Beyin GücüÇocuk ve Zeka

İşte Beyninizi Dinamik Tutan 6  Zeka Oyunu !

Biz yetişkinler, doğumdan itibaren ailemizi, çevremizi ve dünyayı oyun oynayarak tanıdığımızı ne çabuk unuttuk. Beynimiz; akıl ve duygularla birlikte pek çok zeka oyunu oynayarak gelişti. Hafızamız da zeka oyunları ile kapasite geliştirdi. Yetişkin olduktan sonra, oyunu daha çok çocukluğumuzla ve çocuklarla ilişkilendirdik, hata ettik. Oysa içimizdeki çocuğun hala oyun oynamak istediğini siz de hissetmiyor musunuz? Bunu hissedenleri her yerde görüyoruz artık; Metroda, otobüste, dolmuşta… Hatta hayatları pahasına da olsa araç sürücüleri bile direksiyon başında oyun oynuyorlar. Tabi oyunlar artık çocukluğumuzdaki oyunlar değil, yetişkinleri de içine çeken yaratıcı düşünme, problem çözme ve girişimcilik içeren oyunlar. Biz yine de dengeli olalım ve oyun seçiminde bize yararı olacak, sosyalleşmemize engel olmayacak, hafıza ve zekâ özelliklerimizi geliştirip destek olacak oyunları seçelim. Peki neleri seçelim?

İşte size beyninizi de formda tutacak 6 oyun türü:

  1. Akıl oyunları

Beyni gelişmiş bir tür olan insanın en iyi kullandığı özelliği aklıdır. Akıl, bilgiyi elde edip onu işleme, sonuç çıkarma, karar verme ve yaratıcı düşünme ile problem çözme becerilerini kolayca kullanma özelliğine sahiptir. Bu özellikler açısından size önereceğimiz akıl oyunlarının başında patika, harf birleştirme, sudoku, piramit engel, apartman vb. gelmektedir.

  1. İşlem oyunları

Adından da anlaşılacağı üzere basit matematik bilgileri kullanılarak sonuca ulaşmayı hedefleyen zeka oyunu türüdür. Kendoku, kakuro, işlem oyunları, çarpmaca, kapsül gibi oyunlar işlem oyunlarıdır. İşlem gerektiren zeka oyunlarının başında zihinsel aritmetik, mental aritmetik ve zihinsel matematik işlemleri gibi sayısal zeka geliştiren, beyni hızlı anlama ve hızlı karar vermeye yönelten becerilerin gelişmesine çok büyük etkisi vardır. Özellikle Mega Hafıza’nın tüm dünyaya yayılmış olan, zeka oyunu oynamayı da içeren “Anzan Mega Aritmetik Zeka Oyunları ve Beyin Egzersizleri” adlı programı 5 ile 12 yaş arasında çocuğunuz varsa öneriyorum.

  1. Strateji oyunları

Taktik geliştirmeyi amaçlayan strateji oyunları planlama becerisi kazanma ve odaklanma, çözüm bulma, alternatif düşünme gibi farkındalığı besleyen oyunlardır. En meşhuru satrançtır. Anadolu’da da yaygın olan diğer strateji oyunları üç taş, dokuz taş, dama; son zamanlarda mangala zeka oyunu sayılabilir.

  1. Karma zeka oyunları

Bu zeka oyunu türünün karma olmasının sebebi, akıl oyunları ile strateji oyunlarının birleştirilmesidir. Daha çok alan hâkimiyeti ve akıl yürütme ile hedefe ulaşma becerisi kazandıran bu tür oyunların en bilinenleri GO, nehir geçme, kap aktarma, şapka ve kibrit oyunlarıdır.

  1. Sözcük ve mantık oyunları

Dil becerilerini de destekleyen, yaratıcılık ve mantık yürütmeyi de geliştiren zeka oyunlarının başında en çok bilinen ve en yaygın olarak oynanan zeka oyunu bulmacalardır. Sözcük bulmaca oyunu hafıza problemi yaşayan veya beyin hücrelerini canlı tutmak isteyen her yaştan insanın, özellikle yaşlanma sürecindeki insanların ellerinden düşürmemeleri gereken bir zeka oyundur. Buna benzer diğer sözcük ve mantık oyunu gerektiren zeka oyunları ise anagram, şifre çözme, gibi sözcük ve mantık oyunlarıdır.

  1. Mekanik oyunlar

Mantık yürütme yeteneğinizi ve el becerilerinizi de geliştirmek istiyorsanız bildiğiniz tangramı hemen öneriyoruz. Tangram gibi mekanik oyunlar arasında sayabileceğimiz oyunlar ise zeka küpü, tetramino, pentomino, üç boyutlu şekil ve küp saymadır.

Yaşınız kaç olursa olsun zeka oyunu oynamaktan uzak durmayın. Hatta, belki bir gün zeka oyunları eğitimcisi bile olmak isteyebilirsiniz. MEB Talim Terbiye kurulunun bu konuda onaylanmış bir programı bile var.

Başa dön tuşu