Çocuk ve Zeka

Çocuklarda Beslenme ve Zeka Gelişimi – Çocukların Beyin Gelişimi İçin En İyi 10 Yiyecek

Çocuklarda Beslenme ve Zeka Gelişimi – Sağlıklı, enerjik ve bir o kadar da zeki çocuklarımız olsun istiyoruz. Akademik alanda başarılı, sosyal alanda toplumsal, kendi dünyasında düşünür olsun istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz?

Hayır, bunlar bizim isteklerimiz değil, doğal görevlerimiz. Çocuklarımıza daha doğrusu geleceğimize yönelik sorumluluklarımızdır. Tüm bunların başında insanın en temel ihtiyacı olan beslenme geliyor; çocuklarımızı doğru besleyebiliyor muyuz?

Beslenme, çocuğumuzun hem fiziksel hem beyinsel açıdan beslenmesi demektir. Bunun için bu yazıda, özellikle beyni besleyecek gıdalara dikkat çekmek istiyorum.

Çocuğunuzun Beynini Nasıl Beslemelisiniz?

Biz buna çocuğunuz için “Beyin diyeti” diyelim.

Bazı “Beyin gıdaları” çocuğun beyninin sağlıklı büyümesini artırmaya yardımcı olduğu gibi, beynin işlevini, hafızayı ve konsantrasyonunu da iyileştirebilir.

Aslında, beyin çok aç hatta obur bir organdır; yediğimiz yiyeceklerden elde ettiğimiz besinleri, organların ilki olan “beyin” kullanır. Bunu, Detroit’de bulunan Amerikan Diyetisyenler Derneği (ADA) beslenme uzmanı ve sözcüsü Bethany Thayer şöyle açıklıyor:

“Vücuda abur cubur verin, beyniniz acı çeksin!”

Çocuklarda Beslenme ve Zeka Gelişimi – Çocukluk büyüme çağıdır. Büyüyen bedenler ise daha çok besin türüne ihtiyaç duyar. Her tür vitamin ve protein ister. Onun için, aşağıdaki 10 gıda, çocuklarınızın beyin sağlığı için vazgeçilmez gıdalardır. Bu gıdalarla çocuklarınızın hem fiziksel hem beyinsel beslenmesi güçlü olacaktır.

Birinci Beyin Gıdası: Yüksek DHA İçeren Balık / Balıkyağı

Çocuklarda Beslenme ve Zeka Gelişimi – Beynin % 60’ı yağdır. Bu yağların da yaklaşık % 50’si DHA’dır. Vücut DHA’yı üretememektedir ve dışarıdan besinlerle alınmesı gerekmektedir. Beyinde DHA’nın eksikliği dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, odaklanma sorunları, disleksi ve öğrenme problemlerine sebep olabilmektedir. Norveç Somonu gibi yüksek DHA oranlı yağlı balıklar veya yüksek DHA’lı balık yağları beyin büyümesi ve işlevi için mükemmel kaynklardır. (1) 

Son araştırmalar, diyetlerinde daha fazla DHA alan kişilerin daha keskin zihinlere sahip olduklarını ve zihinsel beceri testlerinde daha iyisini yaptıklarını göstermiştir. DHA, zeka ve beyin gelişimi arasındaki ilişkiyle ilgili daha detaylı bilgi almak için bu yazının altında tavsiye edilen diğer makalelere göz atabilirsiniz.

Ton balığı da DHA ve EPA içeren omega-3 kaynağıdır; ama Norveç somonu kadar zengin DHA kaynağı değildir.

Orkinos da kesinlikle iyi bir yağsız protein kaynağıdır, ancak yağ açısından zayıf olduğu için konserve somon kadar çok DHA içermiyor.

Ton balığı sandviçleri yerine, sandviçler için somon salatası yapın; az yağlı veya yağsız sade yoğurt, kuru üzüm, doğranmış kereviz ve havuç ile karıştırılmış konserve somon. Aynı zamanda bir beyin gıdası olan tam tahıllı ekmek üzerinde servis yapabilirsiniz. (2)

İkinci Beyin Gıdası: Yumurta

Çocuklarda Beslenme ve Zeka Gelişimi – Yumurtalar büyük bir protein kaynağı olarak bilinir; ancak yumurta sarısı da bellek gelişimine yardımcı olan kolin (choline)  ile doludur. (3) 

Çocuğunuzu okula gitmeden önce, kahvaltıda yumurta yedirin. Doğrudan yumurta sevmeyen çocuklara yumurtalı tost gibi, yumurtalı beslenmeler hazırlayın.

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

Üçüncü Beyin Gıdası: Fıstık Ezmesi

Fıstık ve fıstık ezmesi, sinir zarlarını koruyan güçlü bir antioksidan olan E vitamini için iyi bir kaynaktır. Ayrıca beyin ve sinir sisteminin enerji için glikoz kullanmasına yardımcı olan tiamin içermektedir. (4) 

Dördüncü Beyin Gıdası: Kepekli Tahıllar

Beynin sürekli bir glikoz kaynağına ihtiyacı vardır ve kepekli tahıllar en besleyici olanıdır. Lif, glikozun vücuda salınmasının düzenlenmesine yardımcı olur. Kepekli tahıllar ayrıca sağlıklı bir sinir sistemini besleyen B vitaminlerine sahiptir. (5)

Beşinci Beyin Gıdası: Yulaf / Yulaf Ezmesi

Çocuklarda Beslenme ve Zeka Gelişimi – Yulaf, çocuklar için en tanıdık sıcak tahıllardan biridir ve çok besleyici bir İngilizce deyimiyle “oat bran  for the brain” dir. Yani “beyin için yulaf”. Yulaf, çocuklara, sabahları beynin gün için ihtiyaç duyduğu mükemmel enerji veya yakıt sağlar.

Lif yüklü yulaf yiyen çocuk, beynini bütün gün boyunca besler. Yulaf ayrıca vücudumuzun ve beynimizin tam kapasitede çalışmasını sağlayan  E vitamini, B vitaminleripotasyum ve çinko kaynağıdır. (6) 

Hemen hemen her şeyle birlikte yenilen yulaf, özellikle elma püresi ve tarçın kurutulmuş meyve ve badem, ballı çiseleme, taze muz ve yağsız sütlü biraz Hindistan cevizi ile birlikte beyin besleyicileridir.

Altıncı Beyin Gıdası: Meyveler

Çocuklarda Beslenme ve Zeka Gelişimi – Çilek, kiraz, yaban mersini, böğürtlen… Uzmanlar, “Genel olarak, renk ne kadar yoğun olursa, meyvelerde o kadar fazla beslenme özelliği vardır.” diyorlar. Meyveler, kanserin önlenmesine yardımcı olabilecek yüksek seviyelerde antioksidanlara, özellikle de C vitaminine sahiptirler. (7) 

Çalışmalar, yaban mersini, böürtlen ve çilek özlerinin hafıza gelişimine büyük etkisi olduğunu söylüyorlar. Özellikle çileğin iyi bir omega-3 yağ kaynağı olduğunu belirtiyorlar.

Lezzet artışına ihtiyaç duyabilecek sebzelere çilek gibi uygun meyveler ekleyebilirsiniz.

Yedinci Beyin Gıdası: Fasulye

Fasulye özeldir; çünkü protein ve kompleks karbonhidratlardan ve liften oluşmakla birlikte, ayrıca çok fazla vitamin ve mineralden enerji deposudur.  Hatta uzmanlar “bunlar mükemmel bir beyin mamasıdır” diyorlar. Çocuk fasulye içeren bir öğle yemeğinden zevk alırsa, tüm öğleden sonra enerjisini ve düşünme seviyesini zirvede tutabilir. (8) 

Uzmanlar, barbunya ve pinto fasulyesi gibi fasulyelerin daha fazla omega 3 yağ asidi içerdiğini belirtmektedirler.  (9)

Sekizinci Beyin Gıdası: Renkli Sebzeler

Çocuklarda Beslenme ve Zeka Gelişimi – Domates, tatlı patates, kabak, havuç, ıspanak; zengin, derin renkte sebzeler, beyin hücrelerini güçlü ve sağlıklı tutan en iyi antioksidan kaynaklarıdır. (10)

Bebek havuçları ve minik domatesler öğlen yemeği için çocukların beslenme çantalarına güzelce sığar. Çocuklar, çilek, mandalina, dilimlenmiş badem gibi içlerinde çok fazla ıspanak salatası severler.

Dokuzuncu Beyin Gıdası: Süt ve Yoğurt

Çocuklarda Beslenme ve Zeka Gelişimi – Süt ürünleri, beyin dokusu, nörotransmitterler ve enzimlerin büyümesi için gerekli olan protein ve B vitaminleri ile doludur. “Süt ve yoğurt, hem protein hem de karbonhidratlarla beyin için tercih edilen mükemmel enerji kaynaklarıdır. (11) 

Son araştırmalar, çocukların ve gençlerin önerilen nöro-kas sistemine ve insan hücrelerinin genel yaşam döngüsüne fayda sağlayan bir vitamin olarak önerilen D vitamini dozunun 10 katına ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.

Onuncu Beyin Gıdası: Yağsız Sığır Eti 

Çocuklarda Beslenme ve Zeka Gelişimi – Demir, çocukların enerjik kalmasına ve okulda konsantre olmasına yardımcı olan önemli bir mineraldir. Yağsız sığır eti en iyi emilen demir kaynaklarından biridir. Aslında, günde sadece 30 gramı vücudun diğer kaynaklardan demir emmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Sığır eti ayrıca hafızaya yardımcı olan çinko içerir. (12)

Vejetaryenler için siyah fasulye ve soya demir açısından zengin etsiz seçeneklerdir. Fasulye, demirin önemli bir kaynağıdır; emilmesi için “C” vitamini gerektiren bir demir türüdür. En fazla demiri elde etmek için domates, kırmızıbiber, portakal suyu, çilek ve fasulye yiyin.

Önemli ve en çok bilinen demir kaynağı pek sevilmese de ıspanaktır.

Özet

Çocuklarınızın günümüzde damak tatları karmaşık hale gelmiştir. Hazır gıdalar ve hazır abur cuburlar çocuklarımızın hem beden hem beyin sağlığını tehdit etmektedir. Siz, siz olun, bu konuda çocuğunuza ısrarcı olmaktan vazgeçmeyin. Bir müddet sonra onlar da bu gıdaları tercih edeceklerdir.

Tavsiye edilen Makaleler:

Neden DHA Oranı Yüksek Olan Balık Yağı İçmeliyiz?

DHA Adlı Besin Maddesi Çocukların Zekasını Artırıyor

Çocukların Zeki Olması İçin Anneler Nasıl Bir Balık Yağı Kullanmalı

Başa dön tuşu