Çocuk ve Zeka

Kitap Okuma Alışkanlığı – Çocukların Okuması için 9 Neden 7 Eylem

Kitap Okuma Alışkanlığı – Okuma, çocuklarınızı teşvik edebileceğiniz en önemli en yaşamsal etkinliklerden biridir. Eğlenceli, düşündürücü ve daha sonraki yaşamda başarı için kesinlikle kritik bir alışkanlıktan söz ediyoruz.

Çocuklar ilkokul birinci sınıfta okumayı ve yazmayı öğrenseler de, esasen üçüncü sınıfta yetkin bir okuyucu olmayı kazanırlar (veya kazanmazlar), bu durum çocuğun gelecekteki başarısında önemli bir faktördür. Çocuklar için okumak sadece eğlenceli bir zaman geçirme değildir. Sınırsız olasılıklarla diğer insanlar, yerler ve fikirler hakkında bilgi edinmenin kapısını çalmaktır.

Kitap Okuma Alışkanlığı – Çocuklar İçin Okuma Neden Önemlidir?

1- Kelime ve Dil Becerileri Geliştirir.

Çocuklarınız kendi başlarına okuyamadan önce, onlarda kitaplara olan aşkı erkenden uyandırmak önemlidir. Genç yaşta onlara yüksek sesle okumak, ebeveyn ve çocuk arasındaki sözlü iletişim becerilerini geliştirmenin harika bir yoludur.

Çocuklar büyüdükçe onlarla günlük olarak konuşuruz, ancak maruz kaldıkları kelime dağarcığı ve konular sınırlı ve genellikle tekrarlayıcıdır. Kitap okumak çocuğunuzun kelime dağarcığını geliştirecek ve onları farklı cümle yapılarına, yazma stillerine ve kendilerini ifade etme yollarına itecektir.

Çocuğunuzun okuduğunu anlama süresi zamanla iyileşmekle kalmayacak, bunun yazma ve iletişim becerileri üzerinde de olumlu bir etkisi görülecektir. İki dilli veya ikinci bir dil öğrenen çocuklar için okuma, akıcılığı elde etmenin veya korumanın önemli bir bileşenidir.

mega ingilizce - kolay ingilizce

2- Bilgi Susuzluğunu Teşvik Eder.

Akla gelebilecek herhangi bir konu hakkında yazılmış, birçoğu çok çeşitli okuma seviyelerinde kitaplar bulunmaktadır.

Kitap okurken, çocuklarınız çok çeşitli konularla, kültürlerle ve fikirlerle tanışacaktır. Orada keşfedilecek ne kadar çok bilgi olduğunun farkına varacaklar ve kendilerini en çok ilgilendiren konularda daha fazla araştırma yapacaklardır.

Birçok durumda, kitabın içeriğinden o kadar zevk alacaklar ki, belirli bir konu hakkında çok fazla bilgi edindiklerini bile fark etmeyecekler.

3- Empatiyi Artırır.

Çocuklar etraflarındaki dünya hakkında çok dar bir anlayışa sahiptirler. Bunun nedeni, büyüdükleri koşullara bağlı olarak karşılaştıkları sınırlı sayıda deneyimdir.

Çok çeşitli deneyimleri olan farklı insan toplulukları hakkında kitap okumak, çocukların sadece çeşitliliği takdir etmesini değil, aynı zamanda başka birinin yerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu anlamalarını da sağlamaktadır.

Bunu yapmak, onlarla çok az ortak noktası olan insanları tanıma ve onlarla empati kurmalarına ve daha iyi bireylere dönüşmelerine yardımcı olacaktır.

4- En İyi Eğlence Biçimidir.

Çağımızda teknoloji, yetişkinler ve çocuklar için bir kaynak olsa da çocuklar için kitaplar her seferinde daha iyi bir eğlence seçimidir.

Bir ekran önünde saatler geçirmek yerine, çocuklarınızı kitapları varsayılan eğlence kaynağı olarak görmeye teşvik edin. Çalışmalar, okumanın vurgulandığı ailelerde, çocukların bağımsız okuma ve uzun vadede kitap tutkusu geliştirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Çocuklar ve IQ Zeka Geliştirme

5- Güvenli Bağlanma Sağlar.

Okumanın ebeveyn ve çocuk arasında bir bağ yaratmasının birçok yolu vardır. Bebeklikten başlayarak, yüksek sesle okumak, birlikte vakit geçirerek ve fiziksel olarak yakınlaşarak bağlılığı teşvik eder.

Çocuğunuz büyüdükçe, yüksek sesle okumaya veya aynı kitabı ayrı ayrı okumaya ve en çok keyif aldığınız bölümler hakkında konuşmaya devam edebilirsiniz.

Okumayı bir fırsat olarak kullanın ve çocuğunuzla etkileşime geçin, kitapta ele alınan konular hakkındaki düşüncelerini sorarak veya hikayeyi günlük hayata bağlayarak kullanın.

6- Beyin Egzersizleri Yaptırır.

Televizyon izlemek genellikle beyni pasif tutar. Okuma, televizyon izlemekten çok daha fazla beyin gücü kullanmayı gerektirir. Çocuklarımız kitap okuduklarında, beyinlerinin daha çok duyusal entegrasyonlarla ilgilenen ve kelimeler ile görsel düşünme arasında bağlantı kuran kısmını kullanırlar.

Yeni başlayanlar için çizimlerle anlatım kavramalarına ve daha iyi anlamalarına yardımcı olacak faydalı bir araç olabilir. Daha ileri okuyucularda, bilmedikleri kelimeleri veya ifadeleri anlamalarına yardımcı olmak için bağlam ipuçlarını toplarken beyinlerini kullanırlar.

Okuma ayrıca eleştirel düşünmeyi teşvik eder; çocukları kitap ile gerçek yaşam arasında bağlantı kurmaya ve hikaye hakkında fikir sahibi olmaya teşvik eder.

7- Konsantrasyonu İyileştirir.

Kitap okumak odaklanma ve konsantrasyon gerektirir. Sürekli olarak kitap okumak, çocuklarınızın belirli bir süre boyunca bir göreve odaklanmak için zihinlerini ve bedenlerini kullanma pratiğine yardımcı olacaktır.

Dikkat dağıtıcı unsurları alıp onlara okuma ve anlama alanı vererek, dikkat süreleri ve konsantrasyon kabiliyetleri zamanla önemli ölçüde gelişecektir.

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

8- Okulda ve Hayatta Başarıya Hazırlar.

Erken yaştaki çocuklara kitap okumanın okuldaki başarıları üzerinde kalıcı bir etkisi olduğunu gösteren ve çoğu zaman işyerindeki başarı ile doğrudan ilişkili olan çok sayıda araştırma vardır. Ancak faydalar sadece akademik başarı ile sınırlı değildir.

Okumak, büyümeyi teşvik eden uzun vadeli bir öğrenme deneyimidir. Bu da çocuklarınızın genel olarak daha etkili insanlar haline gelmesine neden olur; daha iyi bir eş, daha anlayışlı bir patron olmak gibi.

9- Yaratıcılığı ve Hayal Gücünü Artırır.

Bir hikayeyi okurken çocuklarımız, yaratıcılığı ve hayal gücünü kullanarak, zihinlerinde algıladıklarına dair bir imaj oluştururlar. Her insan aklında farklı bir görüntü oluşturur ve aynı kitap her okunduğunda değişebilir.

Okuma, gerçek ya da kurgusal olan, daha önce hiç katılmadığımız yeni dünyaları da tanıtır. Kitabın içine dalmak, çocuklarınızın hiç düşünmedikleri yeni deneyimler ve senaryolar hayal etmelerini sağlar.

Bu fikirleri oyun zamanlarına getirebilecek ve yaratıcılıklarını günlük yaşamlarının getirdiği sınırların ötesine geçebilecekler.

Kişisel Gelişim web sitenizde sadece çocuklar için değil, her seviyedeki öğrenci ve yetişkinler için kitap okuma üzerine yazılmış çok sayıda birbirinden güzel ve anlamlı yazılar var. Onları da okumanızı tavsiye ediyorum.

Burada örnek olarak 2 tanesine link veriyorum:

KİTAP OKUMANIN UNUTULMAZ 10 FAYDASI

KİTAP NASIL OKUNUR? OKUDUĞUNUZ HER KİTABI DAHA KALICI ÖĞRENMENİN 7 YOLU

Kitap Okuma Alışkanlığı – Kitap Seven Çocuklar Nereden Başlamalı?

Kitap Okuma Alışkanlığı – Artık okumanın çocuklarınıza sağlayabileceği birçok faydadan haberdar olduğunuza göre, bir sonraki adım nedir?

Çocuğunuz henüz okuma sevgisi geliştirmediyse, başlamak için çok geç değildir.

1. Okumayı Bir Görev Değil Bir Seçim Olarak Yapın

Okumayı zorunlu bir görev veya angarya haline getirmeyin. Çocuklarınızı okumayı teşvik edin ve hatırlatın, ancak ne zaman ve ne kadar süre okuyacakları konusunda nihai kararı kendilerinin vermelerine izin verin. Okumak zorunda kaldıklarını hissetmek, kaçınılmaz olarak deneyimin keyfini kaçıracaktır.

Gönülsüz bir okuyucunuz varsa, isteksizliğin temel nedeninin ne olduğunu anlamaya çalışın. Çocuklarınız kelimelerle mücadele ediyorsa, bildikleri kelimeleri tanıma konusunda güven aşılamak için okuma seviyelerinin altında birkaç kitap bulundurun. Gönüllü olarak okumaya daha istekli olana kadar daha zor kitaplara yavaş yavaş geçiş yapın.

Başka bir alternatif sesli kitapları denemektir. Başka bir kişinin güvenle okuduğunu duymak akıcılığı deneyimlemenin harika bir yoludur ve kitaptan zevk almak zorunda kalmadan kitabın tadını çıkarabilirler.

İçerik sorunsa ve okumayı sıkıcı buluyorlarsa, onlara farklı okuma materyalleri tanıtın (2. maddeye bakınız).

hızlı öğrenme - anlayarak hızlı okuma seti

2. Çeşitli Okuma Materyali Önerin

Okuma pek çok biçimde olabilir ve her türün okuyucuya sunduğu benzersiz bir şey vardır. Çocuklarınız okuma zevkini bulmakta zorlanıyorsa, bunun nedeni ilgi alanlarına uygun bir tür bulamamış olması olabilir.

Geleneksel kitaplar farklı türlerdedir. Gizem, tarih, biyografiler, fantezi, bilim kurgu ve daha pek çok türdedir. Bazı kitaplar da macera, günlük romanlar veya mektuplaşma tarzı romanları seçmek gibi benzersiz ve eğlenceli stillerle yazılmıştır.

Daha görsel olarak uyarıcı bir materyal okumak istiyorsanız, bir grafik roman, dergi veya seyahat kitabı deneyin. Kitaplar ayrıca yeni bir beceri öğrenmek için mükemmel kaynaklardır. Şaka kitapları, sihirli kitaplar ve yemek kitapları bunlara harika örneklerdir.

Çocuklarınıza okumanın pratik yönünü de göstermeyi unutmayın.

Çocuklarınıza pratik okuma becerisi kazandırmak istiyorsanız 5. sınıftan sonra okuma stillerinin yer aldığı HIZLI OKUMA eğitimlerine katılmasını sağlayın. Bu konu için ayrıca aşağıda linki verilen yazıyı da okumanızı tavsiye ediyorum.

HIZLI OKUMA KAÇ YAŞINDA VEYA NE ZAMAN BAŞLAMALI?

3. Kitapları İlk Elden Deneyimleyin

Çocuklarınız daha fazla kitap okuduklarında, kitaplarda kendileri karakter olsaydı nasıl olacağını hayal etmeye başlayabilirler. Okuma sevgilerini desteklemenin harika bir yolu, kitaplarının en sevdikleri bölümlerini tasvir etmelerine yardımcı olmaktır.

Bir kitabı bitirmenin bir başka eğlenceli yolu da kitabın film yorumunu izlemektir. Sevilen karakterlerin ekranda canlandığını görmek, okuma keyfini arttırmanın kolay bir yoludur.

4. Örnek Olun

Kitap Okuma Alışkanlığı – Çocuklarınızın baktığı ana kişisiniz. Çocuklar ebeveynlerini kopyalamayı ve ebeveynlerinin günlük olarak yaptıklarını gözlemledikleri şeyleri yapmayı severler.

Sadece çocuklarınıza sık sık okumasını söylemeyin; kendiniz de okuyarak gösterin. Eylemler sözlerden daha yüksek sesle konuşur.

Kendi okuma ve kitap sevginizi modellediğinizde ve onlara hayatınıza getirdiği neşeyi gösterdiğinizde, aynı şekilde hissetmeye meyillidirler.

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

HIZLI OKUMA DERNEĞİ’NDEN ÜCRETSİZ HIZLI OKUMA EĞİTİMİ

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

5. Zamanı bir kenara koyun

Yoğun bir programa sahip ve aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda eğlenceli dolu ekranlar varken, bir çocuk için okumaya zaman ayırmak zor olabilir.

Sadece okumak için özel bir zaman yaratarak bu kararı biraz daha kolay hale getirin. Bu, yatmadan hemen önce, ödevden hemen sonra veya ailenizin yoğun programı için en uygun zaman ne olursa olsun olabilir. Bu süre çocuğunuzla yüksek sesle okumak veya bağımsız okuma için kullanılabilir.

6. Kitapları Canlandırın

Çocuklarınızın okuduğu kitaplarla gerçek hayattaki bağlantıları bulmak, okuma deneyiminin sevincini artıracaktır.

Çocuklarınız çiftlikte yaşam hakkında bir kitap mı bitirdiler? Yerel bir çiftliği ziyaret etmelerini ve ilk elden okuduklarını deneyimlemelerini sağlayın. Gezegenler ve uzay hakkında bir kitap okumak planetaryuma (Gökyüzü gözetleme evi) bir geziye dönüşebilir.

Dahası unutulmaz bir gezi için, mesela, İstanbul yaşamıyla ilgili bir roman bitirdikten sonra, İstanbul’u, roman konusunun geçtiği semti ziyaret etmek gibi bir aile gezisi yapın.

7. Kitapları Erişilebilir Yapın ve Bir Kitap Kulübü Başlatın

Kitap Okuma Alışkanlığı – Çocukken en sevdiğim aktivitelerden biri kütüphaneye gitmekti. Elimdeki çok sayıda kitap beni okumak için çok heyecanlandırırdı.

Çocukları kütüphaneye götürmek bir hazine avına çıkmak gibi etki bırakır. Bölgenizde, çocuklarınızı sınırsız büyüsünü deneyimlemeleri için harika bir kütüphane bulun. Çocuklarınızı kütüphaneye kayıt yaptırarak kendi kartlarına sahip olmalarını ve okuma macerasına çıkmaya teşvik edin.

Evinizde küçük bir kitap koleksiyonu başlatın; böylece çocuklarınız her zaman parmaklarınızın ucunda kitaplara sahip olur. Bir kitapçıyı ziyaret edin, internette çevrimiçi kitap mağazalarına göz atın veya aylık kitap aboneliği için kaydolun. Yeni kitaplara düzenli olarak erişmek heyecan verici ve eğlenceli olmaya devam edecektir.

Çocuklarınızı akranlarıyla veya ailelerin sizinle bir kitap kulübü kurmalarına teşvik edin. Herkesin hoşuna gidecek bir kitap seçin; bir araya gelmek ve herkesin kitap hakkında ne düşündüğünü tartışmak için toplantı/seminer düzenleyin. Yalnız kitabı bitirmek için bir son tarih belirleyin. Somut teslim tarihi belirlemek, kitap okumayı disipline etmek için büyük bir teşviktir.

Hafıza Eğitimi - Kolay Mega ingilizce

Başa dön tuşu