İnsan İlişkileri

Davetler Ve Nezaket Kuralları

İş Yemekleri, Partiler ve Etkinliklere Katılıyorsanız Nezaket Kurallarını Bilin!

Davetler ve buna bağlı olarak nezaket kuralları hayatımızın vazgeçilmezlerinden biridir. Anadolu geleneklerinde bu apaçık görünür; misafirsiz sofraya oturulmaz(dı). Ne yazık ki son yıllarda misafir seçimi çok açık bir şekilde yapılıyor; Ramazan sofraları, sözgelimi, fakire ait olduğu halde, zenginler bu sofralarda daha sık görülüyor.

İş dünyasında da davetler, yemekli toplantılar veya tanışma kokteylleri düzenleniyor. Bu gibi iş yemekleri, partiler veya sosyal etkinliklerin düzenlenmesinin temel hedefi, çalışanların birbirlerini daha iyi tanıması ya da çalışanlarla müşteriler arasında samimi iletişim ortamı oluşturmaktır. Hatta bazen de karma davetlerde diğer firmaların çalışanları ile birlikte ortak projelerde stratejik ittifaklar kurulabileceğini test etmek, aynı firmada çalışanlar arasında güven yoklaması yapmak ve hatta doğru ekipler kurmak konusunda fikir edinme ortamı oluşturulmaktadır.

Personel kahvaltılarından öğle yemeğinde müşteriler için hazırlanmış kokteyl resepsiyonlarına kadar, harcanan paralar da göz önüne alındığında, her zaman her işte en iyisi olabilmek önemlidir. Siz de iş yemeklerine, partilere ve etkinliklere katılmak için bir davet aldığınızda aşağıdaki genel kuralları kendinize uyarlamaya çalışın:

DAVETLER VE NEZAKET KURALLARI

Hemen Onaylayın veya Reddedin! 

Herhangi bir davete, gidecek de gitmeyecek olsanız, cevabınızı mümkün olduğunca hemen vermelisiniz. Davete zamanında cevap vererek davet sahibinin son dakika planlarını alt üst etmemiş olursunuz. Hatta davet sahibini, diğer tüm lojistik planlarını değiştirmek gibi zor durumda bırakmamış olursunuz. Şirketiniz adına katılıyorsanız bu durum prestij açısından da önemlidir.

Davete Geç Kalmayın!

Doğal olarak, bir etkinliğin zamanında başlayabilmesi katılımcıların dakikliğine bağlıdır. Davete geç gelirseniz kendinizin ve şirketinizin kaba olduğu ve sizin de profesyonelce davranmadığını gibi bir izlenim vermiş olursunuz. Öngörülemeyen durumlar nedeniyle geç kalmanız gerekiyorsa, en fazla 10 – 15 dakika geç kalabilirsiniz. Aksi takdirde, davet sahibine önceden telefon etmeniz, zamanında ve kibarca bilgilendirmeniz gerekir.

Etkinliğe Uygun Kıyafetler Giyin!

Etkinlik için uygun kıyafet seçmek önemlidir. Uygun giyinmek hem kendi şirketinizin saygınlığını artırır, hem de pozitif imaj oluşturmakla davet sahibine saygı gösterilmiş olur.

Davet Edilmemiş Kimseyi (Misafir) Davete Götürmeyin!

Davetsiz birisini yanımıza alıp davete gitmek nezaketsizliktir. Bu durum hem davet sahibi için bir sıkıntıdır, hem de misafir için. Davetsiz misafirlerin yanlarında getirilmemesi genellikle tavsiye edilir.

Arkadaş Canlısı ve Neşeli Olun!

Bu tür davetlerin bir amacı yeni yüzlerle tanışmaksa, siz de olabildiğince çok insanla tanışın, arkadaşça davranın ve konuşmaya açık olun. Bu etkinliklerde sosyal ağ kurmak ve daha fazla insanı tanımak kariyerinize yardımcı olabilir. Bazen tek bir kişiyle yapılan bir konuşma sizi bir şekilde aydınlatabilir ya da hayatınızı değiştirebilecek bir fikir verebilir.

Pozitif İletişim Kurun!

Sohbet konularınız, çoğu insanın paylaştığı temel ilgi alanlarında olmalı. Sohbette aldığınız bilgileri gizli tutun. Hele, herhangi bir şirket bilgisini vermeyin ya da böyle konuya asla girmeyin. Politika ve din ile ilgili konulara, farklılıkların fazla olması nedeniyle en az düzeyde girilmeli veya mümkün olduğunca sohbet konusu yapmaktan kaçınılmalıdır.

Olumlu Geri Bildirim verin! 

Çevrenizdeki insanlara davetin yeri, mekanı ve ulaşımı gibi konularda şikayette bulunmayın. Asla, olumsuz yorumlar yapmayın. Etkinliğin olumsuzluk kaynağı olmayın. Eğer yanlış bir şey görürseniz, ev sahibini veya organize eden sorumlu kişiyi bilgilendirin.

Davetten Zamanında Ayrılmasını Bilin! 

Bir davetten ne zaman ayrılmalısınız? Cevabı şudur: Konukların yaklaşık yarısı davetten ayrıldığında sizin de ayrılmanızın zamanının geldiğini anlamalısınız. Ayrılan ilk kişilerden ya da son kişilerden olmayın.

….Ve bir de; davetten sonraki gün bir teşekkür notu, e-posta, bir kart veya takdir mektubu hazırlayıp davet sahibine gönderin. Müthiş bir şekilde mutlu olacaktır.

Başa dön tuşu