Liderlik

Yaratıcı Takım Oluşturmak – Takımınızın Etkisini Artırmak İçin 6 Teknik

Liderlik, İnsanlardaki Yaratıcılığı Ortaya Çıkarmaya Rehberlik Yapmaktır.

Yaratıcı Takım Oluşturmak –  Kuruluşların en zayıf noktası kendi sorunlarının farkında olmayışlarıdır. Hatta sorunlarını öğrenmek için bir çaba göstermeyişleridir. Oysa insan faktörünün olduğu her yerde problem vardır; buna karşın, bu problemleri çözerek gelişmek sağlıklı büyümenin bir işaretidir.

Bu makalede takım çalışmasında kullanılmak üzere yaratıcı teknikleri bir araya getirdik. Bu tekniklerden bir kaçını bazı ipuçları ve püf noktalarına göre hazır hale getirdik.

İşte başlıyoruz:

1-) Beyin Fırtınası

Yaratıcı Takım Oluşturmak –  En popüler yaratıcı tekniklerden biri beyin fırtınasıdır.

Beyin fırtınasının temeli, bir grubun yaşananlar üzerinden kendi zayıf yönlerini, sorunları ve sorunların kaynaklarını bulma girişimidir.

Beyin fırtınasında ileri sürülen fikirler yorumlanamaz ve yargılanamaz. Sorunların belirlenmesinde veya çözümünde grup katkısı fazlasıyla olduğu kadar, bireysel olarak da verilen katkılar oldukça verimlidir.

Beyin fırtınasının ana sorusunu ortaya koymak ve çözmeye çalıştığınız sorunu belirtmek gerekir. Bunları yaparken, değişik araçlar kullanabilirsiniz. Bunlar, post-it’ler, resimler ve videolar gibi fikir üretmenize yardımcı olabilecek enstrümanlardır.

Beyin fırtınasında, size tuhaf gelse bile her fikri yazın. Katılımcıları, ileri sürülen fikirleri onaylamaya veya karşı çıkmaya zorlamak yerine, öne sürdükleri fikirlerin üzerine yeni fikirler inşa etmeye teşvik edin.

Oturumun sorun belirleme kısmı bittikten sonra ortaya çıkan en iyi fikirlere oy verin ve sonuçta ortaya çıkan sorunları listeleyin.

Beyin fırtınasıyla problemleri belirledikten sonra, şimdi sırada çözüm üretme aşaması gelmektedir.

Problemi çözmek için yapılacak beyin fırtınasının bu aşamasında çözüm önerileri konuşulur ve seçilen önerileri iyi uygulamalara dönüştürülebilmek için müzakere edilir.

Bundan sonrasındaki  işlem beyin fırtınasının sorun bulma kısmıyla aynıdır.

Bazen gruptaki farklı kişiler arası sorunlar nedeniyle, beyin fırtınasıyla sorun çözme toplantısının kendisi de soruna dönüşebilir. Takım lideri olarak bu zayıf noktayı gözden uzak tutmamalısınız.

Daha Fazlasını Okuyun

2-) İç Görü Oyunu

Yaratıcı Takım Oluşturmak –  Her şeyin birbiriyle bağlı olduğu bir hayat sürüyoruz; hem de çoğu kez bunun farkında olmadan. Yaşamın farkında olduğumuzda, “Dünyanın nasıl çalıştığını ve varlıkların ve olguların nasıl birbirine bağlı olduğunu ansızın fark ettiğiniz” anlardan birini yaşarsınız.

İşte bu bir iç görüdür.

Anlık ilhamlar birer iç görüdür.

Böyle bir uygulamaya kurumsal kültürünüzün açık olması gerekir.

Takım lideri olarak, ofiste yaşanan problemlere karşı üretilen her çözüm iç görüsü için bir puan belirleyin. Bunları ofisin görünen bir duvarına asacağınız beyaz panoda herkesin göreceği şekilde yazılabilir veya post itlerle yapıştırılmasını sağlayabilirsiniz.

Gün sonunda puan farklılıklarına bakılır ve en çok fikir üreten ekip ve ekipteki kişi ve kişiler belirli bir dönemde ödüllendirilir.

Aslında kişisel bir yöntem ama grupla da oynanabilir.

Bu uygulamanın amacı ve ödülü, büyük resmi görmek, daha karmaşık sorunları işlemek ve alışılmışın dışına çıkarak farklı düşünme biçimi üretmektir.

Her gün tahtaya dönün ve büyük resme bakın. Bunları en az 21 gün deneyin. Ortaya harika bir fikir harmanı çıkacaktır.

3-) Rastgele Kelimeler Oyunu

Yaratıcı Takım Oluşturmak –  Bu uygulama iç görüye de beyin fırtınasına da benzer. Farkı toplu hareket etmek değil, bireysel fikir üretmek üzerine kurulmuştur.

Rastgele yaratıcı sözler tekniği, fikriniz veya karşılaştığınız sorun hakkında farklı bakış açıları ve yeni açılar yaratmak için hayal gücünüzü teşvik eder.

Tüm yaratıcı tekniklerin en basitidir ve yeni ürün tasarımcıları gibi, “yeni” bir şeyler üretmek isteyenler tarafından yaygın olarak kullanılır.

Şöyle oynanıyor:

Sorunlar veya fikirler üretmek için, aklınıza esen bir sürü farklı ve rastgele kelimeyi, kısa hikayeyi veya tweet gibi kıs cümleleri hazırlıyorsunuz ve yine ofisin (evde de uygulanabilir) duvarındaki panoya yapıştırıyorsunuz veya ataçlıyorsunuz.

Takım lideri bu fikirlerden beyin fırtınası konusu üretebilir.

Sözcüğü seçtikten sonra, sözcükle ilgili niteliklerini veya çağrışımlarını da listeleyin. Ardından listenizdeki her bir öğeyi uygulayın.

Burada dayanak noktamız beyindir. Çünkü beyin kendi kendini organize eden bir sistemdir ve kişiler, fikirler ve olaylar hakkında bağlantılar kurmada çok iyidir.

Hemen hemen her rastgele kelime konuyla ilgili fikirleri teşvik edecektir. Uyarıcı kelimenin çağrışımlarını ve işlevlerini takip edin, ayrıca kelimenin özelliklerini bir metafor olarak kullanın.

4-) Öyküleme 

Yaratıcı Takım Oluşturmak –  Storyboardlar, bilgileri görsel olarak sunmanın güçlü bir yoludur; hücrelerin doğrusal yönü hikaye anlatımı, bir süreci açıklamak ve zamanın geçişini göstermek için mükemmeldir.

Özünde, hikaye panoları bir hikaye anlatmak için sıralı çizimler dizisidir. Bir hikayeyi doğrusal, parçalara bölerek, yazarın dikkatini dağıtmadan, her hücreye ayrı ayrı odaklanmasını sağlar.

Storyboard’lar sinema ve animasyonun ilk çıkış zamanlarına kadar gider.

Bilindiği üzere 1928 yılında Walt Disney ve ekibi bir Story Board sistemi geliştirdi.

Disney tam bir animasyon elde etmek istedi ve bunun için muazzam sayıda çizim üretmesi gerekiyordu. Binlerce çizimi ve bir projenin ilerlemesini yönetmek neredeyse imkansızdı. Bu yüzden Disney sanatçılarına çizimlerini stüdyo duvarlarına astırdı. Bu şekilde, ilerleme kontrol edilebilir ve sahneler kolaylıkla eklenip atılabilir.

Storyboarding popüler bir yaratıcı tekniktir ve iş dünyasında geniş çapta yayılmıştır.

Storyboard’lar bugün endüstri tarafından reklam kampanyalarını, reklamları, bir teklifi veya ikna etmeyi veya harekete geçmeye zorlamayı amaçlayan diğer iş sunumlarını planlamak için kullanılmaktadır.

Daha Fazlasını Okuyun

5-) Metaforik Düşünme

Yaratıcı Takım Oluşturmak –  Metafor, iki anlam evrenini birbirine bağlayan bir düşünme yöntemidir.

Metaforik düşünme, benzerlik üzerine kuruludur. Zihnimiz benzerlikler aramaya meyillidir. Yol haritası, gerçekliğin bir modeli veya metaforudur ve bir şeyleri açıklamak için yararlıdır.

Buna en iyi örneklerden biri “Vakit nakittir.” sözüdür.

Burada “zamanı” “para olarak” düşünmekle beynimizde güçlü imajlar oluşturulabiliriz. Yani demek istiyorsunuz ki, boşa harcanan zaman boşa giden paradır. Dolu geçen zaman ise önemli bir yatırımdır.

İlişkisiz veya dolaylı olarak bağlantılı iki şey arasındaki doğrudan karşılaştırmaya metafor denir. Ve “vakit nakittir” örneğinde gördüğümüz gibi, metaforlar günlük iletişim ve düşüncede büyük etki için kullanılabilecek güçlü görüntüler yaratabilir.

6-) Zihin Haritalama

Yaratıcı Takım Oluşturmak –  Türkiye’de marka tescili Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar’ın olan Zihin Haritaları, bilgiyi yapılandırmak ve not almak için etkili bir tekniktir.

Bir zihin haritası yapmak için ana fikri tahtanın ortasına yazarak başlıyorsunuz. sonra anahtar kelimeler / ifadeler ve anahtar görüntüleri / video kullanarak büyüyen ve organize bir yapıya üreten, her yöne takımınızı ve çalışmalarını davet ediyoruz.

Görsel bir harita oluşturmanıza yardımcı olabilecek her şeyi renkli bağlantılar, post-it, şekiller, simgeler, resimler ve videolar kullanın. 

Daha Fazlasını Okuyun

Sonuç

Zihniyetinizi değiştirerek başka bir karaktere bürünün ve başka biri gibi düşünmeye çalışın. Örneğin, bir doktor, avukat, çocuk olduğunuzu veya neden Batman olmadığınızı hayal edin?

Fikirlerinizi ‘süper kahramanınız’ olarak post-it düşüncesine yazmaya başlayın.

Yöntemi grup içinde kullanırsanız, oturumdan önce rolleri birbirinize verebilirsiniz.

Oturum bittikten sonra en iyi fikirlere oy verin.

Başa dön tuşu