Çocuk ve Zeka

Zeka Nasıl Geliştirilir – Çocuğunuzun Zekasını Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Zeka Nasıl Geliştirilir? Singapur gibi akademik verilerin sıklıkla kullanıldığı ülkelerde, bazı anne ve babaların çocuklarının IQ’sunu nasıl artırabileceklerine dair girişimleri ilginç şekilde yükseliyor. Bu girişimleri, çocukları henüz bebekken, altı aylıkken, başlıyor. Bazı “Beyin Gelişimi” sınıflarına aileler akın ediyor. Amaçları bebeklerinin beynini “açmak”.  Buna da çocuklarının IQ düzeyini keşfederek başlıyorlar.

IQ Nedir? Nasıl Ölçülür?

IQ, biz dizi standart test yoluyla bir kişinin zeka seviyesinin psikolojik bir ölçümüdür.

IQ testleri bir kişinin “akışkan” ve “kristalize” veya “kristal” zekasını ölçer. Akışkan pratik zeka, problem çözme yeteneğini, soyut düşünme ve akıl yürütüme gibi, spontan becerileri kapsamaktadır. Bu günlük yaşantımızda kendi yönümüzü bulup, yaşamı nasıl kolaylaştırdığını, önümüze çıkan engelleri ve problemleri nasıl aştığımızı gösterir.

Öte yandan kristalleşmiş veya kristal zeka, kişinin önceki öğrenmelerine dayanan, geçmiş deneyimlerinden elde edilen bilgileri içerir. Bu bir birikim işidir, hafızada tutulabilen bilgilere bağlı olarak öğrenilenleri kapsamaktadır.

Bilişsel Psikologlar, kişinin matematik yeteneklerini, dil becerilerini, hafıza becerilerini, akıl yürütme becerilerini ve bilgiyi işleme hızını ölçmek için tasarlanmış farklı türlerde zeka testleri uygularlar. Sorular ezbercilere göre değildir. Bazı sorular doğru cevaba ulaşmak için kişinin akıl yürütme becerilerini test eden bir desen dizilimidir.

Hatırlayacak olursak, ortalaması 100 olarak kabul edilen IQ skorlarının dökümü şu şekildedir:

115-129 : Ortalamanın üstünde, zeki

130-144 : Üstün zekalı veya özel yetenekli

145’in üzeri : deha seviyesi

IQ NEDİR? IQ PUANINIZ EN AZ KAÇ OLMALIDIR?

Bir Bebeğin Zekası Nasıl Geliştirilir?

Zeka Nasıl Geliştirilir? Bu işe bebekken başlamak lazım, diye düşünüyorsanız sizin için tabii ki çok geç anlamına geliyor. Madem bebeklerden başlayalım diyorsunuz o zaman bir bebeğin beynini nasıl geliştirebiliriz?

Zeka Nasıl Geliştirilir? Araştırmalar, ilk yılların önemli olduğuna işaret ediyor. Çünkü hayatın ilk birkaç yılı beynin inşa edildiği, mimarisinin başladığı ve geliştiği yıllardır. Hatta rakam verelim, saniyede 700 yeni sinir bağlantısının olduğu bebeklik yaşından bahsediyoruz.

Sinaps: Yunanca Bağlaç demektir. – Sinir impulslarının nörondan nörona geçtiği yerdir. Sinir sinyalini elektrik akımı gibi, nöronları da teller gibi düşünün. Sinapslar, akımı bir lambaya (veya seçtiğiniz başka bir elektrikli cihaza) bağlayan ve lambanın yanmasına izin veren çıkışlar veya bağlantı kutuları olacaktır.

Bu neden önemli? Çünkü sinirsel bağlantılar, genlerin etkileşimi, bebeğin doğduğu büyüdüğü çevresi, deneyimleri, yetişkinlerden gördüğü ve öğrendiği “işini yap, yerine dön!” etkileşimleriyle geliştirilmiştir. Çocuklarda sosyal beceriler ve iletişim arttıkça sinirsel bağlantılar da artmaktadır.

Ayrıca yürümeye başlayan çocuk iki yaşına geldiğinde, serebral korteksinin, beyindeki bilginin iletilmesinden ve alınmasından sorumlu yüz milyardan fazla sinaps içerdiğine dikkat edilmelidir.

—– Sponsor Bağlantı —–

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

Küçük Çocuğun IQ’sunu Artırmak Mümkün Mü?

Zeka Nasıl Geliştirilir? Araştırmalara göre, beynimizin, erken çocukluk döneminde, genellikle 5-10 yaşlarında bir yetişkin ağırlığına ulaştığını gösteriyor. Hatta beş yaşındaki beynin, bir yetişkinin beyninin büyüklüğünün %90’ı olacağını gösteriyor.

Teknik olarak konuşursak, yürümeye başlayan çocukluk yıllarını (1-3 yaş) çocuğunuzun beyin gelişimini ve IQ gelişimini desteklemek için bir fırsat penceresi olarak görmelisiniz.

Zeka Nasıl Geliştirilir?

Bebeğinizin IQ’su nasıl arttırılır?

İşte bebeğinizin IQ’sunu nasıl artıracağınıza dair 10 ipucu

# 1: Çocuğunuza Hikayeler Okuyun

Çocuğunuza küçük yaşlarda hikayeler okumak demek, onun sonraki yıllarında taklit edeceği dili, yüz ifadesini ve sesli sinyalleri öğrenmesi demektir. Ayrıca onda okuma sevgisini artırır. Dili hızlı bir şekilde öğrenir. Okumanın, küçük çocuklardaki dil gelişimini teşvik ettiği, hayal gücü ve dil becerilerine yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?

Tahta kitaplar, dergiler, parlak ve renkli çocuğun dikkatini çeken cazip kapaklı kitaplar okuyun. Kütüphanelerin çocuk bölümlerine haftada en az bir gününüzü orada geçirin.

# 2: Müzik ve ritmi mümkün olduğunca erken tanıtın

Müziğin, bir kişinin zihinsel yeteneğini artırabileceği bilinmektedir. Müzik beynin sinir uçlarını uyarabilir. Bu nedenle bir annenin hamileyken bile doğmamış çocuğun beynini uyarmak için klasik müzik dinlemesi önerilir.

Benzer şekilde müzik ve ritme maruz kalan çocuklar da büyük olasılıkla büyüdükçe müzik eğilimine sahip olacaklardır.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?

Müziği açın ve yeni yürümeye başlayan çocuğunuzla dans edin.

MÜZİK VE ÖĞRENME

# 3: Çocuğunuzu spor, oyun ve diğer fiziksel aktivitelerle tanıştırın

Spor veya açık hava oyunları gibi fiziksel aktiviteler, vücudun beyindeki kan dolaşımını teşvik etmek için oksijen almasına yardımcı olur. Bu, ses düşüncesini, yaratıcılığı, konsantrasyonu ve beyin gücünü artırmak için bebeğin beynini canlandırmaya yardımcı olur.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?

Çocuklarınızla dışarı çıkın ve doğaya girin. Plajda gün geçirin. Ya da pikniğe gidin. Birlikte spor veya fiziksel aktiviteler yapın.

# 4: Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzla güçlü ilişki kurun

Araştırmalar, duygusal refah ve sosyal yeterliliğin, yürümeye başlayan çocuğunuzun geliştirdiği bilişsel yetenekler için sağlam bir temel oluşturmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda duygusal ve fiziksel sağlık, sosyal beceriler ve bilişsel-dilsel kapasiteler okulda işyerinde ve toplumda başarının kilit unsurlarıdır.

Öğrenme bebeğinizin beynine bağlı olduğundan her ikisini de bağlı olduğu yakın bir ilişkiye sahip olmak çocuğunuzun daha da motive olmasını sağlar. Göz teması ve yüz ifadesi ebeveyn çocuk arasında bağlar kurulmasına yardımcı olur.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?

Çocukla birlikte aktivite çalışmaları yapmak, boyama, el becerileri gibi basit uygulamalar veya yeni yürümeye başlayan çocuğunuzla 10-15 dakika sohbet etmek ona iyi gelecektir.

# 5: Çocuğunuzu zihinsel egzersizlerle meşgul edin

Beyin egzersizleri her zaman beynin farklı işlevlerini harekete geçirir. Beyin aktif tutulursa bilgiyi işleme yeteneği artar.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?

Zeka oyunları, beyni konsantre olma, problemi analiz etme ve çözümler üretme yeteneğini teşvike der. Çocuğunuzla zeka oyunları oynayın.

—– Sponsor Bağlantı —–

ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN

ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ

—– Yazının Devamı —–

# 6: Çocuğunuzun deneysel öğrenmesini sağlayın

Çocukları aktif katılıma çekin. Çünkü en iyi öğrenme yoludur. Çocuğun beş duyusunu kullanması kendi kendine araştırma ve keşfetme becerilerini destekler.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?

Çocuklarınızla dışarıda kum, su, sünger, balon gibi malzemelere temas etmesini sağlayın. Duyusal gelişimi teşvike der.

# 7: Çocuğunuza besleyici ve beyin güçlendirici yiyecekler verin

Zeka Nasıl Geliştirilir? Araştırmalara göre, beynimiz balık yağı ve diğer gıdalarda bulunan temel bir yağ asidi olan EPA kısa adıyla bilinen Eicosapentanoic asit ile etkili olabilmektedir. EPA/DHA beynin hızını artırır. Alınmazsa yavaşlama hissedilir. Bunu en çok soğuk deniz balıklarından elde edilen yüksek DHA ile çözebilirsiniz.

DHA ADLI BESİN MADDESİ ÇOCUKLARIN ZEKASINI ARTIRIYOR

Beyinde DHA Eksikliği Hiperaktivite ve Dikkat Dağınıklığına Sebep Oluyor

Bunun yanında meyve ve sebzelerle uygun bir diyet de beynin düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun yemeğini kontrol altında tutun. Yediklerinden emin olun.

# 8: Çocuğunuzun yeterince dinlenmesini ve uyumasını sağlayın

İyi bir gece uykusu çocuğunuzun zihinsel olarak uyanık kalmasını sağlamak için beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir. Dinlenme, beyin hücrelerinin gece boyunca gençleşmesi ve bağışıklık sisteminin kendisini yenilemesi için önemlidir.

Yeterli uyku, bebeğinizin öğrenme ve zihinsel yeteneklerini etkileyen zihinsel uyanıklık, konsantrasyon ve hafıza ile bağlantılıdır. Uyku yoksunluğu, sürekli stimülasyon arayan sinirli bir yürümeye başlayan çocuğa yol açabilir.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?

Araştırmalar, uykunun bir çocuk için önemli olduğunu ve küçük çocuklar için şekerlemelerin bile önemli olduğunu belirtiyor.

BEYİN GELİŞİMİ İÇİN ÇOCUKLAR NE KADAR UYUMALI?

# 9: Çocuğunuza farklı etkinlikler yapın

Çocuğunuzun beyin kapasitesini artırmak için etkinlik kapasitesini genişletmek gerekir. Onun için çocuğu farklı ortamlara taşımak onda bilgi yeniliğini geliştirir.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?

Farklı etkinlikler planlayın ve uygulayın.

# 10: Diğer Çocuklarla sosyalleşme fırsatı tanıyın

Bu etkileşim çocuğun kişiler arası zekasını, iletişim becerilerini, sosyal yeteneklerini geliştirebilir. başkalarıyla kaynaştığında onları nasıl ayarlayacağını öğrenir. Bu durum bebekte deneyim bankası oluşturur.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuğunuzla neler yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun mahalledeki diğer çocuklarla çocuk bahçesi vb. uygun ortamlarda birlikte takım oyunları oynamasına, gruba katılma ve kendini ifade etmesine izin verin. Siz de farklı eğitsel oyuncaklarla grubu destekleyebilirsiniz.

Özetle,

Zeka Nasıl Geliştirilir? Bunların hepsinde bebeğinizin IQ’sunu geliştirmenin anahtarları yer almaktadır. Uygulamalar için bebeğinizin beyin kapasitesini artıracak ortam yaratmaktadır. Ebeveynlere düşen göre sabırdır.

Başa dön tuşu