İletişimMüzakere Teknikleri

İletişim Becerileri – Yedi Kapılı Etkileşimi Yönetin!

İletişim Becerileri – Yedi Kapılı Etkileşimi Yönetin! İnsan iletişime muhtaç bir varlıktır. Sözlü veya sözsüz tüm iletişim becerilerini kullanmak ve bir sosyal hayat içinde kendi varlığını hissetmek-hissettirmek ister. Bu nedenle, doğru iletişim becerileri herkes tarafından desteklenmelidir. İnsanız ve insan olan iletişim kurar. Çünkü başka insanlarla doğrudan veya dolaylı olarak birlikteliğimiz vardır. İletişim kurarak etkileşiriz. İletişim etkileşim içindir. İnsanlarla iletişim üzerinden etkileşime geçeriz. Önce iletişim sonra etkileşim gelir. Mesleki ve sosyal yaşamda başarılı olmak istiyorsak, doğru araçlarla doğru iletişim kurmak zorundayız. Her yaşantıda olduğu gibi, iletişim becerilerimizi geliştirmek, özveri ve çaba gerektirir. İletişim becerilerimizi insan içine çıkarak, sosyalleşerek uygulayabiliriz.

İletişim Becerileri – Etkileşim Nedir?

İletişim Becerileri – Etkileşim, iletişim içinde olan insanların birbirlerini etkilemeleridir. Mesela, bir konuşmacının mesajlarını yerinde, doğru bir şekilde vermesi sonucu, hitap ettiği kitlenin davranışlarında bir farklılık görülüyorsa burada bir etkileşim söz konusudur. Etkinin çift yönlü olmasıdır. Dinleyicinin davranışındaki değişiklik, ona hitap eden kişinin konuşmasında daha fazla heyecana sebep olabilir. Yani dinleyicisinden etkilenerek karşılıklı bir etkileşim meydana gelebilir.

Etkileşimin Anadolu kültüründeki karşılığı “Sohbet”tir. Sohbette karşılıklı ama görünmeyen bir bağlanma söz konusudur. İletişim araçlarına bağlı olarak etkileşim de hızlanmıştır. Sosyal medya üzerinden insanların geniş kitleleri etkiledikleri görülmektedir.

İletişimi Etkileşime Dönüştürmek İçin 7 Kapıyı Açın!

Birinci Kapı: Aktif Dinleyin.

İletişim Becerileri – İletişimde konuşmak ve dinlemek dengesi çok önemlidir. Daha az konuşun ve daha fazla dinleyin. Tek yönlü konuşmaya dayalı vaaz türü nutuklar etkileşime kapı açmaz. Zaten buna iletişim de denmez; iletim denir. Elektrik iletimi gibi. “Sadece” dinlememelidir de; yani laf olsun şeklinde dinleme olmaz. Aktif dinleme iletişim becerileri için önemli bir temeldir. Nedir aktif dinleme? Aktif dinleme, herhangi bir müzakereye katılmak ve mesajları anlamaktır. Kulak vermektir. Kulakla birlikte aklı ve kalbi de dinletmektir. Bilgi toplayabilirsiniz ve bu etkili iletişimi kolaylaştırır. Konuşmacının mesajı hakkında yorum yapabilir ve sorunsuz bir konuşma yapabilirsiniz. Aktif dinlerseniz konuşmacıyla etkileşime girmiş olursunuz.

İkinci Kapı: Beden Dilinize Dikkat Edin.

Bu, bir mesajın anlamını vurgulayan sözsüz bir iletişimdir. Sadece bir kişinin duruşundan, bakışından, davranışlarından da bilgi toplayabilirsiniz. Siz de beden dilinizi kullanırken dikkatli olmalısınız. Bazen farkında olmadan, iç dünyanızdan kaynaklanan mesajları etrafınızdakilere gönderebilirsiniz. Yüz ifadenizi kontrol etmeye çalışın. Monoton görünmek yerine ilginç bir şeyden bahsederken gülümseyin ve başınızı sallayın. Beden dili, dillerin en etkilidir. “Sizi dinliyorum, size önem veriyorum. Sizi dinlemeye devam ediyorum” şeklinde gizli mesajlar göndermektir.

Üçüncü Kapı: Göz Temasını Kurun.

Göz temasını sürdürmek, karşınızdakine konuşulanlara karşı özenli olduğunuzu ve onu dinleyerek konuşmasına devam etmeye teşvik ettiğinizi gösterir. Sunum yapıyorsanız izleyicilerinizle göz teması kurmalısınız. Etkileşim kurduğunuz kişilerle bağlantı kurunuz. Sizinle konuşurken eşiniz kendisini değerli ve rahat hissedecektir. Genel olarak, insanlar gözle teması takdir ederler.

Dördüncü Kapı: Konuşmadan Önce Düşünün.

Çoğu zaman kendiliğinden iletişim kurarız ve aklımızda ne olduğunu söyleriz. Böyle aklımıza her geleni konuşmak iletişimi bozar. İnsan bir şeyi konuşmadan önce en az üç kere düşünmelidir. Ne demişler, “söz ağızdan çıkmadan önce o senin esirindir. Çıktıktan sonra sen o sözlerin esirisin.” Yanlış anlamak ve yanlış terminolojilerin kullanımından kaçının. Kültürel farklılıkların esprilerine ve argolara dikkat ederek iletişim kurun. İletişim becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız pratik yapmak iyi bir alışkanlıktır.

Beşinci Kapı: Dikkat Dağıtıcı Şeyleri Kaldırın.

Biriyle konuşurken, özellikle de kontrol sizde ise, gürültü gibi herhangi bir dikkat dağıtma ortamını hemen düzenleyin. Kulaklarınızda kulaklık varken biriyle konuşmak saygısızlık olarak algılanabilir. Telefonunuzdan veya diğer teknolojik cihazlardan rahatsız olursanız, iletişim öncesinde kaldırın. Telefonunuzu kapatın ve evde çocuklarınıza sizinle konuşma fırsatı verin. Bu önemlidir. Evlerde çocuklarla iletişim kurmak için telefonlardan kurtulun. İletişim kurduğunuz kişilere bölünmemiş dikkatinizi verin.

Altıncı Kapı: Seviyelere Göre Konuşun.

Halka açık bir sunum yapıyorsanız, dinleyicilerinizin sizi duyabilmesi için sesinizi ayarlamalısınız. Ses tonu ve seslenme vokali salona ve dinleyiciye uygun tonda olmalıdır. Sizi dinlemeye gelen izleyicilerinizi tanımalısınız, böylece onlarla etkili bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Kitleniz küçük çocuklardan oluşuyorsa basit kelimeler ve cümleler kullanın. Onların dikkatini sürdürebilmek için hayali canlandırmalar yapın. İzleyicilerinizi inceleyin ve iletişim ihtiyaçlarını karşılamaya çalışın. Herkese seviyesine göre konuşun. Eğitimde, matematik her sınıf düzeyinde vardır, ama sunuluşu sınıf düzeylerine göredir. İnsanların anlamadığı şekilde değil, açık ve anlaşılır; seviyeye uygun kelimelerle konuşun.

Yedinci Kapı: Güzel Konuşmak İçin Okuyun.

Bazı insanlar sözlü diyaloglarda çekingendirler. Korkmanın gereği yok; herkes sizin gibi çekingen olabilir. Konuşma özürlü zannedilmeyin. Ancak konuşma kelime kullanmaktır. Kelime repertuarınızın zengin olması konuşmanızı da zengin kılar. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren bolca kitap okuyanlar konuşma ve yazmada daha başarılı olabilirler. Vakit çok geç değil; kitap okuyun, iyi iletişim kurun.

Özetle: Etkileşim İçin Okuyun!

İletişim becerilerinizi geliştirmek için pratik yapın. Bunu bol bol yapın. İletişim kurmakta ve mesajınızı kitlenize ulaştırmakta zorluk çekiyorsanız, belki bu ipuçları size yardımcı olabilir. Aktif bir dinleyici olun ve göz teması kurmaya çalışın. Okuyun. İletişimde asıl olan etkileşimdir. İletişim kurduğunuz kişide etki bırakmaktır.

OKUMA ÖNERİSİ

İLETİŞİM NEDİR – İLETİŞİM ÜZERİNE ÖZLÜ SÖZLER

Başa dön tuşu