BaşarıKariyer PlanlamaKişisel GelişimLiderlikMotivasyon

Hedefiniz Belli Mi – Yolculuk Hangi Destinasyona?

Hedef Belirleme İnsan yaşamının gemi yolculuğuna ne kadar çok benzediğini hiç düşündünüz mü? Her geminin bir kalkış limanı, bir rotası ve bir de ulaşmak istediği destinasyonu vardır.  Destinasyon geminizin ulaşmak istediği hedeftir. Hedefe ulaşmak için doğru ve güvenilir bir rotada gitmek gerekir. Bazen hedeften kopmadan rota değişikliği yapabilir veya kaptandan rota değişikliği isteyebilirsiniz.

Usta şair Yahya Kemal Beyatlı her ne kadar “Artık demir almak günü gelmişse zamandan / Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan” dese de, kişisel gemimizin yolculuğu başlangıç limanından kalkar ve bir ömür rotası içinde farklı hayatlar yaşayarak son durağa yani destinasyona ulaşırız.

Bu benzeşim labirent bulmacalara da benziyor. Labirentin uzak köşelerine yerleştirilmiş bir fareyi diğer uzak köşesinde yer alan peynirle buluşturma gayreti gibi. Peynire, en kestirme yolu bulamazsanız, önü açık labirentleri tercih etmezseniz çıkmaz yollarda patinaj yaparsınız.

HEDEF SEÇİMİ VE ROTA BELİRLEME

Bu yolculukta iki şey önemli görünüyor. Birincisi doğru destinasyon, yani son durak seçimi. Hedeflerin belirlenmesi. İkincisi ise doğru, kısa ve güvenilir rota seçimidir.

Hedef limanınız belli bir hedefe doğru giderken, ara duraklara uğranıldığında yanlışlıkla inmemeniz gerekir. Her durakta gemiden ayrılmak, bazen gemiyi kaçırmanıza neden olabilir. Sonraki gemilere kalır gecikirsiniz. Ara duraklar hayatımızda birer çeldiricidirler. Bu çeldiricilerin cazipliği, çekiciliği, daha büyük sonuçlar alacakmış hissi vermesi gibi çeldirici unsurlar sizi esas büyük hedefinizden vaz geçirebilir. Burada kendinizi iyi tanıyorsanız hedef seçimini ve rota belirleme işini rahatlıkla yapabilirsiniz.

İNSAN HEDEFLERİ İÇİN YAŞAR

Gerçek hayat akışında hedefler insanın özel yaşamında önemli yere sahiptir. Hatta şunu söyleyebilirim. Kendinizi tanımak istiyorsanız hedeflerinizin niteliğine bir bakın.  Dr. Ari Kievs, “A Strategy for Daily Living” isimli kitabında “Kişisel amaç belirlemek mutlu bir yaşam için anahtardır.” demektedir. Belirlemek de yetmez; ilk adımı atarak seçtiğiniz bu son durakları “tanımlamanız” gerekir. Açık, dürüst, net hedefler; tanımsız hayat başa beladır. Hedefleriniz tanımlı olduğu takdirde tüm enerjinizi onların gerçekleşmesi için odaklarsınız.

HEDEFLERLE İLGİLİ ŞU ÜÇ SORUYA CEVAP VERİYOR MUSUNUZ?

Soru 1- Ulaştığınız hedefler sonrasında kendinizi kutladınız mı?

Soru 2– Uzun dönem hedeflerinizi en son ne zaman değerlendirdiniz?

Soru 3– Başardığınız hedeflerden sonra yeni hedefleri hazırlıyor musunuz?

ROTANIZI SIKÇA DEĞERLENDİRİN

Hedefe ulaşmaya çalışırken başınıza gelebilecek rota hataları size zaman kaybettirebilir. Bu nedenle rota değerlendirmeleri yapmak akıllıca olacaktır. Olası hataları öngörmek, yolculuğu haritalandırmak, muhtemel riskleri hesap etmek, sonunda güvenilir destinasyona ulaşmak akıllıca bir sonuç olacaktır.  Ne demiş gemiciler; “Nereye gideceğini bilemeyen yelkenliye hiçbir rüzgar fayda vermez.

Koçluk Becerileri

RİSKLERİ YÖNETİN

Riskler demişken, evham, korku ve kaygı psikolojisine mağlup olma ihtimali olan insanların gemilerini güvenli buldukları limandan hiç çıkarmama gibi davranış biçimleri de vardır. Garantili sandıkları bu tarz düşüncelere sahip olanlar hiç risk almadıklarını sanırlarken, aslında büyük bir yanılgı içinde düşmektedirler. Bu konuda da yine kaptanlarımızın sıkça söyledikleri bir sözleri vardır: “Gemiler limanda güvendedirler ama bir müddet sonra alttan çürümeye başlarlar.

fazla söze gerek yok. HEDEF BELİRLEME İÇİN Yapılması gerekenler şunlardır:

Bir, oturun ve ulaşmak istediğiniz hayallerinizi listeleyin.

İki, yazdıklarınızdan benzer olanları gruplayın.

Üç, uzun ve kısa vadeli hedefleri ayırın.

Dört, zor ve kolay hedeflere göre ayrı bir liste yapın.

Beş, hedefler için doğru ve alternatifli rotalar belirleyin.

Altı, hedeflerinize giderken yolculuk arkadaşlarınızı doğru seçin.

Yedi, hayatı bir eğlence olarak görün.

Sekiz, listelerinizi belirli aralıklarla gözden geçirip düzeltmeler yapın.

Dokuz, hayat dümeninizi başkasına kaptırmayın.

On, bir yolcu gibi güven hissedip, bir kaptan gibi dikkatli yaşayın.

HAYDİ, YELKENLER FORA!

Başa dön tuşu