Motivasyon

Motivasyon Büyüsü – Hayatı Yaşamaya Değer Kılan Sır Nasıl Çalışır?

Motivasyon Büyüsü – Adı bile motive edici, anlamlı ve bir o kadar da sırlı; gerçekleri fısıldıyor gibi. “Motivasyon”, kendini en iyi şekilde anlatan bir kelime… Bilim adamları motivasyonu çok yalın bir şekilde tanımlamışlar:

Bir şeyler yapmaya duyulan genel istek

Sizi eyleme geçmeye zorlayan psikolojik güçler bütünü

Muhtemelen Almancadan İngilizceye ödünç gelen “motivasyon” kelimesi kültürümüzde bu isimle değil, “Şevk” kelimesi ile karşılanmıştır. Halk deyişinde “Şevk”, süvarisi kendiniz olan bir ata benzetilmiştir; atınız ne kadar bakımlı, disiplinli, doğru ve hızlı koşarsa, o denli sizi amacınıza ulaştırır.

Bu tanımlar yetersiz derseniz, sizi Kişisel Gelişim sitenizde, bu yazıya benzer çok sayıda motivasyon yazılarıyla baş başa bırakabilirim.

mi

Motivasyon Nedir?

Peki motivasyon büyüsü nasıl bir şeydir? Ya da motivasyon tam olarak nedir? Yazar Steven Pressfield,The War of Art” adlı kitabında, motivasyonun özünü şu şekilde tanımlar:

“Yapmamanın pişmanlık acısını, yapmanın gerçek acısından daha üstün hale getiren sırdır.”

Muhteşem bir tanım; hayatımızdaki “keşke”lerin dayanılmaz acısını ne de güzel tanımlıyor. Dayanılması güç olan, yapmazsan daha çok acı hissedeceğin, bu nedenle yapmanı gerektiren his…

Düşünsenize; birçok iş deneyiminiz olur, bunların bir kısmında başarı elde edemezsiniz; ama hiç teşebbüs etmediğiniz, istediğiniz halde girişmediğiniz bir durumun acısı daha vahimdir. Bazen sonucu hüsran olacağını bildiğiniz halde girişimde bulunursunuz. İşte şevk-motivasyon budur.

Başka bir deyişle; değişmek, aynı kalmaktan daha kolaydır. Harekete geçmek miskin miskin oturup kendinden nefret etmekten daha kolaydır.  

Bence motivasyonun özü budur. Her seçimin bir bedeli vardır, ancak motive olduğumuzda, aynı kalmanın acısına katlanmaktansa, eylemin rahatsızlığına katlanmak daha kolaydır. Her nasılsa zihinsel bir eşiği aşarız; genellikle haftalarca ertelemeden sonra ve yaklaşan bir son teslim tarihi karşısında gerçekten o işi yapmamak, yapmaktan daha acı verici hale gelir.

Şimdi düşünme sırası sizde: Bu zihinsel eşiği geçmemizi ve tutarlı bir temelde motive olmuş hissetmemizi daha mümkün kılmak için ne yapabiliriz?

odaklanma - konsantrasyon

Motivasyon Hakkında Yaygın Yanlış Kanaatler

Motivasyon Büyüsü – Motivasyonla ilgili en şaşırtıcı şeylerden biri, motivasyonun genellikle yeni bir davranışa başlamakla ortaya çıkmasıdır. Oysa motivasyon genellikle eylemin nedeni değil sonucudur. Çok küçük yollardan bile olsa başlamak, doğal olarak ivme üreten aktif bir ilham biçimidir.

Bu etki Verimlilik Fiziği olarak adlandırılıyor. Çünkü bu temelde Newton’un Birinci Yasasıdır: Hareket halindeki nesneler hareket halinde kalma eğilimindedir. Bir işin başladıktan sonra ilerlemeye devam etmesi, daha kolaydır.

Başlamak Bitirmenin Yarısıdır.

Motivasyon Büyüsü – Bir davranışa başladıktan sonra fazla motivasyona ihtiyacınız kalmaz. Çünkü o başlayan işin yapılması zaten bir haz kaynağıdır ve bir motivasyondur. Bir görevdeki zorluğun neredeyse tamamı sadece başlangıçtadır. Başladıktan sonra ilerleme daha doğal bir şekilde gerçekleşir.

Atalarımız “Başlamak bitirmenin yarısıdır”, demişlerdir. Bu nedenle, motive olmanın anahtarlarından biri, başlamayı kolaylaştırmaktır.

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

Nasıl Motive Olunur ve Harekete Geçilir?

Birçok insan, sürecin diğer bölümlerinde çok fazla zaman ve enerji harcadıkları için, istedikleri hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duydukları motivasyonu bulmakta zorlanırlar. Motive olmayı kolaylaştırmak istiyorsanız, davranışınızın ilk aşamalarını otomatikleştirmenize yardımcı olun. Bunun için:

Motivasyonunuzu Planlayın.

Yazmayla ilgili bir sohbet sırasında, bir arkadaşım bana şöyle demişti: “Pek çok insan asla yazmaya alışamıyor çünkü her zaman bir dahaki sefere ne zaman yazacaklarını merak ediyorlar.” Aynı şeyi spor yapmak, bir iş kurmak, sanat yapmak ve çoğu alışkanlığı inşa etmek için de söyleyebilirsiniz.

Yani rasgelelik çaresizliği…

Kendiniz için bir program belirlemek basit görünür, ancak sizi hedeflerinize ulaştıracak bir otomatik pilota geçirir. Motivasyon seviyelerinizden bağımsız olarak takip etme olasılığınızı artırır.

Sizi etkilemek için motivasyon veya ilham beklemeyi bırakın ve alışkanlıklarınız için bir program belirleyin. Profesyoneller ve amatörler arasındaki fark budur. Profesyoneller bir program belirler ve ona mümkün oldukça bağlı kalır. Amatörler ilham aldıklarını veya motive olduklarını hissedene kadar beklerler.

Nasıl Motive Olunur?

Motivasyon Büyüsü – Dünyanın en üretken sanatçılarından bazıları kendilerini nasıl motive ediyorlar? İnanın, sadece kendi programlarını belirlemiyorlar, ritüeller de oluşturuyorlar. İşte size bazı kendi kendine  motivasyon örnekleri:

Yazar Mason Currey, Daily Rituals: How Artists Work adlı popüler kitabında, dünyanın büyük sanatçılarının çoğunun tutarlı bir program izlediğini belirtiyor.

Maya Angelou yerel bir otel odası kiralardı ve yazmaya giderdi. Sabah 6: 30’da gelir, öğleden sonra 2’ye kadar yazardı. Otelde hiç uyumazdı.

Pulitzer Ödülü sahibi Michael Chabon, haftada beş gece 22: 00-03: 00 arası yazıyordu.

Haruki Murakami sabah 4’te uyanır, beş saat boyunca yazar ve ardından koşuya çıkardı.

En iyi sonuçlar çıkaranların bu sonuçlarını ortaya çıkarmaları sürekli olarak motivasyona veya ilhama bağlı değildir, aksine, kendilerini tutarlı bir modele uyarlayıp bir rutini takip ediyorlardı.

İşte bazı ritüel ve rutini örnekleri:

Daha düzenli egzersiz yapın: Spor salonunda aynı ısınma rutinini kullanın.

Daha yaratıcı olun: Yazmaya, resim yapmaya veya şarkı söylemeye başlamadan önce size ilham veren bir ritüeliniz izleyin.

Her güne stressiz başlayın: Beş dakikalık bir sabah huzuru ritüeli oluşturun.

Daha iyi uyuyun: Yatmadan önce “power off” düğmesine basın. Uykunuzu alın.

omega

Ritüel Etkisi

Bir ritüelin gücü sağladığı motivasyonun gücüne bağlıdır. Bu tamamen bireyseldir. Başkasının ritüeli sizi ilgilendirmez; kendi ritüellerinize uyun.

Mesela toplumumuzda, manevi ritüeller yaygındır. Dua gibi Yaratıcıya sığınmayı sağlayan davranışlar manevi ritüellerdir. Dini ve geleneksel davranış ritüelleri Anadolu’da çok yaygındır. Bir işe başlarken “Bismillah” diyen bir mü’min kişi, tam bir motivasyonla kendini güçlü hissedecektir.

Herhangi iyi bir ritüele sahip olup onu uygulamanın anahtarı, o ritüelden sonra yapacağınız davranışı yapıp yapmama ikileminden kurtulmanızdır. Yani, ritüelin kendisinin, yeni bir karar verme ihtiyacını ortadan kaldırmasıdır.

İlk önce ne yapmalıyım? Bunu ne zaman yapmalıyım? Bunu nasıl yapmalıyım? Çoğu insan nasıl başlayacağına karar veremediği için asla hareket edemez. İnsanı pasifize eden, niyet ettiği işe bir türlü başlayamamasıdır. Ritüeller başlamayı kolaylaştırır. Bir davranışa başlamanın kolay ve otomatik olmasını istiyorsanız sahip olduğunuz ritüellerle bir Güce dayanmalısınız.

Hayatımızı kolaylaştıran pek çok şeyin ritüellerin bize kazandırdığı reflekslerimiz olduğunu unutmayın.

müzik - frekans + eğitim - öğrenme - konsantrasyon

Sonuç: Hayat Böyledir.

Motivasyon BüyüsüHayat, dikkat dağıtma kolaylığına teslim olmak ile disiplinin acısının üstesinden gelmek arasında sabit bir dengedir. Hayatlarımızın ve kimliklerimizin bu hassas dengede tanımlandığını söylemek abartı olmaz.

Hayat kararlarımızın tecellisidir. Bu yansımayı, yanılsamadan kurtarmanın yolu motivasyondur. Şevkiniz bineğinizdir. Bineğinize hakimseniz siz onu istediğiniz yöne sürebilirsiniz; aksi takdirde bahtınızın rüzgarı sizi istenmeyen sonuçlara götürebilir. Hayatın provası yoktur. Bu an da, diğer anlar kadar, sizin hayatınızdır. Sizi utandırmayacak şekilde harcayın.

Tavsiye Edilen Makaleler:

İngilizce Kelime Hafızası – İngilizce Kelimeleri Unutmamak İçin Ne Yapmalısınız?

İç Motivasyon Nedir? Dış Motivasyon Nedir? Fark Nedir? İç ve Dış Motivasyon Örnekleri

İngilizce – En Kısa Zamanda Nasıl Öğrenebilirsiniz ve Nasıl Unutmazsınız?

Başa dön tuşu