Beyin Haritaları

Zihin Haritası Nedir? Sorusuna Alternatif Tarifler

Son dönemlerde “Zihin Haritası Nedir?” sorusu daha da yoğun olarak sorulmaya başladı. Konu çok kişi için hala bir bilinmeyen ve merak konusu. Bu sorunun cevabını en iyi ve en geniş bunu yıllardır hayatının bir parçası olarak kullanan bir kişiye sormaya karar verdik.

Beyin Haritası Nedir - Zihin Haritası Nedir

Araştırmalarımız sonucunda, zihin haritasının ne olduğunu, zihin haritalarını 1988’den bugüne günlüklerinde, planlarında, kişisel beyin fırtınalarında, notlarında, çalışmalarında, konu analizlerinde, makale tasarımlarında, kitap hazırlıklarında, toplum karşısında yapacağı konuşmaların metinlerin hazırlığında, avukatları için hazırladığı ön dava dosyaları metinlerinde ve daha birçok alanda kullanan Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar’a sorduk. İşte onun kelimeleriyle “Zihin Haritası Nedir?” sorusuna cevap olarak verdiği alternatif zihin haritası tarifleri.

  • Zihin haritası, bilgiyi görsel olarak organize etmek için kullanılan ve beynin her iki yarım küresini de uyaran diyagramsal bir araçtır.
  • Zihin haritası, aralarındaki yapısal düzenle ilgili olarak bir endişe duymadan, düşünceler arasında organik olarak beyin fırtınası yapmanın kolay bir yoludur. Özellikle analiz ve bilgilerin hatırlaması için fikir ve düşüncelerin görsel olarak yapılandırılmasında büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
  • Zihin haritası düşünce ve bilgilerin hiyerarşik yapısını ve bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri gösteren bir diyagramdır.
  • Zihin haritası, kullanıcının merkezi bir kavram etrafında sezgisel bir çerçeve oluşturmasını sağlayan doğrusal olmayan bir grafik düzeni kullanarak merkezi bir kavram veya konu etrafında bağlantılı ve düzenlenmiş görevleri, kelimeleri, kavramları veya öğeleri temsil eden bir diyagramdır.
  • Zihin haritası, tekdüze bilginin uzun bir listesini, beyninizin doğal bir şey yapma biçimine uygun olarak çalışan renkli, akılda kalıcı ve son derece düzenli bir şemaya dönüştürülmüş halidir.
  • Zihin haritası basitleştirilmiş bir içerik yönetim sistemi olarak da kullanılabilmektedir. Düzenli kalmak için tüm verilerinizi merkezi bir konumda depolamanıza olanak tanımaktadır.

Zihin haritası genellikle boş bir sayfanın ortasında bir görüntü olarak çizilen, resimler, kelimeler ve sözel ifadeler gibi fikirlerin ilişkili temsillerinin eklendiği tek bir kavram etrafında yaratılmaktadır. Ana fikirler doğrudan merkezi konsept ile ilişkilidir ve diğer fikirler bu önemli fikirlerden ilişkisel olarak dağılmaktadırlar.

Zihin haritaları, bir ders, konferans, toplantı veya planlama oturumu sırasında “taslak notlar” olarak hazırlanıp, daha sonra daha yüksek kaliteli zihin haritası haline getirilebilmektedir.

ZİHİN HARİTALARI EĞİTİMİ

Zihin haritası oluşturmak ve bu konunun püf noktalarını öğrenmek için iyi bir eğitim arıyorsanız, Mega Hafıza’nın “Zihin Haritaları ve Beyin Haritaları” eğitimini inceleyebilirsiniz. Eğitim 1988 yılından bu yana zihin haritası yöntemini  hayatının her alanında kullanan Dünya Hafıza Şampiyonu Melik Duyar tarafından sunulmaktadır. Eğitimde yaşanmışlıkları, Melik Duyar’ın 1988’den bugüne öğrencilikten iş yaşamına kadar çok geniş yelpazede hazırladığı ve kullandığı zihin haritaları örneklerini de görmüş olacaksınız.

Melik Duyar’ın bizzat kendisinin yazdığı aşağıda linki verilen “Zihin Haritası Nedir?” ve “Zihin Haritaları Neden Kullanılmalı” konularına değinen makalesini de ayrıca okumanızı tavsiye ediyoruz.

ZİHİN HARİTASI NEDİR VE NEDEN KULLANILMALI

Başa dön tuşu