Bilmece Bulmaca – Çocukluğumdan bu yana gazete ve dergilerin bilmece veya bulmaca sayfalarına bakarım. Çünkü bilmece bulamacalar kafayı dinlendirir. Zamanın hızlı geçmesini sağladığı gibi, yaşlı insanların Alzheimer riskini de minimize ettiğini biliyorum. Kaynak. Bu bakımdan sadece çocuklar için değil yetişkinlerin de bilmece bulmaca sayfalarını elden düşürmemelerini tavsiye ediyorum.
Ayrıca, bilmece bulamacalar insan beyninin üst düzey zihinsel becerilerini harekete geçirir. Bunlar içinde, eleştirel düşünme, matematik ve mantık becerileri başı çeker.
Aşağıda sizin için araştırıp bulduğumuz bilmece bulmacalardan 5 tanesi yer almaktadır. Kararlıysanız şimdi başlayalım. Elinize bir kalem ve bir parça karalama kâğıdı alın; saçınızı başınızı yolmaya hazırlanın! Doğru cevabı bulduğunuzu düşündüğünüzde, çözümü bulmak için her bilmecenin altındaki çözüm bağlantısını tıklayın.
Bilmece 1: Kralın, Beyni Zorlayan Gaddarlığı (Seviye-Kolay)
Aslı Yok Krallığının Kralı Züppe iki kızına o kadar düşkündür ki, krallığın erkeklerden çok kızlarla daha iyi devam edeceğine karar verir ve der ki: “Tüm evliler bir kızı oluncaya kadar çocuk doğurmaya devam etsin!”
Ancak aşırı nüfustan da kaçınmak için ek bir kararname çıkarır: “Tüm çocuk sahibi çiftler, kızları olduğunda çocuk sahibi olmayı bırakacaktır!”
Ahali hemen onun emirlerini yerine getirmeye başlar.
Soru şudur: Yıllar sonra, Aslı Yok krallığında, kızların erkeklere oranı ne kadar olacaktır?
İpucu: Doğan her bebeğin kız olma olasılığı elbette yüzde 50’dir.
Çözüm: Bunu fazla düşünmeye gerek yok; çünkü doğan her bebeğin erkek olma olasılığı kız olma olasılığı kadardır. Bu nedenle kızların erkeklere oranı 1/1 olmalıdır. Bu kadar basit…
Bilmece 2: Bu Tavuk Kaç Tane Yumurtlar? (Seviye- Kolay)
Soru: Bir buçuk (1,5) tavuk, bir buçuk (1,5) günde, bir buçuk (1,5) yumurta veriyor. Bir tavuk bir günde kaç yumurta yumurtlar?
Çözüm
1.5 tavuk 1.5 günde 1.5 yumurta yumurtluyorsa, bir tavuğun aynı zaman periyodunda yani 1.5 günde bir yumurta yumurtlamış olması gerekir. Şimdi, bir tavuk 1.5 günde bir yumurta yumurtlarsa, bir tavuk bir günde sadece ⅔ yumurta bırakır demektir. Yani cevap bir yumurtanın ⅔‘üdür.
Tavukların buçuklu yumurtlayamayacağını iddia edebilirsiniz. Haklısınız. Ama o zaman, elbette, 1.5 tavuk ve 1.5 yumurtayı içeren sorunun tüm verileri yani öncülleri en başından mantıklı değildir.
Bu sorunun hilesi şudur: Sizin bu saçma soruya ilk etapta doğru cevap arayıp aramayacağınızı test etmektir.
Bilmece 3: Altın Zincir Matematik Problemi Göründüğü Gibi Zor Değil (Seviye – Orta)
Anneannenizin tavan arasındaki çeyiz sandığını gizlice karıştırırken, sandıkta her biri dört altın halkadan yapılmış beş kısa zincir bulduğunuzu hayal edin.
Hepsini 20 halkadan oluşan büyük bir halkada birleştirirseniz, inanılmaz bir kolyeye sahip olacağınızı hayal ettiniz. Böylece onu bir kuyumcuya getirirdiniz. Kuyumcu hesap makinesine başladı tuşlamaya ve dedi ki, “Sizden, kolyeyi yapma maliyeti olarak, altının kırılması ve yeniden mühürlemesi için her halka için 500 TL. alacağım” der.
Size göre bu altın halka kaça mal olur?
Çözüm: En basit yaklaşım, beş zincirin her birinin ucundaki bir halkayı çıkarmak ve ardından halkayı döngüdeki bir sonraki zincirin arkasına yeniden takmak olacaktır. Bu, kırılan ve yeniden kapatılan beş bağlantı için size 2500 TL.’ye mal olur.
İkinci Çözüm: Ama aslında bunu 2000 TL’ye yapabilirsiniz. şöyle ki: Her zincirdeki bir halkayı çıkarmak yerine, zincirlerden birindeki dört halkayı boşaltıp, ardından kalan dört zinciri birbirine bağlarsanız, bu dört halkanın parasını ödersiniz. Yani Toplamda 2000 TL ödeyerek, 500 TL tasarruf etmiş olursunuz.
Bilmece 4: Pickleball (Raketle oynanan bir oyun türü) Bulmacasını Çözmeye Çalışın (Seviye – Zor)
Kerem, Ali ve Nedim, her zaman olduğu gibi, kazananın devam ettiği, kazanamayanın elendiği bir rövanş usulü pickleball turnuvası için bir araya geldi.
O gün, öğleden sonra, Ali, son yedi oyunu oynamış olduğu için bitkindir. Daha az gergin olan Kerem ise oynanan oyunları şöyle özetliyor:
Kerem 8 oyun oynadı.
Ali 12 oyun oynadı.
Nedim 14 oyun oynadı.
Size göre kim kime karşı dördüncü oyunu kazandı?
İpucu: Önce toplam kaç oyun oynandığını bulun.
Çözüm
İlk bakışta, öyle görünüyor ki bu problemi çözmek imkansız; desek de tabii ki mümkün.
İlk olarak, toplam kaç oyun oynandığını bulmamız gerekiyor. Oyun toplamlarını topladığımızda 34 elde ederiz; ancak her oyunu iki oyuncu oynadığı için 17 oyun oynanmıştır.
Şimdi, kısa bir iç görü ile çözüm geliyor. Anlayış şu ki, üç kişilik bir devrede, her oyuncu en azından diğer her oyunu oynuyor. Toplam 17 oyun oynandığına göre, her oyuncu en az sekiz oyun oynamış olmalıdır. Kerem tam olarak sekiz oyun oynadığından, aşağıda vurgulandığı gibi hangilerini çıkarabiliriz:
Kerem herhangi bir maçını kazanmış olsaydı, onu arka arkaya iki oyun oynarken görürdük. Bunun yerine, oynadığı her oyunu kaybetmesi gerekir. Böylece Kerem’in dördüncü maçı kaybettiği sonucuna varabiliriz. Ama kime karşı?
Ali ve Nedim’in Kerem’in oynamadığı her oyunda birbirlerine karşı oynadığı açıktır. Ek olarak, Ali’nin son yedi maçında oynadığını biliyoruz.
Bu, Ali’nin 1, 3, 5, 7, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ve 17 numaralı oyunları oynadığını kesin olarak bildiğimiz anlamına gelir; bu, tüm oyunlarını hesaba katarak 12 oyun anlamına gelir. Yani Nedim, Kerem’e karşı diğer tüm oyunları oynamış olmalı ki, Nedim dördüncü oyunda Kerem’i yendi.
Bilmece 5: Devre Kesici Bilmecemiz Şeytanca (Seviye – Zor)
Yeni evinizdeki devre kesici kutusu bodrumunuzun elverişsiz bir köşesindedir. 100 devre kesiciden hiçbirinin etiketli olmadığını keşfedersiniz ve her devre kesiciyi kendi ışığıyla eşleştirmenin göz korkutucu olasılığıyla karşı karşıya kalırsınız. (Her bir devre kesicinin yalnızca bir ışıkla eşleştiğini varsayalım.)
Başlangıç olarak, evdeki 100 ışığın hepsini “açık” konuma getiriyorsunuz ve ardından zahmetli haritalama sürecine başlamak için bodrumunuza iniyorsunuz. Bodrumunuza yaptığınız her yolculukta istediğiniz sayıda devre kesiciyi açıp kapatabilirsiniz. Daha sonra hangi ışıkların açık ve hangilerinin kapalı olduğunu keşfetmek için evinizin koridorlarında dolaşabilirsiniz.
Soru şudur: Her devre kesiciyi her ışıkla eşleştirmek için bodrum katına yapmanız gereken minimum yolculuk sayısı nedir?
İpucu: Çözüm, evinizdeki ışık anahtarlarını açıp kapatmak veya ampullerin ne kadar sıcak olduğunu hissetmek değildir. İlk önce 10 etiketsiz devre kesicinin durumunu çözmeyi deneseniz, diyorum.
Çözüm
Doğru stratejiyi seçerseniz buradaki çözüm harika. Sadece sahneyi ayarlamak için en basit strateji, her bir devre kesiciyi birer birer kapatmak olacaktır. Ancak bu, bodrum katına 99 yolculuk gerektirecektir – 100. devre kesici, eleme süreci ile haritalanacaktır). Çok, çok daha iyisini yapabilirsiniz.
İster inanın ister inanmayın, bodrum katına sadece yedi seferle 100 devre kesicinin tümünü ilgili ışıklarına eşleyebilirsiniz!
İşte strateji:
Bir şeyleri takip etmeyi kolaylaştırmak için, her bir devre kesicinin ve her bir ışığın üzerine bir parça maskeleme bandı koyun. Bodrum katına ilk gidişinizde, 50 devre kesiciyi kapalı konuma getirin, bu devre kesicileri “0” ile işaretleyin ve açık olan 50 devre kesiciyi “1” ile işaretleyin. Buna göre, ışıkları hesaplamak için evin içinde dolaşırken, kapalı olan 50 ışığı “0” ile ve diğer 50 ışığı “1” ile işaretleyin.
Bodruma ikinci yolculuğunuzda, “0” ile işaretlenmiş devre kesicilerin yarısını kapatın “1” ile işaretlenmiş devre kesicilerin yarısını kapatın ve bu devre kesicilerin tümünü bir saniye ile işaretleyin. “0” sayısı Henüz açık değillerse diğer tüm devre kesicileri çevirin ve ikinci numaralarını “1” olarak işaretleyin. Şimdi evin içinde dolaşın ve kapalı olan ışıkları “0” ile ve açık olan ışıkları “1” ile işaretleyin.
Dijital Devre Kesici Dünyayı Nasıl Değiştirebilir?
Bu adımın sonunda, tüm devre kesicileriniz ve ışıklarınız “00”, “11”, “10” veya “01” ile işaretlenmelidir. Aslında, eşleştirme problemini tamamen 25’lik dört farklı gruba ayırdınız, yani, tüm ışıklar aynı iki haneli koda sahip bir devre kesiciyle eşleştirilmelidir.
Bu işleme devam edeceksiniz: Üçüncü açmada, her gruptaki ( “00”, “11”, “10” ve “) tüm devre kesicilerin yarısını çevirin (veya aslında 25 tek sayı olduğundan 13). 01”) kapatın ve ek bir “0” ile işaretleyin. Her gruptaki 12 “açık” devre kesiciyi “1” ile işaretleyin. Evin içinde dolaşın ve bir kez daha kapalı olan tüm ışıkları “0” ile ve açık olan tüm ışıkları “1” ile işaretleyin.
Şimdi, 12 veya 13 ışık ve devre kesiciden oluşan sekiz farklı grup oluşturmuş olacaksınız: “000”, “100”, “011”, “111”, “010,” “110”, “001” ve ” 111.” Işıklar yine de aynı üç basamaklı diziye sahip bir devre kesiciyle eşleştirilmelidir.
Dördüncü seyahatinizden sonra, grupları her birinde altı veya yedi ışık ve devre kesici bulunan 16 gruba ayırmış olacaksınız. Beşinci yolculuktan sonra, her birinde üç veya dört ışık ve devre kesici bulunan 32 grubunuz olacak. Altıncı yolculuktan sonra, her grupta ya bir ya da iki ışık ya da devre kesiciniz olacak.
Her birinin bir ışığı ve bir devre kesicisi olan gruplar için, bu devre kesicileri ışıklarına başarıyla eşlediniz! Geri kalanı için, onları kendi ışıklarıyla eşleştirmek için yalnızca bir yolculuk daha -yedinci yolculuk- gerekir.
İkili sayılara aşinaysanız, 0000000’den 11111111’e kadar yedi basamak kullanan tam olarak 128 sayı olduğunu fark edeceksiniz; bu, bu stratejinin neden bu kadar iyi çalıştığını açıklamaya yardımcı olabilir: Her devre kesici ve ışık, benzersiz belirli bir ikili sayıyla eşleşen “kod” oluyor.
Bu stratejiyi kullanarak, sekiz açma 256 devre kesiciye kadar haritalamanıza imkan verir. Dokuz açma sizi 512’ye götürür ve 10 açma 1.024’e kadar haritalama yapar!