İletişim

İyi İletişim Kurmak – Daha Anlamlı Konuşmak İçin 10 Basit Yol 

İyi iletişim kurmak – Daha Anlamlı Konuşmak İçin 10 Basit Yol. İletişim konusu gelince Hz. Mevlana’ya bir söz atfedilir. “Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verilecek bir cevabım vardır. Lakin bir lafa bakarım laf mı diye; bir de adama bakarım adam mı diye?

İyi iletişim nedir? – Gerçekten de sahte para gibi, piyasada çok silik söz dolaşıyor. Günümüzde sosyal medya bu iş için en önemli araç konumunda. Ben sosyal medyaya bazen “sosyal medya mahkemesi” adını veriyorum. Burada davalar çok hızlı görülüyor. Öyle uzun tarihler verip davayı ertelemek filan yok. İnsanlar zaten inanmaya hazır haldeler. Herkes birer sosyal psikolog kesilmiş. Suskun ve kaygılı seyircilerin etliye sütlüye karışmadığı, davacının sadece savcı değil, karar verici hakimin de iddia makamı olduğu bir mahkeme salonunu andırıyor sosyal medya.

Çok konuşanları sevmem; çok konuşmak çoğunlukla boş konuşmaktır. Her şeyin israfı yanlıştır; çok konuşup kelime israfında bulunan boşboğazlar da birer müsriftirler. Ne yazık ki,  bunun için gösterilecek hatalı/defolu etiketimiz yok. Söyleyen söylediğiyle, yapan yaptığıyla kalıyor.

Eminim siz de benzer kimselerle karşılaşmışsınızdır: Sıkıcı ve uzun konuşan, karşısındakini dinlemeyen, dinlese de laf icabı dinleyen, hatta iki de bir laf arasına giren, sözleri ve cümleleri agresif ve saldırgan çatık kaşlı konuşmacılarla…

İnsan olmanın gereğidir iyi iletişim kurmak. Doğru iletişim ise doğru insan olmanın gereğidir. İyi iletişim kurmayla ilgili olarak, aşağıda 10 maddede özetlenen tavsiyeler sizi, eleştirdiğiniz insanlardan daha farklı kılacak özellikler taşımaktadır. Okumanızı tavsiye ederim.

Bu arada, daha önce yine sitemizde yer alan iletişim konusunun farklı boyutlarını işleyen yazılara bu sayfada, yazının altında yer alan linklerden ulaşabilirsiniz.

1-) Düşündükleriniz İçin Fazla Heyecanlanmayın

İyi iletişim kurmak – İnsanlara anlatacağın/sunacağın çok güzel düşüncelerin veya bilgi birikimin olabilir. Heyecanlanma; sabırla ve düşünerek sun. Tüm bildiklerini muhatabına boca etme. Önceliği olanları önce, olmayanları geriye bırak. Heyecandan, konuşacağın sıralamayı unutmamak için bir not kağıdına, kağıda notlar al

2-) Konuyla İlgilendiğinizi Gösteren Sorular Sorun

Konuyla ilgili olduğunuzu göstermenin en iyi yollarından biri, diğer kişinin size söylediği şey için doğal bir merak veya hayret belirten bir jest göstermektir. Mesela bir soru sorun. Ya da “Ya! Öyle mi!” gibi jestler kullanın.

3-)  Ödevinize Çalışın 

İyi iletişim kurmak – Kendinizi konuşmadan önce hazırlayın. Planlanmış bir sohbete başlamadan önce, kişi veya grup hakkında bilginiz olsun. Sizi dinleyecekler ne iş yapıyorlar, konuyla ne kadar ilgililer? Karşınızdakileri tanırsanız daha iyi iletişim kurarsınız.

4-) Gerçekten İlişki Kurmaya Çalışın

İyi iletişim kuracağım diye insanları sohbet etmeye zorlamayın. Orijinal kalın. İlgi alanları üzerinden ortak noktalarda buluşabilirsiniz. Bu şekilde, ilişki orijinaldir ve kişi konu hakkında derinlemesine konuşmaya daha açık olacaktır.

5-) İnsanların Zamanını Boşa Harcamayın

İyi iletişim kurmak – Zamanı iyi kullanırsanız daha fazla saygı görürsünüz. Bunun için az-öz ve kısa süreliğine konuşmak herkesi memnun eder. Bu sizi dinleyenlerin zamanlarına saygı göstermek demektir.

Çoğu kişi, zamanına değer verdiğin zaman takdir eder. Bazen, 15 dakika içinde, bir saat içinde yapabileceğinizden daha anlamlı bir sohbet yapabilirsiniz. Kapsanması gereken önemli, birbirinize nasıl yardım edebileceğinizdir. Değer sunma konusunda gerçek olun ve erkenden kovalamacayı kesin.

6-) İnsanların Kendilerini Anlatmasına İzin Verin

İyi iletişim kurmak – Muhatabınızın kendisi hakkında konuşmasını sağlayarak da başlayabilirsiniz. Hatta önce onu konuşturun. Daha yakından tanırsanız konular daha hedef odaklı olacaktır. O zaman siz de daha doğal konuşursunuz.

7-) Nasıl Değer Katabileceğinizi Sorun

İyi iletişim kurmak – İnsanlara, her zaman onlar için nasıl değer katabileceğinizi sormanız önemlidir. “Bu konuda sizin için ne yapabilirim? Size yardımcı olmam için benden beklentiniz nedir?” gibi ifadeler karşınızdakine güven verir. Öncelikle neye öncelik verdiklerini bildiğiniz zaman insanları bağlamaya yönelik kaç fırsatın ortaya çıkacağına şaşıracaksınız.

8- ) Yardım Etmek İçin Elinizden Geleni Yapın

İyi iletişim kurmak – Basit bir yardım eli sunmak sizi farklılaştıracaktır. İnsanlar yardımseverleri sever, takdir eder ve sözlerini dinler. Minnet duygusu bunu gerektirir. Gerçekte önerdiğiniz şeyi sağladığınızda insanlar ilişkinize daha çok değer vereceklerdir.

9-) Kişisel Engelleri Azaltın

İyi iletişim kurmak – Biriyle ilk defa konuşurken süper olmanız gerektiğine dair bir varsayım var. Yani iyi bir izlenim bırakma kaygısıdır bu. Tecrübelerime göre çoğu insan, doğal olan, içten ve samimi konuşmaları sever. Bir şakalaşmayı veya kişiselleştirilmiş bir anıyı anlatmayı bir fırsat olarak görüyorsanız bunu içtenlikle yapın. Baştan itibaren iletişim engellerini azaltır ve daha iyi bir konuşma yapmanızı sağlar.

10-) Dinleyin Ve Önemli Noktaları Hatırlayın

İyi iletişim kurmak – Muhatabınızı dikkatli dinlerseniz, onun sözlerinden, kelimelerinden, bakışlarından neler düşündüğünü, nelere önem verdiğini anlarsınız. Dinlerken yine onun nelere değer verdiğini hafızanızda tutun ve konuşma sırası size geldiğinde bunları kullanarak konuşun. Hatırlamak önemlidir. Seyahat etmeyi sevdiğini biliyorsanız, bir sonraki seyahatinin ne zaman olacağını sorun. Bölgesel yemekleri sıkça konuşuyorsa, demek ki gurmelik yönü var; siz de bundan yararlanabilirsiniz. Son görüşmeniz sırasında bir iz bırakmış gibi görünüyorsa, sizi daha ciddiye alır.

Daha iyi iletişim kurmak için konuşma yapacağınız kişilerle önceden bir tanışma fırsatı yakalamışsanız konuşmanızda bunları kullanın ve daha etkili olun. Bu ipuçları ne kadar taze olursa olsun, aklınızda bulundurun, onları uygulama olasılığınız o kadar yüksek olur. Sonuç olarak, çok daha az zaman harcar, daha fazla konuşma fırsatları yakalamış olursunuz.

Başa dön tuşu