Çocuk ve Zeka

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı – Çocukları Bağımlılıktan Nasıl Kurtarabilirsiniz?

Ne kadar erken, o kadar iyi

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı – Sorumlu anne ve babaların günümüzde kaygılarını giderecek müjdeli haber, çocuklarının ekranlarda ne izlediğini veya ne tür oyunlar oynadığını bilmek; çocuklarının yaşına uygun bir içerik izlediklerinden emin olmaktır.

Son 2 yıllık yakın tarih periyodu içinde çocukların ekrana her zamankinden daha fazla süre bağımlı hale geldiği yıllardır. Sebebi ise malum; Kovid ve tüm türevleriyle Pandemi oldu.

Pandemi nedeniyle, diğer aile üyeleri gibi çocuklar da eve kapandılar. Okul bahçelerinde stres atan çocuklar bu defa sokağa da çıkamadıkları için evde en azından zihinsel olarak onları dışarıya taşıyacak araçlara yöneldiler. Bu araçlar ise, her türlü “ekranlı” cihazlardı.

Üstelik öğretmenler derslerini Zoom gibi dijital araçlarla sunduğu için öğrenciler tablet, bilgisayara ve TV ekranlarına yönelmek zorunda kaldılar. Bu durum doğal olarak, önceleri acemilikle başlayan kullanma biçimi, bir iki ay içinde, çocukları cambaz yapmaya yetmişti. Çünkü çocuklar teknoloji kullanımında ebeveynlerinden daha hızlı adapte olma yeteneğine sahiptiler.

Ebeveynlerin bundan 10-20 yıl önce en tehlikeli alışkanlık olarak gördükleri TV, şimdi çocuklar tarafından izlenmiyor bile. Çünkü her çocuğun cebinde kocaman ekranı olan mobil telefon var.

Sorun sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Çünkü Kovid mikrobu farklı şekillerde saldırmaya devam ediyor. Ebeveynler ve çocuk bakıcıları son iki yılda çocuklarının ekran başında geçirdikleri zamanı yönetmekte zorlandılar.

Evden çalışma, çevrimiçi eğitim faaliyetleri, ekonomik zorluklar, hastalık ve kederi dengelemek, çoğu evde değişen ölçeklerde yaşanan gerçekler olmuştur.

Araştırmalar Ne Diyor; Bakın!

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı – Küresel araştırmalar, küçük çocukların yanı sıra daha büyük çocuklar ve ergenlerin her zamankinden daha fazla ekran başında vakit geçirdiğini ortaya koydu.

Uzmanlar ekran bağımlılığının ruh sağlığı üzerindeki endişelerini sosyal gelişim açısından belirtmişlerdir.

Ekran başında geçen süre, özellikle küçük çocuklar için, bir endişe kaynağı durumuna gelmiştir. Değiştirilmesi giderek zorlaşan sağlıksız alışkanlıklar çocuğun dünyasına yerleşmiştir.

Bunların yanında, ekran izlemenin özellikle konsantrasyon becerilerini bozduğu kanıtlanmış büyük problemlerden biridir.  

—– Sponsor Bağlantı —–

ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN

3-7 YAŞ İÇİN – ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ

—– Yazının Devamı —–

Peki sağlıklı ekran süresi ne kadar olmalı?

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı – Bu konuda, şu ana kadar sağlıklı ekran süresi konusunda bir çalışma yok. Çocukların seviyelerine ilişkin süre belirlemek şu anda ulaşılamaz görünebilir ve pandemi öncesi ekran süresi seviyelerine geri dönmek pek olası görünmüyor.

Birçok ebeveyn, evde ekran süresini sağlıklı seviyelerde nasıl tutacaklarını bilmiyor. Sorumluluk sahibi tüm ebeveynler bu konuda destek bekliyor.

Bu konuda büsbütün çaresiz değiliz. Aşağıdaki önerileri bazı yararlı ipuçları olarak dikkate alabilirsiniz:

İçerik 

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı – Öncelikle bir durum tespiti yapın:

Çocuklarınız ekranlarda ne izliyor?

Hangi oyunları oynuyor?

Bu soruların yanıtı, onların bütünsel gelişimleri için yaşına uygun ve faydalı içeriğe erişmesini sağlamak için çok önemlidir. Örneğin, küçük çocuklar için okulda ihtiyaç duyacakları renkler, şekiller ve sayılar gibi becerileri geliştiriyor mu? Daha büyük çocuklar ve ergenler için akranlarıyla olumlu bir şekilde ilişki kurmalarına yardımcı olan sosyal beceriler nelerdir?

Mümkün olduğunda birlikte olacağınız zamanı seçin

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı – Gelişimsel bir bakış açısından, yüz yüze etkileşimin faydaları, özellikle küçük çocuklar için, ekran başında geçirilen zamanın yararlarından çok daha üstündür.

Aile içinde ve dışındaki etkileşimler, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimleri için çok önemlidir. Bu, bazı basit birliktelikleri zenginleştirir. Mesela; onlarla sohbet etmek, konuşmak ve şarkı söylemek gibi gelişimi teşvik edici ve besleyici bağlantıları geliştirmek için mükemmel fırsatlar sunabilir. Daha büyük çocuklar ve ergenler için ekran süresini sınırlamak önemlidir.

Kural Koyun

Çocuklarda Ekran Bağımlılığı – İstemeseler bile çocuklar, sağlıklı sınırlar ve kurallarla gelişir. Ekran süresiyle ilgili basit kurallar, sağlıklı ekran süresi seviyelerine ulaşmak için önemli bir fark yaratabilir. Ayrıca evdeki ilişkiler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Örnekler olarak, yemek saatlerinde TV kapalı olsun. Haftalık ekransız bir gün geçirmek veya gün boyunca sosyal medyaya girmemek gibi önlemler yanında belirli günlerde ailece ekran başında bir dizi veya film izlemek önemlidir.

Ebeveynlerin çocuklarına disiplin getiren kurallarına uyma konusunda kendileri de rol model olması gerekir. Sınırlar ve kurallar ilk başta radikal görünebilir, ancak neden bir deneme süresiyle başlayıp nasıl gittiğini göremiyorsunuz? Ve çocukların ekran başında vakit geçirmek yerine arkadaşları ve aile üyeleriyle birlikte yapmak istedikleri başka aktiviteler için birlikte beyin fırtınası yapın.

—– Sponsor Bağlantı —–

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı —–

Kapatın

Ekran süresinin uyku üzerindeki olumsuz etkisi belgelenmiştir. Uyku vakti yaklaştıkça ekran başında geçirilen süreyi sınırlamak uyulması kolay en önemli sınırdır. Saat 21.00’de yatması gereken çocuk, bu saatten önce ekranı kapatmak zorundadır. Bu durum aslında çocukların uyumasına yardımcı oluyor gibi görünse de, çocuğun izlediklerinden etkilenmesi sonucu uyarma düzeyi onda uyuma enerjisini bitiriyor.

Ayrıca, ekranlardan yayılan mavi ışık aslında beyinlerine uyku vaktinin gelmediğini söylüyor. Ekran süresi, uyku kalitesi ve ne kadar süre uyudukları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Çocuklar için uykunun çok çeşitli faydaları göz önüne alındığında, bu, azaltmak isteyeceğiniz bir kaynak değildir.

Sonuç: Sağlıklı seçim yapmak her zaman kolay değildir.

Pandemi, şüphesiz bu seçimleri daha da zorlaştırdı. Ancak, ekran başında geçirilen süreyi sağlıklı seviyelerde tutmaya yönelik her küçük değişiklik, çocukların sağlığı, esenliği ve gelişimi için doğru yönde atılmış büyük bir adımdır.

Olumlu değişiklikler yapmak için “Ne kadar erken, o kadar iyi” geçerlidir. Ha, bir de “başlamak için asla geç değildir.”

Tavsiye Edilen Makaleler:

Diskalkuli / Matematik Öğrenme Güçlüğü – Çocuğunuz Matematikle mi Boğuşuyor?

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?

Başa dön tuşu