BaşarıHitabet ve DiksiyonKişisel GelişimLiderlikSatış & Pazarlama

Etkili Konuşma Becerileri Nasıl Kazanılır?

Etkili Konuşma Becerileri – Eğer şu anda etkili konuşma becerisine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, “elit azınlık” bir grubun içindesiniz demektir. İnsanlara etkili konuşmalarınızla faydalı olmaktasınız. Fakat o küçük azınlık dışındaysanız, bir konuşma yapabilmek bir tür tropik iklimlerin yakıcı ateşi gibidir. Ama size iyi bir haberim var; harika bir konuşma yapmak için yapabileceğiniz, etkili konuşma yapmayı başarabileceğiniz ve bu yükü kaldırabilmenize yardım edecek bazı sırlar var. Bu yazıda sizinle bu sırları paylaşmak istiyorum.

Önce belirtmek isterim ki, iki grup konuşmacı vardır. Birinci grupta yer alanlar, kendilerinden bir gruba veya topluluğa konuşma yapması istenenler; diğer grupta yer alanlar ise mesleği veya pozisyonu gereği insanlara hitap etmesi gerekenler.

Bu ikinci grubu tahmin ettiğiniz gibi, öğretmenler, satışçılar, yöneticiler, din adamları, siyasetçiler gibi insanlar oluşturmaktadır.

Birinci grubu biraz açalım. Sizden bir konuşma yapmanız için ricada bulunulması demek, sizin bildiklerinizi orada olan diğer insanların da duymalarını istemek demektir. Mesela, bir konuda uzmansınız, bilginizi paylaşmanız istenilmektedir. İnsanlar da bu konuyla ilgili sizi dinlemeye gelmiş olabilirler. Elbette konuşmanız gerekecektir. İşte birinci gruptan kastımız budur.

İster rica edildiğinde, isterse mesleğinizin bir gereği olarak, etkili bir konuşma yapmak istiyorsanız, sizinle paylaşmak istediğim sırlar şunlar:

ETKİLİ KONUŞMA BECERİLERİ İÇİN 7 SIR

Etkili Konuşma Becerisi

1- İYİ BİR KONUŞMA SOHBET TARZINDA OLMALIDIR

Hoş sohbet, usta bir sohbet insanı olmak sizi iyi bir konuşmacı yapabilir. Çünkü sohbet etmek en iyi iletişim biçimlerinden biridir. Sohbet becerisi ticaret yapmak gibidir; alırsın-satarsın. Burada da anlatırsın-dinlersin. Bir tür düşünce alışverişi hakimdir. Sohbet sırasında duygularımız, dikkatimiz ve empatimiz dimdik ayaktadır. Duyu organlarımızı iyi kullanabiliriz. Gözlerimiz, jest ve mimiklerimiz konuşmalarımızın birer tamamlayıcısı olarak rol oynarlar. Sohbet esnasında dinleyicileri yönetirsiniz. Onların beden dillerinden söylediklerinizin etkisini anlarsınız. Baş sallamalarından, yüz ifadelerinden, susmalarından, dikkatlerini yoğunlaştırdıklarından sohbetin nasıl gittiğini anlarsınız. Sıkıldıklarını anlarsınız. Ya da etkilendiklerinizi fark edersiniz.

Bir konuşmacının sorumluluğu dinleyicilerini inanılabilir sonuçlara ulaştırmaktır. Bunu başarmak için konuşmacılarla fikirsel bağ kurma yanında, duyuşsal bağlar kurmak ve duygusal bir ortam oluşturmak söz konusu sonuçlar için güvenilir bir yoldur.

Etkili Konuşma Becerileri

2- SOHBETİ TEK KONU ÜZERİNDEN YAPIN!

Profesyonel satışçılar, pazarlama uzmanları ve uzman reklamcılar satış esnasında tek bir satış üzerine yoğunlaşmaları gerektiğini bilirler. Sonuç almanın akıllı bir taktiğidir bu. Kısa metrajlı konuşmalarda da benzer bir pozisyon gerekir.  5 Dakika konuşması gibi, kısa ve tek konulu sunumlar her zaman etkilidir. Bu sürede ne yapılabilir; problemi sunmak, özetlemek ve çözümünü söylemek. Daldan dala atlamayın. Kendinizi kaybedersiniz.

 

Problem çözme ve TRİZ

3- KORKUN, AMA DENGELİ KORKUN!

Her konuşma korkutucudur. Topluluk önünde konuşmak dizlerinizin bağını çözebilir ve ölüm korkusu gibi cesaret kırıcıdır. Usta konuşmacılar bu korkuyu lehlerine kullanırlar. Tedbirli, planlı bir konuşma hazırlamanın iyi başlangıç olduğunu bilirler. Siz de korkun ve tedbirinizi alın. Sahneye çıkın, gülümseyin ve başlayın!

Etkili Okuma Becerileri

4- İYİ HAZIRLANIN!

Konuşma metninizi hazırlarken sizi dinleyecek olanlar hakkında bilgi toplayın. Yaş ortalamaları kaç? Cinsiyetleri nedir? Hangi konulara ilgi duyuyorlar? Eğitim düzeyleri nasıl? Kültürel arka planları nedir? Hassasiyetleri, özel konuları veya önem verdikleri hakkındaki hassasiyetleri nelerdir? Bu değişkenlere göre hazırlanacak bir konuşma grubun ortalamasına hitap etmek ve örnekleri verirken daha çok dikkat etme açısından önemlidir.

Etkili Konuşma Becerileri

5- İYİ İFADE EDİN!

Metninizin tamamını yazın. Konuşmanıza ilgi çekici cümleler dizisiyle giriş yapın. Sizi dinleyenlerin hakkınızdaki fikirleri ilk 5-7 saniyede söyleyeceğiniz o ilk cümlelerde saklıdır. Güçlü bir giriş yaptıktan sonra, gelişme bölümünü örnek olaylar, yaşanmışlıklar üzerinden sunun. Sonunda ise özetleyin. Ayırdığınız süreden daha fazla ilerlemeyin. Sürenizi aşarsanız, sıkıcı olursunuz ve başarınıza gölge düşer.

Etkili Konuşma Becerileri

6- KOMİK OLMAYIN VEYA BİR KOMEDYENE DÖNÜŞMEYİN!

Mizah yapmak, bir konuşmacı olarak güçlü yönünüz ise tabi ki bunu iyi kullanın! Ancak komedyenler gibi olmayın. Mizahı dengeli bir şekilde ve konuyla ilişkili ise yapın. Klişe cümlelerden kaçının.

Mizah yapmak, konuşmalarda etkili bir çıkış olmasına rağmen, ölçüsü kaçırılırsa komik durumlara düşülebilir. Konuşmada kullanılacak mizahın konusu mutlaka olmalı ve bu doğal bir şekilde sunulmalıdır. Mizahı konuşma sırasında aklınıza geldiği için değil, önceden mutlaka planlayarak kurgulamalısınız. Dinleyenler, mizahınız ile konu arasında ilişki kuramazsa eğlence konusu haline gelirsiniz. Nazik dinleyiciler, bunu bıyık altı gülümseyerek yaparlar. Bunun için planlamanızda mizah kullanacaksanız, “Bu mizahı neden ve nerede kullanacağım?” sorusunu kendinize sorun! Mizahı yaparken de “Aklıma bir fıkra geldi…” gibisinden bir ifade söylemek rastgele konuştuğunuz izlenimi verebilir. Bunun yerine, “Yeri gelmişken konuyu bir fıkra ile pekiştirmek isterim…” demek daha doğrudur.

Etkili Konuşma Becerisi

7- KENDİNİZİ UNUTUN!

Hiç kimse birden bire etkili bir konuşmacı olamaz. Çok ilgili olduğunuz, bildiğiniz hatta uzmanı olduğunuz konularda konuşun. “Bildiğiniz gibi…” şeklinde bir cümle kullanmayın. Çünkü dinleyenler bildiklerini duymak yerine, yeni ve bilmedikleri bir konuyu duymak için oradalar. Konuşma anında kendinizden geçin, dinleyici ile bütünleşin.

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu