Başarı

Verimliliğin Fiziği – Newton’un verimlilik Yasası ve Başarı Sırları

Verimliliğin Fiziği – 1687’de Sir Isaac Newton çığır açıcı üç prensibini tanımlayan The Principia: Natural Philosophy‘nin Matematiksel İlkeleri adlı kitabını yayınladı. Bu süreçte Newton, klasik mekaniğin temelini attı ve dünyanın fizik ve bilime bakışını yeniden tanımladı.

Newton Kitabı

Bununla birlikte, çoğu insanın bilmediği şey, Newton’un üç hareket yasasının üretkenliğinizi artırmak, işinizi basitleştirmek ve hayatınızı iyileştirmek için ilginç bir analoji olarak kullanılabileceğidir.

Bu benzetmeyi Newton’un Verimlilik Yasası olarak tanımlayabiliriz.  İşte Newton’un Verimlilik yasaları:

Newton’un Verimlilik Yasaları

Newton’un Birinci Verimlilik Yasası

Birinci Hareket Yasası

Bir cisim, harici bir kuvvet tarafından hareket ettirilmedikçe, hareketsiz kalır veya hareketliyse sabit bir hızda hareket etmeye devam eder. (örnek: Hareket halindeki nesneler hareket halinde olma eğilimindedir. Hareketsiz nesneler hareketsiz kalma eğilimindedir.)

Birçok yönden erteleme evrenin temel yasasıdır. Newton’un üretkenliğe uygulanan ilk yasası birinci yasasıdır. Hareketsiz nesneler hareketsiz kalma eğilimindedir. Hareket halindeki nesneler de hareketli olma eğilimindedir. Üretken olmaya geldiğinde, bu araçlar için tek ve en önemli şey üretmeye başlamak için bir yol bulmaktır. Başladıktan sonra, hareket halinde kalmak çok daha kolaydır.

Peki, ertelemeye başladığınızda bu durumdan kurtulmak için en iyi yol nedir?

Eteleme ile ilgili sitenizdeki çok sayıda yazılardan birini buradan okuyabilirsiniz.

ERTELEME PSİKOLOJİSİ – FİLMİN ADI: ŞİMDİKİ SEN GELECEKTEKİ SANA KARŞI

2 Dakika Kuralı

Deneyimlerimize göre, başlamak için en iyi kural 2 dakika kuralıdır. İşte üretkenlik için ayarlanan 2 Dakikalık Kural:

Ertelemenin üstesinden gelmek için görevinize iki dakikadan daha kısa sürede başlamanın bir yolunu bulun.

Görevinizi bitirmek zorunda olmadığınıza dikkat edin. Aslında, birincil görev üzerinde çalışmak zorunda bile değilsiniz. Ancak, Newton’un ilk yasası sayesinde, bu küçük 2 dakikalık göreve başladığınızda, hareket etmenin çok daha kolay olduğunu göreceksiniz.

İşte bazı örnekler…

  • Her gece yatmadan önce okuyun” demek yerine “Bir sayfa okuyun.” demek.
  • Otuz dakika yoga yapın” demek yerine, “Yoga minderini çıkarın” demek.
  • Ders çalışın” demek yerine “Tuttuğunuz notları açın” demek.
  • Çamaşırları katlayın” demek yerine, “Bir çift çorap katlayın” demek.
  • Üç mil koşun” demek yerine, “Koşu ayakkabılarınızı bağlayın” demek.

Motivasyon genellikle bir işe başladıktan sonra gelir. Küçük küçük başlamak için bir yol bulun. Hareket halindeki nesneler hareket halinde olma eğilimindedir.

Motivasyonla ilgili şu yazıyı okumadan geçmeyin:

KENDİ KENDİNİZE NASIL MOTİVE OLURSUNUZ?

Newton Güç Formülü

Newton’un İkinci Verimlilik Yasası

İkinci Hareket Kanunu

F = ma. Bir cisim üzerindeki kuvvetlerin vektör toplamı, cismin kütlesinin cismin hızlanma vektörü ile çarpımına eşittir. (yani Kuvvet, kütle çarpı ivmeye eşittir.)

Bu denklemi bir kenara bırakalım. F = ma ve bunun üretkenliğe nasıl uygulanabileceğini konuşalım.

Verimliliğin Fiziği – Bu denklemde dikkat edilmesi gereken önemli bir şey var. Kuvvet, F, bir vektördür. Vektörler hem büyüklüğü (ne kadar iş koyduğunuz) hem de yönü (işin odaklandığı yer) içerir. Başka bir deyişle, belirli bir yönde hızlanan bir nesne elde etmek istiyorsanız, uyguladığınız “kuvvetin büyüklüğü” ve bu “kuvvetin yönü” bir fark yaratacaktır.

Peki, hayatında bir şeyler yapmak için aynı hikâyeden nasıl yararlanırsınız?

Üretken olmak istiyorsanız, sadece ne kadar çok çalıştığınız (büyüklük) değil, aynı zamanda bu çalışmanın nereye uygulandığı (yön) ile de ilgilidir. Bu büyük yaşam kararları ve küçük günlük kararlar için geçerlidir.

Örneğin, aynı beceri setini farklı yönlere uygulayabilir ve çok farklı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Basitçe söylemek gerekirse, işinize sağlayacak belirli bir kuvvetiniz vardır ve bu kuvveti nereye koyduğunuz, ne kadar çok çalıştığınız kadar önemlidir.

Newton’un Üçüncü Verimlilik Yasası 

Üçüncü Hareket Yasası

Bir cisim ikinci bir cisme kuvvet uyguladığında, ikinci cisim de aynı anda birinci cisim üzerinde aynı büyüklükte ve zıt yönde bir kuvvet uygular. (yani Eşit ve zıt kuvvetler.)

Verimliliğin Fiziği – Hepimiz hayatta performans gösterdiğimiz ortalama bir hıza sahibiz. Tipik üretkenlik ve verimlilik seviyeleriniz genellikle yaşamınızdaki üretken ve verimsiz güçlerin dengesidir.

Hayatımızda odaklanma, pozitiflik ve motivasyon gibi üretici güçler vardır. Stres, uyku eksikliği ve aynı anda çok fazla görevi dengelemeye çalışmak gibi verimsiz güçler de vardır.

Daha etkili ve daha üretken olmak istiyorsak, iki seçeneğimiz var.

İlk seçenek verimi artıracak daha etkin güç eklemektir. Bu, “kararlı güç” seçeneğidir. Uyarılmak ve dayanmak için bir fincan kahve daha içeriz ve daha çok çalışırız. Bu yüzden insanlar odaklanmalarına yardımcı olan veya kendilerini geliştirmek için gaza getirici videoları izlerler. Tüm bunlar, üretken gücünüzü artırmak ve karşılaştığımız verimsiz güçleri aşmak için bir çabadır.

Açıkçası, bunu yakmadan çok uzun süre yapabilirsiniz, ancak kısa bir süre için “kararlı güç” stratejisi iyi işleyebilir.

İkinci seçenek karşıt güçleri ortadan kaldırmaktır. Hayatınızı basitleştirin, hayır demeyi öğrenin, ortamınızı değiştirin, sizi geri tutan kuvvetleri ortadan kaldırın, sorumlulukların sayısını azaltın.

Yaşamınızdaki verimsiz kuvvetleri azaltırsanız, üretkenliğiniz doğal olarak ileriye doğru akacaktır. Seni geri iten eli sihirli bir şekilde kaldırın.

Çoğu insan bariyerleri aşmaya çalışır. Bu stratejideki sorununuz hala diğer güçle uğraşmanızdır. Karşıt güçleri kesmek ve verimliliğinizin doğal olarak ileriye doğru akmasını sağlamayı daha az stresli buluyorum.

Verimliliğin Fiziği – Newton’un Verimlilik Yasaları – Özet

Newton’un hareket yasaları, nasıl üretken olabileceğiniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatan bilgileri ortaya koyuyor.

Özetle;

  1. Hareket halindeki nesneler hareket halinde olma eğilimindedir. O halde, 2 dakikadan kısa bir sürede başlamak için bir yol bulun.
  2. Bu sadece çok çalışmakla değil, aynı zamanda doğru şeyler üzerinde çalışmakla da ilgilidir. Sınırlı bir gücünüz var ve bunu uyguladığınız yer önemlidir.
  3. Verimliliğiniz, karşıt güçler dengesidir. Daha üretken olmak istiyorsanız, engelleri aşabilir veya karşıt güçleri kaldırabilirsiniz. İkinci seçenek daha az stresli görünüyor.

Not: Bu yazının temel fikri James Clear’a aittir. Katkılarla farklılaştırılmıştır.

Başa dön tuşu