Zihinsel Sağlık

Öfke Kontrolü – Öfke Kontrolü İçin İlaç Var Mı?

Öfke Kontrolü – Öfke Kontrolü İçin İlaç Var mı? Öfke tedavi edilmesi gereken bir duygusal sorundur. Öfkeli insanların en açık davranış göstergesi iletişim kurmaktan kaçınması, kırıcı ve incitici olması, yargılayıcı ve suçlayıcı olmalarıdır. Öfke durumunda, kan basıncı artar, kalp atışları hızlanır, nefes düzensizliği görülür. Aşırı stres ve gerginlik gözlenir. Hatta bir başkasıyla tartışma durumu varsa, ona şiddet bile uygulayabilir. Saldırganlığa, patlamalara ve hatta fiziksel değişimlere yol açarsa, öfke ciddi anlamda sorunlu hale gelebilir.

ÖFKE KONTROLÜ İÇİN İLAÇ VAR MI?

Öfke kontrolü için ilaç – Bu soruyu soran kişi, en kestirme yoldan bir çare arayışındadır. Modern insanın en tembel davranışlarından biri ilaçlara sarılmaktır. İradenin eğitilmesi, sabır ve dayanıklılık gibi psikolojik önlemleri bir kenara koyup umutlarımızı birkaç draje hapa bağlamak doğru mudur? Elbette değil! Bu nedenle diyebiliriz ki, öfkenin kontrolü için en iyi ilaç öfkeyi kontrol altına alma davranışları kazanmaktır.

Ancak ilerlemiş psikiyatrik sorunlarda sinir sistemi ile ilişkisi açısından değerlendirildiğinde, bazı öfke kontrolü ilaçları vardır. Onları bu yazının en alt paragrafındaki gruplamada görebilirsiniz.

öfke kontrolü ve beyin

ÖFKE KONTROLÜ İÇİN YÜKSEK DHA

Ayrıca yapılan araştırmalar beyinde DHA eksikliğinin de öfke ve depresyona sebep olduğunu göstermektedir. Bu anlamda yüksek DHA içeren bir beslenme programının da öfke kontrolü için iyi bir çözüm olabileceği görülmektedir. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için ayrıca “Yüksek DHA ile Öfke Kontrolü” başlıklı makaleyi de okuyabilirsiniz.

EPİLEPSİ VE BEYİN

Öfke kontrolü için ilaç – Epilepsi gibi beyin hastalıkları öfke kontrol bozukluğuna sebep olabilmektedir. Bazı epilepsi türleri tipik bayılmalarla değil de öfke patlamalarıyla ortaya çıkar. Psikiyatride “Epileptik Karakter” vardır. Bu kişiler bazı durumlarda kendilerini kaybederler. Kendilerini “O an gözüm karardı! O an gözüm hiçbir şeyi görmedi! Şimdi de pişmanım!” şeklinde ifade ederler.

Bu tip epileptik insanların, çocukluklarında, aile, okul ve toplumda ciddi sosyal sorunlarla karşılaştıkları ve travma yaşadıkları belirlenmiştir. Ayrıca ailesi tarafından dövülen çocuklar saldırganlığı bir sorun çözme yöntemi olarak benimserler. Bazen de ailesi, öğretmeni veya arkadaşları tarafından yok sayılmak da bir etken olarak karşımıza çıkar. Çocuk kendini ispat etmek için öfke davranışlarına başvurabilir.

TV’de şiddet içerikli görüntülere maruz kalan çocuklarda öfke sorunlarının arttığı tespit edilmiştir. Saldırganlık temalı filmler, haberler ve müzik klipleri çocuğun saldırgan olmasında etken olabiliyor.

Amerika’da yapılan bir araştırmada müzik kliplerinin %80’ inin şiddet içerikli olduğu, bunun da çocuk ve ergenlerde şiddeti körüklediği belirlenmiştir.

SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

Öfke kontrolü için ilaç – Öfke pek çok hastalığın nedenidir. Atalarımız, “Öfkeyle kalkan zararla oturur” derken bu zararlardan bazılarının kalp hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, ruhsal bozukluklar, stres gibi nedenlere bağlı kanser türleridir.

ÖFKENİN TEDAVİSİ VAR MI?

Öfke kontrolünü sağlamak ile ilgili yaklaşımlar psikoterapide en çok kullanılan yöntemlerdir. Bu yaklaşımlarda kişinin var olan öfkesini kontrol etmeyi öğrenmesi amaçlanır. Bu tür çalışmalar oldukça yarar sağlar.

Tüm bunlar yanında eğer bir çözüm üretilemiyorsa, bir hekimin kontrolünde ilaç tedavisine başlamak doğru bir yaklaşımdır.

Ayrıca, öfke bazen altta yatan tıbbi ya da ruhsal bir hastalığın belirtisi de olabilir. Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına göre, hipertiroidi , ağır anemi, diabet, epilepsi, bir takım kalp-damar hastalıkları, dialize girmek, tümör ya da kanama gibi kafa içi yer kaplayıcı lezyonlar gibi tıbbi durumlar ya da kullanılan bazı ilaçlar öfkeye neden olabilir. Bu yüzden öfke kontrolü güçlüğü yaşayan bireylerde altta yatabilecek tıbbi hastalığın da bir hekim tarafından araştırılması önemlidir.

PSİKOFARMAKOLOJİ

Eskiden sinir ilaçları vardı. Bunlar ilacı alan kişileri uyutur ve rahatlatırdı. Hatta uyuşturucu içeren ilaçlar vardı ve bunlar bağımlılık yapardı. Tıp son otuz yıl içinde büyük ilerleme gösterdi. Psikoterapi teknikleri gelişti ve çeşitlendi. Elektroşok ve manyetik uyarım sayesinde beyne uyarı vererek ruhsal bozuklukları gidermek mümkün hale geldi.  

BAZI SİNİR SİSTEMİ İLAÇLARI

Öfke kontrolü için ilaç – Aşağıdaki ilaç türleri psikiyatride kullanılan ve sinir sistemine etki eden ilaçlardır. Duygu, düşünce ve davranışları etkileyen beyin hastalıklarıyla psikiyatri ilgilenir. Diğer beyin hastalıklarıyla ise (mesela kas hareketlerini, dengeyi, beş duyuyu etkileyen beyin hastalıkları, felçler, sara, Parkinson hastalığı gibi) nöroloji uğraşır.  

Aşağıdaki ilaç gruplandırmaları sadece psikiyatride kullanılan sinir sistemi ilaçlarıdır. 

1-Antidepresan ilaçlar (öncelikle depresyonda kullanılan ilaçlar)

2-Antipsikotik ilaçlar (öncelikle şizofrenide kullanılan ilaçlar)

3-Kaygı giderici ilaçlar (huzursuzluk, sıkıntı gibi hallerde kullanılan ‘müsekkin’ (sakinleştirici) ilaçlar)

4-Mizaç dalgalanmalarını önleyen ilaçlar (lityum tuzu ve bazı sara ilaçları)

Bu ilaçların kullanımı için mutlaka uzman bir doktara danışılmalı ve kullanım uzman kontrolünde olmalıdır.

Kaynaklar

https://npistanbul.com/ofke-kontrolu-tedavisi

https://www.iremyalugulubil.com/tr/article/desc/46558/ofke-kontrol-bozuklugu.html

https://www.e-psikiyatri.com/eriskinlerde-kullanilan-sinir-sistemi-ilaclari

Başa dön tuşu