Hızlı Okuma

Çocuğa Kitap Okumak – Çocuklar Nasıl Kitap Tiryakisi Yapılır?

Çocuğa Kitap Okumak – Kitaplar ile çocuklar birbirine benzer; ikisi de büyük bir keşif yolculuğunun başındaki maceracı gibiler. Yeni yerler keşfetmek, yeni insanlar tanımak, yeni düşüncelere açılmak; kitaplarla çocukların ortak noktasıdır. Bu açılardan bakıldığında okumak, çocuklarınızı yapmaya teşvik edebileceğiniz en önemli etkinliklerden biridir. Eğlenceli, düşündürücü ve daha sonraki yaşamda başarı için kesinlikle kritik bir uygulamadır. Çünkü çocuklar için kitap okumak, sadece bir eğlence değil; sınırsız yerler ve yeni fikirler hakkında bilgi edinmenin kapısını çalmaktır.

Çocuğun dünyasında kitap tiryakiliğine atılacak ilk adım, en kritik yaş ve sınıf düzeyi hangisidir?

Bu önemli bir sorudur ve aileler bu bilgiye sahip olmalıdırlar.

Söyleyelim; Çocukları iyi bir kitap tiryakisi yapmanın en uygun başlangıç yaşı 3. sınıf ya da 9. yaştır. Bu yaş ve sınıf düzeyi, çocuğun ömrü boyunca kitaplara karşı tutumunu belirleyen başlangıç noktasıdır.

Çocuklar İçin Okumak Neden Önemlidir?

1-) Kelime ve Dil Becerilerini Geliştirir.

Çocuğa Kitap Okumak – Ağaç yaşken eğildiğine göre, kitap okuma sevgisi de çocuklara küçük yaştayken kazandırılmalıdır.

Ayrıca, birlikte sesli okumak, dil ve telaffuz becerilerine destek verdiği gibi, kelime dağarcığını geliştirmede, okuduğunu anlamada, yazma ve iletişim becerilerini geliştirmeye etki edecektir.

İki dil bilen veya ikinci bir dil öğrenen çocuklar için okuma, akıcılığı sağlamanın veya sürdürmenin önemli bir bileşenidir.

Kitap okurken, çocuklarınız çok çeşitli konular, kültürler ve fikirlerle tanışacaktır. Keşfedilecek ne kadar çok bilginin olduğunun farkına varacaklar ve kendilerini en çok ilgilendiren konulara daha fazla dalacaklar.

Çoğu durumda, kitabın içeriğinden o kadar keyif alacaklar ki, belirli bir konu hakkında çok fazla bilgi edindiklerinin farkına bile varmayacaklardır.

2-) Kitap Okumak Empatiyi Artırır.

Çocuğa Kitap Okumak – Çocuklar kendi dünyalarının kaşifidir. Hiç tanımadıkları bir dünyada yaşamaya başladıkları için, her şeyi merak ederler. Bu merakın sebebi, ileride içinde yaşayacakları sosyal ve doğal çevreyi tanımak ve anlamak; kolay bir hayat yaşamaktır.

Çok çeşitli deneyimlere sahip farklı insan türleri hakkında kitaplar okumak, çocukların yalnızca çeşitliliği takdir etmelerini değil, aynı zamanda başka birinin yerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu anlamalarını da sağlar.

Bunu yapmak, kendileriyle çok az ortak noktası olan insanları takdir etmelerine ve onlarla empati kurmalarına ve daha kapsamlı bireyler haline gelmelerine yardımcı olacaktır.

3-) En İyi Eğlence Kitap Okumaktır.

Çocuklar eğlenerek okumayı ve öğrenmeyi severler. Kitap okuma alışkanlığı onların en iyi eğlence kaynağı olabilir. Araştırmalar, okumanın vurgulandığı ailelerde, çocukların uzun vadede bağımsız okuma ve kitap tutkusu geliştirme olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

4-) Aile Bağları Kitapla Örülür.

Çocuğa Kitap Okumak – Tıpkı konuşmak, sohbet etmek gibi; okumak da bir bağ oluşturur. Aynı kitabı okuyan iki kişinin konuşacağı çok konu vardır. Bunun için, bebeklikten başlayarak, yüksek sesle birlikte okumak, birlikte zaman geçirmek yakınlığı teşvik eder.

Çocuğunuz büyüdükçe, yüksek sesle okumaya devam edebilir veya aynı kitabı ayrı ayrı okuyabilirsiniz. Keyif aldığınız bölümleri konuşabilir, yeni düşünceler üretebilirsiniz.

Okumayı bir fırsat olarak kullanın, çocuğunuzla etkileşime geçin, ona kitapta ele alınan konular hakkındaki düşüncelerini sorun veya hikayeyi günlük yaşamla ilişkilendirin.

5-) Kitap Okumak Beynin Enerji Kaynağıdır.  

Okumak, herhangi bir ekranlı aleti izlemekten daha fazla beyin enerjisi gerektirir. Çünkü çocuk kitap okurken, beyninin duyusal entegrasyonlarla ilgilenen, kelimeler ve görsel düşünme arasında bağlantı kuran bölümünü kullanırlar.

Ekranlı cihazlar pasif öğrenmeye aracılık edebilir; ama aktif olma şansınız yok; tek taraflı öğrenme vardır. Oysa kitap okumak hayal gücünü tetikler ve o da daha enerji harcatır.

Okuma aynı zamanda eleştirel düşünmeyi teşvik eder; çocukları kitapla gerçek hayat arasında bağlantı kurmaya ve hikaye hakkında fikir oluşturmaya teşvik eder.

6-) Okumak Konsantrasyonu Geliştirir.

Kitap okumak, hareketsiz oturmakta güçlük çeken küçük çocuklar için bile üzerinde çalışılması gereken temel beceriler olan odaklanma ve konsantrasyon gerektirir.

Sürekli kitap okumak, çocuklarınızın belirli bir süre boyunca bir göreve odaklanmaları için zihinlerini ve bedenlerini susturma alıştırmalarına yardımcı olacaktır.

Dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırarak ve onlara okuma ve anlama için alan vererek, dikkat süreleri ve konsantrasyon yetenekleri zamanla büyük ölçüde gelişecektir.

7-) Kitap Okumak Çocukları Başarıya Koşturur.

Çocuğa Kitap Okumak – Çocuklara erken yaşta kitap okumanın, okuldaki başarıları üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olduğunu gösteren ve genellikle iş yerindeki başarı ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteren çok sayıda araştırma yapılmıştır.  Kaynak-1

😎 Okumak, Üretkenliği ve Hayal Gücünü Destekler

Beşinci maddede sözünü ettiğimiz gibi, çocuklarımız bir hikaye okurken, yaratıcılık ve hayal gücünü kullanarak hikayeyi zihinlerinde nasıl algıladıklarına dair bir tiyatro sahnesi oluştururlar. Her insan zihninde farklı bir imaj görür ve aynı kitap her okunduğunda bu imaj değişebilir.

Okumak, aynı zamanda, daha önce hiç parçası olmadığımız, gerçek ya da kurgusal, yeni dünyalar sunar.

Çocukları Kitap Tiryakisi Yapmak İçin 6 Başlama Noktası 

Çocuğa Kitap Okumak – Artık okumanın çocuklarınıza sağlayabileceği sayısız faydanın farkında olduğunuza göre, bir sonraki adım nedir?

1-) Okumayı Bir Ödev Değil, Bir Seçim Olarak Sunun 

Çocuğa Kitap Okumak – Okumayı zorunlu bir ödev veya atanmış bir yük haline getirmeyin. Çocuklarınızı okumaya teşvik edin ve hatırlatın, ancak ne zaman ve ne kadar süreyle okuyacakları konusunda nihai kararı onlara bırakın. Okumaya zorlandıklarını hissetmekle, kaçınılmaz olarak bu deneyimin tadını kaçıracaklardır.

En büyük sorun çocuğun isteksizliğidir. Ekranlı cihazlar varken kuru bir kitabı alıp okumak onlara sıkıcı gelebilir. Bu durumda nedenini araştırın ve bulun. Mesela, çocuklarınız kelimelerle mücadele ediyorsa okuma seviyelerinin altında birkaç kitap bulun. Gönüllü olarak okumaya daha istekli olana kadar yavaş yavaş okutun.

Sorun içerikse ve okumayı sıkıcı buluyorlarsa, onları farklı okuma materyalleriyle tanıştırın.

2-) Okuma Materyallerini Çeşitlendirin

Çocuğa Kitap Okumak – Okuma pek çok biçimde olabilir. Her çocuğun hoşlanacağı tür farklı olabilir. Çocuklarınız okurken zevk almakta zorlanıyorsa, bunun nedeni ilgi alanlarına uygun bir kitap türü bulamamış olması olabilir.

Geleneksel kitaplar, tarih, biyografiler, fantezi, bilim kurgu ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok türde gelir. Macera kitapları, romanlar, hikayeler, hayal mahsulü fantastik kitaplar,  çocuklar için cazip gelebilir.

Görsel olarak daha uyarıcı bir okuma materyali arıyorsanız, bir çizgi roman, bir dergi veya bir seyahat kitabı deneyin.

3-) Model Olun

Çocuğa Kitap Okumak – Geldik en zor kısma! Tavsiye vermek, nasihat etmek kolay; önemli olan okuma tiryakiliğinde, ebeveyn olarak sizin de örnek alınacak bir model olmanız gerekmez mi?

Çocuklarınızın hayranlıkla baktığı bir numara sizsiniz. Çocuklar ebeveynlerini taklit etmeyi ve ebeveynlerinin günlük olarak yaptıklarını gözlemledikleri şeyleri yapmayı severler.

Çocuklarınıza sık sık okumalarını söylemeyin; kendiniz onlarla birlikte okuyarak gösterin. Kaynak-2 Eylemler sözlerden daha yüksek sesle konuşur.

4-) Okuma Zamanı Belirleyin. 

Ekranlı cihaz mı yoksa kitap mı desek, baskı altında olmayan her çocuk “ekranlı cihazı” tercih edecektir.  Bunun önlemenin ve çocuğu kitaba yönlendirmenin en kolay yolu, “okuma zamanı” ayarlamaktır. Mesela, yatmadan önce, ödev bittikten hemen sonra, okuldan geldiğinizde, yemekten sonra gibi, tayin edilmiş bir zaman dilimi okumaya erişebilirliği artıracaktır.

5-) Kitaplar Her yerde Olsun 

Çocuğa Kitap Okumak – Düzenli kütüphaneler okumayı engeller. Dizilmiş ve düzenli bir kitap rafı, “Beni bozma” mesajı veriyor olabilir. Oysa, çocukken kütüphaneye gittiğimde en çok düzenli raflar yerine, karışmış raflardaki kitapları karıştırmak hoşuma giderdi.

Evde de oturduğum koltuğun hemen yanında mini bir kitaplığım var. Yatak odamda hemen sehpamın üzerinde birkaç kitap vardır. 5 dakika da olsa, yatmadan önce okumak iyi geliyor.

6-) Çocuklarınızın Evde Kendi Kütüphanelerini oluşturmalarına Fırsat Verin

Çocuklarınızı kendi kütüphanelerini kurmalarına imkan tanıyın. Hatta teşvik edin. Kendine ait bir kütüphane olması, kitap okuma yanında, koleksiyon yapma fırsatı da sunar.

Sonuç: Okuma Tiryakiliği Çocuğa Kazandırılacak En Güzel Hediyedir.

Çocuklarınıza kitap okuma sevgisini aşılamak, onlara verebileceğiniz en büyük hediyelerden biridir.

Kitap okumakla onları birer maceracı, birer hayal gezgini yapabilirsiniz. Okumanın kısa ve uzun vadede sağladığı faydalar saymakla bitmez.

Okumayı hayatlarının eğlenceli bir parçası olmaya aktif olarak teşvik etmek için bu ipuçlarını kullanın ve bu çabaya değecektir.

Başa dön tuşu