyaya geldikleri an itibariyle merak ederler, keşfetmek isterler eğer bu duygu ve istekleri beslemek yerine körelttiyseniz bugün çocuğunuzu başarısız olarak etiketlemek ne kadar adildir? Çocuk merak ettikleri, öğrenmek istedikleri şeyler hakkında ailede destek görmelidir. Çocuk gelişime ve öğrenmeye aile tarafından teşvik edilmeli ve aynı zamanda destek görmelidir. Destek sadece sözle ya da satın almayla olmaz. Bazen çocuğunuzun yanında durup sadece izlemeniz bazen onunla birlikte yapmanız çocuğunuz tarafından destek olarak görülebilir. Bu yüzden çocuğunuzun ihtiyaçlarını gözetin ve onu tanıyın.
İnsanlar öğrenme dürtüsüyle doğarlar. Öğrenmeye karşı merak ve bundan duyulan zevk insanın doğasında vardır. Bunlar bebeklikten başlayarak zamanla yok edilir.
W.E. Deming
Bireysel Yaşam: Akademik başarı ve sosyal başarının yanında kişinin kendisiyle olan durumu da başarısını etkilemektedir. Benlik algısı gelişmiş, öz farkındalığa sahip, öz güvenli, öz disiplinli, hayattan beklentilerinin farkında ve dünya algısı sağlıklı bireyler başarı yolunda bütüncül başarının farkındadır. Söz konusu özellikler bireyin çocukluğunda aile hayatında gelişmiş olması önemlidir.
Bu bağlamda çocuğunuzun başarmasına izin verin. Onunla birlikte hareket etmeyin. Bir şey yaparken onun yerine siz yapmayın. Sadece gözlemci olun ve çocuğunuz istediği zaman yardımcı olacak konumda kalın. Çocuğunuzun kendi başarısı olmasına izin verin ve onu takdir etmeyi ihmal etmeyin. Yanlış yapmasına izin verin. Kendisine veya çevresine zarar verecek bir durum söz konusu değilse bırakın çocuğunuz yanlış yapsın, yanlışı kendisi deneyimleyerek doğru olana ulaşsın. Siz yine gözlemci ve yardımcı olarak yanında bulunun. Çocuğunuza karşı aşırı korumacı olmayın. Stresli bir durumda veya karşılaştığı bir zorlukta hemen harekete geçip nesneyi ya da olayı ortadan kaldırmayın. Bunun yerine durumu kontrol altına alarak çocuğunuzun durumla baş edebilmesine yardımcı olun.
—– Sponsor Bağlantı —–
5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN
ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ
—– Yazının Devamı —–
Sosyal Yaşam: Bireylerin kendilerini başarılı bir insan olarak atfetmeleri için sosyal yaşamlarında da bir düzeye gelmiş olmaları önemlidir. Dolayısıyla çocuğunuzun sadece ders çalışıyor olmasını, sadece okulla ilgili şeylerle ilgilenmesini istemek aslında onu başarıdan uzaklaştıran bir yoldur. Arkadaşlarının olması, onlarla oyun oynaması, birlikte paylaşımlarda bulunması çocuklarınız için bir ihtiyaçtır.
Bir yönetici düşünün ki işinde çok başarılı; okulunu iyi bir notla bitirmiş, yüzlerce insanı yönetiyor. Ancak söz konusu kişi sadece yönetiyor. Sosyal diyalogları çok zayıf, iş dışında kendisini ifade etmekte güçlük çekiyor, herhangi bir sosyal aktivitesi yok; sizce hala bu insan başarılı bir insan mıdır yoksa sadece işinde başarılı bir insan mıdır?
Akademik Yaşam: Akademik başarı bireyin okul hayatında gösterdiği başarıdır. Genel olarak başarı deyince aklımıza gelen ilk ve genelde tek başarı türüdür. Kişilerin akademik geçmişleri çalışma hayatlarını büyük ölçüde etkilediği için oldukça kritik bir noktadadır. Ancak tek başına akademik başarı kişiye tam anlamıyla bir başarı, mutluluk ve tatmin duygusu sunamaz. Unutmayın ki bu duygular birlikte ilerlediğinde başarılı bir insan ortaya çıkar. Dolayısıyla çocuğum başarısız diye düşünmeden önce nedenlerini ve neler yapabileceğinizi tekrar gözden geçirmenizde fayda var.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Başarıya Ulaşmak – Her Başarılı Kişi Bilir, Ama Asla Söylemez!
Mutlu Aile – 13 Eğlenceli Etkinlikle Aile Bağlarınızı Güçlendirin
Çocuk Ve Başarı – Çocukları Başarılı Ailelerin 10 Sırrı