Alternatif TıpÇocuk ve ZekaDEHB / ADHDDiyet ve BeslenmeHafıza GeliştirmeZihinsel Sağlık

DHA Nedir? – Osman Müftüoğlu

Bir madde var ki, hafıza, beyin ve beyin gelişimi için çok önemli. Bu maddenin adı DHA. Halk DHA nedir bilmiyor. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bu maddeyi bir TV kanalında çok basit bir şekilde anlatmış. Ayrıca akılda kalsın, unutulmasın diye izleyicilere “DHA”yı “Diyarbakır, “Hakkari”, “Ankara” diye de heceletmiş. Çok hoş bir tanıtım olmuş. DHA bu kadar basit anlatılamazdı. İlgili video klibi aşağıda izleyebilirsiniz.

Osman Müftüoğlu’nun “DHA Nedir?” sorusuna cevabı şöyle: Balık yağının içindeki omega-3 temel olarak iki maddeden oluşuyor. Bunlardan beyin için gerekli olan maddenin açık yazılışı “DokosaHeksaenoik Asit”, kısa yazılışı ise “DHA“. Beyindeki omega-3 işte bu maddeden biri olan DHA’dan oluşuyor. DHA beyin hücrelerinin haberleşmesi ve birbirleriyle iletişim kurması için hayati bir öneme sahip. Beyinden başka DHA’nın yoğun olarak bulunduğu diğer organ da göz. Bu anlamda DHA göz sağlığı ve görme için de çok önemli.

Halk balık yağlarının hepsinin aynı olduğunu düşünüyor. Ancak durum pek de öyle değil. DHA özellikle kutuplarda buzullar arasında yaşayan balıkların donmamak için vücutlarının ürettiği antifriz gibi bir madde. Bu sebepten dolayı yüksek DHA kutuplardaki buzlu soğuk ve derin okyanus balıklarında yüksek oranda bulunuyor. İşte bundan dolayı kutuplardaki ve derin okyanus balıklarından elde edilen DHA miktarı diğer iç sığ deniz balıklarına göre daha yüksek oluyor.

Son zamanlarda halk bu konuyu bilen Osman Müftüoğlu gibi önemli uzmanların katıldığı TV programlarından edindiği bilgilerle bilinçlendikçe, balık yağı üreticilerinin hemen hemen hepsi de ürünlerini “Yüksek DHA’lı Omega-3” veya “Yüksek DHA’lı Balıkyağı” diye tanıtmaya başladılar. Etiketindeki DHA oranı 120 mg DHA yazan balık yağı da, etiketinde 1250 mg DHA yazan balık yağı da kendisinin yüksek DHA’lı balık yağı olduğunu iddia ediyor.

Hatta bazı üreticiler tanıtımlarında balık yağının içindeki DHA miktarını değil de, balık yağının içindeki toplam günlük yağ miktarını yazarak kafa karıştırabiliyorlar. Buna şöyle bir örnek verebilirim; içtiğiniz 1200 mg balık yağının içindeki DHA miktarı sadece 250 mg. olabilir. Etiketine baksanız bunu görebilirsiniz. Ancak üretici tanıtımına 1200 mg balık yağı yazarak, ürünün günlük kullanımının içindeki toplam balık yağı ağırlığını,yazarak sanki bu DHA miktarıymış gibi algı yaratabiliyor. Bir de yanına “Yüksek DHA’lı Balık Yağı” yazdı mı işler daha da karmaşık hale geliyor. Halbuki içilen balık yağının tamamı DHA değil. Konuyu bilmeyen vatandaşın da bu tip iddialarla kafası karışıyor. Bu hatalara düşmemek için, mutlaka ürünün etiketinden, içindeki DHA miktarının kaç mg. olduğuna bakılmalıdır.

Beyin gelişimi, hafıza gücü, konsantrasyon gibi faktörler sizin için önemliyse, alacağınız balık yağının içindeki DHA miktarına kutunun üzerindeki detaylı etiketinden bakmalısınız. Bu değer balık yağının etiketinde “DHA” ve “mg.” olarak yazar. Yazmıyorsa, içinde DHA yok demektir. Hangi ürünün içinde daha çok DHA varsa, o diğerine kıyasla hem daha iyidir, hem de daha değerlidir. Ayrıca ürünün içindeki toplam DHA miktarı da önemlidir.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, ayrıca aşağıda linki verilen “NEDEN DHA ORANI YÜKSEK OLAN BALIK YAĞI İÇMELİYİZ” başlıklı makaleyi de okuyabilirsiniz.

NEDEN DHA ORANI YÜKSEK OLAN BALIK YAĞI İÇMELİYİZ

Başa dön tuşu