Öğrenme ve Eğitim

“Öğretmeyi Öğrenme” Konusunda 7 Eğlenceli Etkinlik

Bugün size öğretmeyi öğrenme doğrultusunda, her eğitimin sonunda, yapılan eğitimi gözden geçirmek veya pekiştirmek için kullanabileceğiniz yedi eğlenceli etkinlik sunacağım.  Her şeyden önce, “Eğitimin sonunda neden öğrenmenin gözden geçirilmesi gerekiyor?” sorusunu cevaplayalım. Bu sorunun cevabı “Konunun daha iyi öğrenilmesini,  hafızaya yerleştirilmesini ve hatırlanmasını sağlamaktır”.

Ne yazık ki, bir çok insan eğitimin bitiminden sonra öğrendiklerinin aynı gün içinde % 40’ını, ertesi gün de yaklaşık % 70-80’ini unutmuş oluyor.

Öğrenmeyi Öğrenmek

İnsanların daha fazla bilgiyi hatırlamalarına yardımcı olmanın yollarından biri, tekrarlama yoluyla gerçekleşir. Ancak aynı şeyleri sadece tekrar tekrar söylemek yerine, tekrarlar için daha eğlenceli ve hafızada kalıcı yöntemler kullanmak çok önemlidir. Bu makalede izah edeceğim teknikler, insanların bildiklerini gözden geçirmelerine ve ders bittikten sonra öğrendikleri  konu hakkında daha fazla bilgi hatırlamalarına yardımcı olacak daha ilginç yollar sunacaktır.

Flash Cards

1 –  “KART KARMA” ETKİNLİĞİ

“Kart Karma” adı verilen bu etkinlikte önceden hazırlamış olduğunuz “A5” veya daha küçük boyuttaki boş kartları kullanacaksınız. Kart yerine boş “A5” boyutunda kağıtları da kullanabilirsiniz. Katılımcılara bu boş kartları dağıtarak, her birinden öğrendikleri konuyla ilgili sormak istedikleri bir soruyu kendi kartlarına yazmalarını isteyin. Sonra bu kartları toplayarak karın ve her birinden rastgele bu soru kağıtlarından birini çekmesini isteyin. Kişi tesadüfen kendi sorusunu çekerse, ona tekrar yeni bir kart seçme şansı tanıyın.

Kartlardaki sorular dağıtıldıktan sonra katılımcıların tek tek kendi çektikleri soruları yüksek sesle okuyup , verebildikleri kadar cevap vermelerini isteyin.

2 – “RESİM SINAVI”

Ders öncesi “flipchart” kağıtlarına ders konusuyla ilgili çeşitli resimler çizin. Grupları takımlara ayırın ve sonra her bir takımdan resimler hakkında dersle nasıl bir ilişkisi olabileceğini ve resim hakkında olabildiğince fazla açıklama yapmalarını isteyin.

Ne kadar çok puan alabileceklerini görmek için bu etkinliği daha etkileşimli ve yaratıcı hale getirin. Tüm resimleri kendinizin çizmesi yerine, takımların kendi resimlerini çizmelerini sağlayın ve resmin dersle ilişkisini açıklanmasını seçtikleri diğer bir takıma sorma şansı tanıyın .

Makale Etkinliği

3 – MAKALE YAZMA

Her gruba dersten küçük bir bölüm verin. Bir başlık ve bir tür resim seçerek, kısa bir gazete veya dergi makalesi yazmasını isteyin. Tarz için “Ekonomi Dergisi” için veya Hürriyet gazetesinin “Kelebek” eki için vb.  şekilde yönlendirmeler yapabilirsiniz.

Buroşür

4 – REKLAM HAZIRLAMA

Bu etkinlikte katılımcıları gruplara ayırarak, her bir gruptan ders veya kursa ilişkin bir reklam üretmesini isteyin.

Örneğin, satış becerileri hakkında bir eğitim vermişseniz, satışta güvenilir olmayı kapsayan bir reklam hazırlayabilirler. Yönetim becerileri ile ilgili bir eğitim vermişseniz, yönetici veya yönetim planı görüntüsü içeren bir reklam hazırlayabilirler.

Alfabe Etkinliği

5 – “ALFABE OYUNU”

Her bir gruba bütün alfabeyi verin veya zaman kazanmak istiyorsanız, sadece alfabenin bir kısmını verin. Sonra her harfle başlayan öğrenilen konuyla ilgili bir “anahtar kelime” veya “ifade” düşünmelerini isteyin.

Drama Etkinliği

6 – “DRAMA ETKİNLİĞİ”

Bu, ders konusuyla ilgili bir rol oyunu kullanmak gibi bir faaliyettir. Her gruba, dersin ayrı bir bölümüyle ilgili kısa bir oyun yazmalarını ve yazdıkları oyunu diğer gruplara oynamalarını isteyin. Yine örneğin ders konusu “yönetim becerileri” ise, grup kötü bir yöneticiyi oynayarak, iyi bir yöneticinin özelliklerine atıf yapabilir. Yine ders konusu “müşteri ilişkileri” veya “halkla ilişkiler” ise oynanan oyun müşteriye karşı yapılan hataları içeren bir rol olabilir.

Eğer ekipmana ve zamana sahipseniz, bu etkinlikleri bir DVD’ye veya digital ortama kaydedebilir ve onları insanların yanlarında götürmelerini sağlayabilirsiniz. Ya da onlarıdan izin alarak bir anı veya eğitim videosu olarak YouTube’a koyabilirsiniz.

Şiir / Şair

7 – “ŞİİR VEYA ŞARKI ETKİNLİĞİ”

Her gruptan kursun bir parçası ile ilgili kısa bir şiir veya şarkı yazmalarını isteyin. Sonra bu şarkı veya şiiri büyük gruba sunmalarını isteyin. Daha yaratıcı olmak istiyorlarsa etkinliğe dans rutini bile ekleyebilirler. Bunun için imkan varsa grup elemanlarının müzik aletleri kullanmalarına müsaade edin. Müzik aleti yerine, salondaki diğer materyallerden de, örneğin bir kutuyu ters çevirerek tempo tutmak için vb. şekilde faydalanabilirler. Şarkı söyleyemezler diye endişelenmeyin. Çoğunun rap müzik tarzında ne kadar da yaratıcı olduğunu göreceksiniz.

Öğretmeyi öğrenme amaçlı sunulan bu etkinlikler hem öğrenmeyi güçlendirmenize yardımcı olacak, hem de öğrenmeye eğlence ve oyun katarak öğrenilenlerin  hatırlama şansını artıracaktır. Ayrıca bu tip çeşitliliği kullanmak farklı öğrenme stillerine sahip kişilerin öğrenme becerilerine de hitap etmenizi yardımcı olacaktır.

Başarı dileklerimle…

ZEKA OYUNLARI EĞİTİCİ EĞİTİMİ

MEGA HIZLI OKUMA EĞİTİMİ

HIZLI ÖĞRENME VE HAFIZA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

“VASAT ÖĞRETMEN KONUŞUR.
İYİ ÖĞRETMEN AÇIKLAR.
SÜPER ÖĞRETMEN GÖSTERİR.
HARİKA ÖĞRETMEN İLHAM VERİR.”
–  William Arthur Ward

“The mediocre teacher tells.
The good teacher explains.
The superior teacher demonstrates.
The great teacher inspires.”
– William Arthur Ward

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu