Müzakere Teknikleri

Müzakere Becerileri – 10 Etkili Müzakere Becerisi

Etkili Müzakere Teknikleri / 10 Etkili Müzakere Becerisi: İş tanımları genellikle iş adayları için müzakere becerilerini arzulanan bir varlık olarak listeler, ancak müzakere etme becerisi, istenen bir sonucu elde etmek için bir araya getirilen kişiler arası ve iletişim becerilerinin toplanmasını gerektirir. Müzakere koşulları, iki taraf veya birey grupları bir sorunun çözümü veya bir proje veya sözleşme için amaç konusunda anlaşamadıklarında ortaya çıkar. Başarılı bir müzakere, iki tarafın bir araya gelmesini ve her ikisi için de kabul edilebilir bir anlaşma yapmasını gerektirir. Bu doğrultuda verilen 10 etkili müzakere becerisi aşağıda verilmiştir.

10 Etkili Müzakere Becerisi

1-) İlgi ve Hedefleri Belirlemek İçin Problem Analizi

Etkili müzakereciler, müzakeredeki her bir tarafın çıkarlarını belirlemek için bir sorunu analiz etme becerisine sahip olmalıdır. Detaylı bir problem analizi, konuyu, ilgili tarafları ve sonuç hedeflerini tanımlar. Örneğin, bir işveren ve işçi sözleşmesi müzakeresinde, tarafların aynı fikirde olmadığı sorun veya alan, maaş veya hak olarak olabilir. Her iki taraf için sorunları belirlemek, tüm taraflar için bir uzlaşma bulmaya yardımcı olabilir.

2-) Toplantı Öncesi Hazırlık

Bir pazarlık toplantısına girmeden önce, yetenekli müzakereci toplantı için hazırlanır. Hazırlık hedefleri, ticaret alanlarını ve belirtilen hedeflere alternatifleri belirlemeyi içerir. Ayrıca, müzakereciler anlaşma ve ortak hedef alanlarını bulmak için iki taraf arasındaki ilişkinin tarihini ve geçmiş müzakereleri inceliyorlar. Geçmiş emsaller ve sonuçlar mevcut müzakerelerin tonunu belirleyebilir.

3-) Aktif Dinleme Becerileri

Müzakereciler tartışma sırasında diğer tarafa aktif olarak dinleme becerisine sahipler. Aktif dinleme, beden dilini ve sözlü iletişimi okuyabilme becerisini içerir. Toplantı sırasında uzlaşacak alanlar bulmak için diğer tarafın dinlenmesi önemlidir. Müzakere süresinin büyük bölümünü görüş açısının erdemlerini açıklayarak harcamak yerine, yetenekli müzakereci diğer partiyi dinleyerek daha fazla zaman geçirecektir.

4-) Duyguları Kontrol Altında Tutun

Bir müzakerecinin müzakere sırasında duygularını kontrol altında tutabilmesi çok önemlidir. Çekişmeli konularla ilgili bir müzakere sinir bozucu olabilirken, toplantıda duyguların kontrol altına alınmasına izin vermek olumsuz sonuçlara yol açabilir. Örneğin, maaş görüşmesi sırasında ilerleme kaydedilmemesiyle sinirlenen bir yönetici, hayal kırıklığını sona erdirmek amacıyla kuruluş için kabul edilebilir olandan daha fazlasını kabul edebilir. Öte yandan, maaş zammını müzakere eden çalışanlar, yönetim ile uzlaşmayı kabul etmek ve iki taraf arasındaki iletişimi kesen, ya hep ya da hiç bir yaklaşımı benimsemekle gereksiz duygusal davranabilir.

5-) Açık ve Etkili İletişim

Müzakereciler, müzakere sırasında diğer tarafla net ve etkili bir şekilde iletişim kurma yeteneğine sahip olmalıdır. Müzakereci davasını açıkça belirtmezse yanlış anlaşılmalar meydana gelebilir. Bir pazarlık toplantısında, etkili bir müzakereci, gerekçesinin yanı sıra, istenen sonucu belirtme becerisine sahip olmalıdır.

6-) İş birliği ve Takım Çalışması

Müzakere mutlaka başka bir düzenlemeye karşı bir taraf olmak zorunda değildir. Etkili müzakereciler, bir ekip olarak birlikte çalışma ve müzakereler sırasında iş birlikçi bir atmosfer geliştirme becerisine sahip olmalıdır. Konunun her iki tarafındaki müzakereye dahil olanlar kabul edilebilir bir çözüme ulaşmak için birlikte çalışmalıdır.

7-) Problem Çözme Yetenekleri

Müzakere becerisine sahip bireyler, sorunlara çeşitli çözümler bulma yeteneğine sahiptir. Müzakere konusundaki nihai hedefine odaklanmak yerine, beceri sahibi birey, konunun her iki tarafına da fayda sağlamak için iletişimde bir çöküş olabilecek sorunu çözmeye odaklanabilir.

8- ) Karar Verme Yeteneği

Müzakere becerisine sahip liderler, müzakere sırasında kararlı davranma yeteneğine sahiptir. Bir pazarlık düzenlemesi sırasında bir çıkmazı sona erdirmek için çabucak bir uzlaşmaya varmaya karar vermek gerekli olabilir.

9-) İyi İlişkilerin Korunması

Etkili müzakereciler müzakere katılanlarla iyi bir çalışma ilişkisini sürdürmek için kişilerarası becerilere sahiptir. Sabırlı müzakereciler ve başkalarını manipülasyon kullanmadan ikna etme kabiliyeti zor bir müzakere sırasında olumlu bir atmosfer sağlayabilir.

10-) Etik ve Güvenilirlik

Etkili bir müzakerecideki etik standartlar ve güvenilirlik, müzakereler için güvenilir bir ortam sağlar. Bir müzakeredeki her iki taraf da diğer tarafın vaat ve anlaşmaları takip edeceğine güvenmelidir. Bir müzakereci, pazarlık sona erdikten sonra verdiği sözleri yerine getirme becerisine sahip olmalıdır.

Yazar: Onur Buzağıcıoğlu
Web: www.onurbuzagicioglu.com

Kaynak: https://smallbusiness.chron.com/top-ten-effective-negotiation-skills-31534.html

Başa dön tuşu