Beyin Gücü

Evden Çalışmak – Verimliliği ve Üretkenliği Nasıl Etkiliyor?

Evden Çalışmak – Bugünlerde tehlike çanları yeniden çalarken, Covid-19 kapımıza yeninden dayanmış gözüküyor. Bazı ülkelerde hızla yol alan Covid-19, sinsi bir şekilde toplumumuzda da hızla yayılıyor.

2019 Aralığında yaygınlaşan pandemi, 2020-2021 yıllarında zirve yaptı. Bu sırada çalışma hayatı ağır bir darbe almışken, piyasaların ve iş dünyasının cankurtaran simidi “Uzaktan iletişim” araçları oldu. Toplantılar, görüşmeler, sanal ticaret ve online satışlar, “uzaktan” zamanında inanılmaz rakamlara ulaşarak yakınlaştı.

Bu yeni durum ve yeni iletişim veya tüketim şekli, “Çalışanlarım gözümün önünde olsun” isteyen veya mesai kavramına alışmış patronlara göre değildi.

Sözün özü, özellikle işyerlerinin cep telefonuna taşınmasıyla birlikte, gerek mesai anlayışındaki değişimler ve gerekse zoom toplantıları üzerinden yapılan iş görüşmeleri çeşitli araştırmalarda ele alındı.

Ortaya çıkan sonuç sorusu şu oldu:

Evden çalışmak, çalışanların üretkenliğini veya verimliliğini artırdı mı?

Bu çalışma tarzı devam etmeli mi?

Evden çalışmak, tüm dünyada pandeminin getirdiği beklenmedik bir değişiklikti. Kuruluşlar ve işletmeler, mevcut duruma uyum sağlamak ve çalışanlarının güvenliğini riske atmadan faaliyet göstermeye devam etmek için inisiyatif aldı.

Birçok insan bu duruma uyum sağladı. Hatta aileleriyle daha fazla zaman geçirme fırsatı buldular. Ayrıca insanların yeni hobiler ve ilgi alanları keşfetmelerine yardımcı oldu.

Ayrıca, evden çalışmayı daha da kolaylaştıran günümüz teknolojisi sayesinde ofis dışından dosya gönderme, toplantı yapma gibi iletişimler daha etkin hale geldi.

Hemen söyleyelim: Doğru yapıldığında evden çalışmak üretkenliği artırabilir. Evden çalışırken kendinizi verimsiz hissediyorsanız, üretkenliğinizi artırmak için sınır koymak, mola vermek ve görevlere öncelik vermek gibi belirli taktikleri kullanabilirsiniz.

İnsanlar evden çalışırken ne kadar üretken oldular?

2020-2021 döneminde aylık olarak yapılan bir anket, evde verimliliğin beklenenden %7 daha yüksek olduğunu söylüyor.

Son zamanlarda yapılan birkaç araştırmaya göre, evden çalışmak bir ofiste çalışmaktan daha verimli. Evden çalışmak günde 10 dakika kazandırır, haftada fazladan bir saat çalışmanıza izin verir ve verimliliğinizi %47 artırır!

Connect Solutions anketine göre, her ay en az birkaç kez uzaktan çalışanların %77’si daha fazla üretken olduklarını bildiriyor. %30’u daha az zamanda daha çok iş yapıyor ve %24’ü aynı sürede daha çok iş yapıyor.

Evden çalışmak, ruh sağlığı bakımından da, ev ve iş hayatı arasında daha iyi bir denge sağlamaya yardımcı olur.

Böyle bir denge sağlandığında, insanlar yaşamlarında daha doyumlu hissederler. Uzaktan çalışma aynı zamanda daha fazla özgürlük ve zaman alan günlük rutinlere daha az bağlılık anlamına gelir.

Evden çalışmak, günlük işe gidip gelme zahmetini ortadan kaldırır. İş dışında uyku ve kişisel ihtiyaçlar için daha fazla zaman sağlar. Ayrıca insanlar tüm gün rahat kıyafetler içinde çalışabilirler.

Bir Owl Labs raporuna göre 2021’de pandemi sırasında evden çalışanların %70’i sanal toplantıların daha az stresli olduğunu iddia ediyor ve %64’ü artık hibrit toplantıları tercih ediyor.

Covid-19’dan önce işler biraz farklıydı. 2019 yılında ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, istihdam edilenlerin %24’ünün çalıştıkları günlerde bazı işlerinin bir kısmını evde yaparken, çalışanların %82’sinin ofiste çalıştığını bildirdi.

Ancak Covid-19’dan sonra çok şey değişti. Evden çalışmak projesi artan üretkenlik ile sonuçlandı.

Bir Stanford Üniversitesi araştırması, Amerikalıların sadece %65’inin görüntülü görüşmeleri destekleyecek kadar hızlı internete sahip olduğunu söylüyor. Amerikalıların %42’si evden çalışırken, %26’sı ofislerinde çalışıyor.

Evden çalışırken verimliliği etkileyen faktörler nelerdir?

İstatistikler evden çalışırken üretkenlikte bir artış olduğunu gösterse de, hala üretkenliği az olan bazı insanlar var. Bu insanların üretkenliğe katkı verememesinin bazı faktörleri şunlardır:

1-) Ertelemek

Evde çalışırken sürekli izleme olmadığı için işlerinizi ertelemeniz daha kolay olur. Buna neyin sebep olduğunu ve nasıl üstesinden gelineceğini anlamak faydalı olacaktır.

“Panik yok, işler yetişir!” demeyin. İşin kapsamını ve bunu yapmak için gereken zamanı hafife almayın.

Sıklıkla bazı günlük görevlerin basit olduğuna ve gerçekleştirilmesinin yalnızca kısa bir zaman alacağına inanırız. Ancak, birkaçının zaman alıcı ve zor olduğunu göremediğimiz zamanlar vardır. Bunu önlemek için günlük bir zaman çizelgesi ve yapılacaklar listesi geliştirin. İşinizin yakın takipçisi olursunuz.

Ne yapılması gerektiği ve nasıl yapılması gerektiği konusunda anlayış eksikliği de ertelemeye sebep olabilir. Zorlu ve yeni işler konusunda endişeli hissetmek, ne kadar saçma görünse de ertelemeye katkıda bulunabilir. Konuyla ilgili sorular sorun veya bir araştırma yapın. Herhangi bir şekilde yapacaksanız, aktiviteyi incelemek ve tamamlamak için zaman ayırmaya değer.

Görevi son dakikada tamamlayabileceğinizi varsaymak en gafletli olanıdır. İşin püf noktası, kendinize aşırı güvenmemektir, çünkü planladığınız zaman çizelgenizi bozan beklenmedik bir şey olabilir ve işler umduğunuz gibi gitmeyebilir. Son teslim tarihlerinde kasıtsız hataları, tıkanıklıkları ve stresi önler.

2-) Motivasyon eksikliği

İşleri halletmek için motive olduğunuz ve hiçbir şey yapmak istemediğiniz zamanlar vardır. Oysa, işleri tamamlamaya gelince, motivasyon çok önemlidir. Motivasyon işi tamamlamak için daha az yük ve daha istekli hissetmenizi sağlayacaktır. Ancak motivasyonunuzun eksik olduğu günler yaşayabilirsiniz.

Motivasyon, bir çalışan ister işyerinde ister evden çalışsın, üretkenliği onu etkiler. Motivasyon eksikliğinin birkaç nedeni vardır, bakalım:

  • Çalışanlar, takdir edilmeyen çabaların neden olduğu hayal kırıklıkları nedeniyle görevlerini tamamlamak için demotive olabilirler. Örnek olarak, bir proje üzerinde çok çalıştınız veya yenilikçi fikirler bulabildiniz, ancak çabalarınız fark edilmedi. Sırtını sıvazlamak gibi basit bir hareket, insanlara hedeflerine doğru çalışmaları ve hayatlarını iyileştirmeleri için ilham verebilir.
  • Tekrarlayan ve zaman alan işlerle uğraşmak yorucu olabilir. Aktiviteyi ne kadar çok uygularsanız, o kadar az motive olursunuz. Bunu zihninizi rahatlatmak ve yeniden odaklanmak için kısa molalar vererek halledin.

3-) Çalışan tükenmişliği

Tükenmişliğin kaynağı, benzersiz bir aşırı iş yükü yüklenmektir. Çalışanların üretkenliği, başarı duygusu ve işlerindeki mutluluk, hem fiziksel hem de duygusal tükenmeden etkilenir.

Çalışan tükenmişliğinin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

İş-yaşam çatışması arasında kalmak

Tükenmişlik, işin yolunda gitmeyip de zamanınızı ve çabanızı tükettiğinde ortaya çıkar.

Dinlenmek, aileniz ve arkadaşlarınızla kaliteli zaman geçirmek yerine, görevleriniz sizi fazla mesai veya dinlenme günlerinde çalışmaktan dolayı işten geç çıktığınız noktaya kadar tüketir.

Evden çalışmak, kendi evinizin rahatlığında olduğunuz için işinize daha fazla zaman ayırmanızı gerektirir.

İşyerindeki “işlevsiz dinamikler” strese neden olur.

İşyeri zehirleyici bir ortama dönüştüğünde çileden çıkarsınız. Bu durum, işlerin yolundan memnun olmadığınızda olur. Bunun neden olduğu gerilimi hafifletmek için farkındalığı deneyin. Her duruma sabırla, açıklıkla ve yargılamadan yaklaşmanız önemlidir.

Bu engellerle karşı karşıya kalırken tatmin edici olmayan istihdamın sağlığınızı tehlikeye atmaması gerektiğini unutmayın.

Çalışanlara, görevler ve zorluklarla nasıl başa çıkacakları gibi karar verme özerkliğine izin verilmezse, kendilerini sınırlı hissedebilirler.

Evden çalışırken verimlilik nasıl en üst düzeye çıkarılır?

Yüksek üretkenlik için sihirli bir formül yoktur, ancak evden çalışırken üretkenliği artırabilecek bazı şeyler vardır.

İşte, evden daha verimli çalışmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları!

Çalışma alanınızı rahat hale getirin.

Bir ofiste çalışmak, odaklanmanıza yardımcı olur. Fazladan bir odayı ofise dönüştürerek veya kanepenin arkasına bir çalışma alanı oluşturarak bu çalışma ortamını evinizde oluşturmayı deneyin.

Mekan hoş olmalı, ek ekranlar (TV, Xbox, vb.) içermemeli ve görevinizi yapmak için ihtiyacınız olan her şeyle donatılmış olmalıdır.

Düzenli olun ve görevlere öncelik verin

Yolda kalmak için bir günlük planlayıcı kullanmaya başlamanız gerekir. Gerçekleştirilecek etkinliklerin bir listesini içeren haftalık bir çalışma programı yapmak iyi bir fikirdir.

Yapılacaklar listesi oluşturun. Bir programa bağlı kalmak, istikrar ve rutin oluşturmanıza yardımcı olabilir.

İş programınızı bilmek, zamanınızı yönetmenize ve görevleriniz tarafından tüketilmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir ve bir iş-yaşam dengesi kurmanıza olanak tanır.

İşimiz gereğinden fazla yüklenebilir ve işlerimizle ilgili önemli ayrıntıları yazamayabiliriz.

Belleğiniz sizi rahatsız ediyorsa, belleğinizi keskinleştirmek ve işte verimliliğinizi artırmak için bellek geliştirme konusunda Mega Hafıza’ da bir kursa katılabilirsiniz.

Daha kısa ama daha yoğun çalışma saatlerine bağlı kalın

Daha kısa süreler için yoğun bir şekilde konsantre olduğunuzda, daha üretken olabilirsiniz.

Dikkatiniz dağılmadan ne kadar süre çalışabileceğinizi görmek için birkaç saat kendinize zaman ayırın. Dikkatiniz dağılmadan 30 dakika çalışabiliyorsanız, gün boyunca bu hızda çalışmaya devam edin.

Her moladan sonra çevrimiçi bir zamanlayıcı ayarlayın ve sonraki 30 dakika boyunca kesintisiz çalışın.

Dinlenme aralıkları verin

Beyniniz düzenli olarak dinlenerek yeniden odaklanabilir ve rahatlayabilir.

Airtasker anketine göre, uzak çalışanların %37’si için sık sık mola vermek üretken kalmanın en iyi yöntemi olarak ortaya çıktı. Yanına biraz yiyecek al, sıklıkla su iç ve biraz da temiz hava al; hepsi bu!

Kişisel Bakım Uygulayın

Evden çalışmak iyidir, diye bakımsız olmayın. Bu, besleyici yiyecekler yemek, yeterince uyumak ve düzenli egzersiz yapmak anlamına gelir.

Küçük kişisel bakım uygulamaları bile stresi azaltabilir, ruh halini ve dayanıklılığı artırabilir ve bilişsel performansı iyileştirebilir.

Sonuç olarak, kişisel bakım, işte ve günlük yaşamınızda daha etkili ve üretken olmanıza psikolojik destek verecektir.  Ayrıca başarının 11 sırrını içeren ev ofisi çalışmaları için rehber niteliğinde olan yazımızı  buradan okuyabilirsiniz.

Başa dön tuşu