Hızlı Okuma

Çok Hızlı Okuma – Okuma Hızınızı 10 Dakikada Nasıl İkiye Katlarsınız!

Çok Hızlı Okuma – Okumayı seviyorum! Bu, büyüleyici bir deneyimdir. Kısa sürede işiniz veya eğitiminiz için ihtiyacınız olan okuma materyalleriyle, özellikle kitaplarla meşgul olmak müthiş haz vericidir. Özellikle okumanın insanda ürettiği his muhteşemdir. Bunu kitap düşkünleri daha iyi anlayacaktır.

Yeni bir kitap aldığınızı düşünün; eve gelince heyecandan hemen oturup iki-üç saat içinde onu okumanın ne kadar keyifli olduğunu anlayabiliyor musunuz? Kitabın içeriğini gerçekten emiyormuş gibi hissediyorsunuz ve sonunda bir başarı hissi ruhunuzu dolduruyor.

Peki okuma hızınızı artırmak istiyor musunuz? Cevabınız evet ise, o halde hızlı okuma tekniklerini geliştirmeniz gerekir.

Temel bilgilerle başlayalım. İlk teknik, sadece okuma şeklinizi değiştirerek okuma hızınızı ikiye katlamanızı sağlayacaktır. Tekniği öğrenmek 10 dakika sürer. Çok kolay. Ancak ustalaşmak için birkaç kitap gerekir. Bu nedenle, önce tekniği açıklayacağız ve ardından tekniği size özel hale getirmek için ihtiyacınız olan antrenmanı açıklayacağız.

Çok Hızlı Okuma Tekniği

Tekniği kullanma konusunda kendinizi değerlendirmek isterseniz aşağıdaki adımları izleyin:

  • Öncelikle, okuma alışkanlığınızı değiştirin: Kelime kelime okumak yerine, kelime gruplarını veya cümleleri olabildiğince bir bütün olarak görmeniz gerekir. Bu, bir kelimeyi birbiri ardına okumak yerine, kelime gruplarını tek bir bakışla okumanız gerektiği anlamına gelir.
  • Her göz atışı, satırın okuma noktaları arasında bir sıçramaya karşılık gelmelidir. Tüm çizgiyi kaplamak için satır başına ihtiyaç duyduğunuz kadar atlama yapmanız gerekir.
  • Bunun için bir bir kalemin ucunu kılavuz olarak kullanmayı unutmayın.
  • İyi bir başlangıç ​​ için, her satırda üç atlama gerçekleştirin. Yani bir satırı üç görüşle okuyun. Bir satırda 10 ila 15 kelime vardır. Üç atlama yapmak demek, her göz sekmesinde 4-5 kelime okumak demektir.
  • Okurken, dört – beş kelimelik her grup için, bir atlama noktası olarak bunların ortasından bir nokta seçin. Satır boyunca ilerlerken gözlerinizle art arda bu noktalara atlayın. Kelimeleri hareket boyunca tek tek okumayın. Sadece atlama noktasına atlayın ve sonra göz açıp kapayıncaya kadar tüm kelime grubunu okuyun. Biliyorum! Başlangıçta zor, ama yapmaya devam edin!

mi

  • Atlamaları kolaylaştırmak için, kaleminizi seçilen zıplama noktasına koyun ve tek bir gözle o noktayı tutun, o noktadan önceki iki kelimeyi ve sonraki iki kelimeyi nişan alın. Bu okuma noktasının etrafındaki dört-beş kelimeyi tek bir göz açıp kapayıncaya kadar okuyabilmelisiniz. Eğer yapamıyorsanız, endişelenmeyin, daha fazla pratik yaparak varacaksınız.
  • Bir sonraki atlamayı gerçekleştirmeniz gereken anı belirtmek için cep telefonunuzdan veya bir hızölçerden (metronom) Dakika Başı Vuruş Sayısını (BPM – Beats Per Minute) hazırlayın. Kendinizi rahat hissettiren okuma hızını ölçen bir metronom vuruşu kullanın. BPM’ye belirleyeceğiniz okuma hızı oranları, yapabileceğiniz bir düzeyden başlayarak artacaktır. Bu noktada gerçekçi olun.
  • Kalem takibi yoluyla ilerleme kaydettiğinizde kalemi bırakın ve sadece kendi gözlerinizle okuma noktalarını seçmeden alıştırma yapın.
  • Geriye dönme, okuduğunuz şeyin doğru olup olmadığını kontrol etmek için metne geri dönmek anlamına gelir. Bu, insanların okurken karşılaştıkları temel sorunlardan biridir. Doğru okuduğunuzdan emin olmak için sürekli olarak geri dönmek hızınızı azaltır. Bu, ilk eğitimlerde sadece kendinize dikkat ederek kolayca önlenebilecek bir alışkanlıktır. Metni ilk seferde doğru okuyup anladığınızdan emin olun ve ilerlemeye devam edin.

Sadece bu noktaları uygulayarak, okuma hızınızı zaten ikiye katlamış olmalısınız.

ME-FHT

Bununla birlikte, okunan metni anlama oranınızın çok düşük olduğunu göreceksiniz. Merak etmeyin, öyle bir noktadan itibaren tekniği kasıtlı uygulamak yerine, refleksle okuduğunuzda anlama oranınız da yükselecektir.

Bu, tıpkı çocukluğunuzdaki gibi, okumayı ilk kez öğrenmeye başladığınız zamanki süreç gibidir. Başlangıçta harfleri ve gruplarını tanımak için tüm konsantrasyona ihtiyacınız vardı, ancak kelimelerin tanımlanmasında ustalaştıkça, kavrayışınız oluşmaya başladı. Yapmanız gereken tek şey pratik yapmak, okuma reflekslerinizi geliştirmektir.

Çok önemli: Şu andan itibaren, herhangi bir şeyi okumak için açıklanan tekniği kullanın.

Egzersiz

Sadece pratik yaparak tekniği kendinize yerleştirecek ve aslında hızınızı artıracaksınız. O halde antrenmana başlayalım!

Önce, biraz okuma materyali seçin. Kitap gibi değil de A4 kağıda alınmış çıktılar üzerinde olması gerekir. Uzun cümleler içeren satırlarla bezenmiş okuma materyallerini okumaktan kaçının (satır başına 12 ila 17 kelime arasında).

Yanlış formattaki okuma materyallerine örnek olarak dergiler, gazeteler veya web sayfalarının çoğu verilebilir. Eğitim için mükemmel okuma materyalleri, resim içermeyen kitaplardır (örneğin bir roman ve hikaye kitapları).

Dahası, anlama seviyeniz hala düşük olduğundan, içeriği çok ağır olan düşünsel kitaplardan kaçınmaya çalışın. Yine hafif romanlar, pratik yapmak için mükemmel bir türdür.

omega

Okuma materyalinizi seçtikten sonra, aşağıdaki antrenmanı Pazartesiden Cuma’ya 15 dakika boyunca yapın.

  1. Rahat bir yere oturun.
  2. Bir metronom kullanın ve size uygun bir hız limitine ayarlayın.
  3. Metronomu başlatın ve verdiğimiz tekniğe uygun olarak 2 dakika boyunca metni okuyun.
  4. 1 dakika dinlenin.
  5. Metronomda dakikada vuruş limitinizi 20 artırın ve 2 dakika boyunca tekrar okuyun. Kaçırılan bilgilerden dolayı endişe etmeyin, sadece tekniği uygulayın.
  6. 1 dakika tekrar dinlenin.
  7. Hız limitinizi 20 birim azaltın ve 3. adıma geri dönün.
  8. Tüm süreci 15 dakika boyunca tekrarlayın. Temel hızınızın artık çok yavaş olduğunu düşünüyorsanız, şimdi 2. adıma dönün ve size uygun metronom hızında artış yaparak aynı adımları bir kere daha tekrarlayınız.

Ekstra Egzersiz

Bu noktada çok tekniği 5 gün boyunca (Pazartesiden Cumaya) tekrarlamış olmalısınız.

Cumartesi günü iki saatinizi ayırın ve tek oturuşta tekniği uygulayarak kitabın tamamını okuyun. Kitabı seçme kriterleri, ana antrenmandaki ile aynı olmalıdır.

Okurken aciliyet duygusu yaratın. Bu, odaklanmanızı sağlayacaktır.

Bu antrenmanı önümüzdeki 3 cumartesi tekrarlayın. Bundan sonra okuma tekniğiniz değişmiş olacaktır.

Gelişmenizi sayısal olarak değerlendirmek için başlangıç ve son durum okuma hızınızı ölçmek size bir fikir verecektir.

Tavsiye Edilen Makaleler:

10 Kat Daha Hızlı Öğrenmek İçin Okuma Hızı Nasıl Geliştirilir

Hızlı Okuma İtirafları – Okumayı Keşfeden Bir Tembelin İtirafları

Hızlı Okuma Gerekli mi – Bilgiyi Hızlı ve Kalıcı Bir Şekilde Nasıl Toplarız?

Hızlı Okuma Gerekli mi – Bilgiyi Hızlı ve Kalıcı Bir Şekilde Nasıl Toplarız?

Başa dön tuşu