Müzakere Teknikleri

Müzakerede Zaman Yönetimi – Vakit Nakittir!

Müzakerede Zaman Yönetimi: Müzakere süreçlerinde zaman yönetiminin önemi tartışılmazdır. Bu yazımızda vaktin nakit olduğunu bir kez daha hatırlatarak zamanın verimli yönetilebilmesi adına birtakım öneriler sunacağız. Ayrıca bir zaman tablosu dahilinde kendinizi test etmenizi isteyeceğiz. Müsterih olun, bu makale çok vaktinizi almayacak. Hadi başlayalım.

Bir gün 24 saat, bir yıl 365 gün. Dünyada herkesin eşit miktarda zamanı var. Ancak önemli olan zamanın nasıl kullanıldığıdır. Elbette size vaktinizi boşa harcıyorsunuz demek istemiyoruz, amacımız bu değil. Fakat müzakerede zaman yönetimi yaparken ayrıntılar arasında kolayca kaybolabilir, prosedürlere boğulabilirsiniz. Pazarlık masasına oturmadan önceki hedefinizden 180 derece sapmış bir şekilde masadan kalkabilirsiniz. Ne kısa ne uzun, müzakerede optimal süreyi bulmalı, pazarlığı -ve belki de satışı- kapatmalı ve oradan ayrılmalısınız. Bunu yapmak kolay olmayabilir, ancak bazı temel parametrelere dikkat ederek bunu yapabilmeniz mümkün olmaktadır.

Teşhis tedaviden önce gelmektedir. Müzakerede zaman yönetimi yaparken öncelikle sizi yavaşlatan ve/veya acele ettiren olgular ile yüzleşmelisiniz. Görüşülen konular pazarlığın esas konuları mı? Yoksa detayları mı müzakere ediyorsunuz, öncelikleriniz neler? Bu gibi sorular sizi kendinize getirecek, müzakereyi en makul sürede sonlandırarak istediğinizi elde etmenize yardımcı olacaktır.

Şimdi arkanıza yaslanın ve aşağıdaki zaman tablosu ile vakit geçirin. Verilen durumların yanına koyduğunuz her tik sizi yavaşlatıyor, zamanınızı çalıyor, haberiniz olsun! Diğer yandan bazı koşullar sizin acele karar almanıza neden oluyor, dürüst olun ve açık bir şekilde kendinizi test edin.

1. Müzakere görüşmelerim gereksiz yere uzuyor ve bir yöne gitmiyor.

2. Çok fazla şey yapmak istiyorum, çabalarımın bir yönü yok.

3. Hata yapma korkusu duyuyorum.

4. Diğer insanların becerilerine fazla inanmıyorum.

5. Önceliklerimden emin değilim, her şeye müdahil olmak istiyorum.

6. Hoşa gitmeyen işleri erteliyorum.

7. Çok fazla bilgi alıyorum, yararlı olanları tasnifte zorlanıyorum.

8. Organizasyon içinde güç kavgaları yaşıyorum.

9. Planlamak yerine yapmayı tercih ediyorum.

10. Acil müzakerelerde dikkatsizlik yaşıyorum.

Hangi alanların müzakerede yolunuza taş koyduğunu artık biliyor olmalısınız. İşaretli konular için müzakerede zaman yönetimi eğitimleri alabilir, size yardımcı olacak danışmanlar ile çalışmaya başlayarak zaman yönetimi nedir konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Kaynak:

Martin, C. (2012), İş Koçluğu El Kitabı, İstanbul: Paloma Yayınevi.

Başa dön tuşu