Çocuk ve ZekaÖğrenme ve Eğitim

Çocuk Gelişimi – Çocukların Anne Karnında Öğrendikleri 3 Şey

Çocuk Gelişimi

ÇOCUKLARIN ANNE KARNINDA ÖĞRENDİKLERİ 3 ŞEY

Çocuk, hafıza ve zeka gelişimi için geç mi kaldık?  Çocukların anne karnında öğrendikleri 3 şeyin ne olduğunu merak ediyor musunuz? Peki, siz öğrenmeye ne zaman başladınız? Okula başlayınca mı; yani 7 yaşında? Yok, yok; 6,5,4,3,2,1 yaşlarında? Hiçbiri değil! Öğrenmeye daha dünyaya gelmeden, annenizin karnındayken başladınız! Yani “Rahim Okulu”nda, ya da eski deyimle “Şefkat Mektebi”nde. Peki neler öğrendiniz? Nasıl öğrendiniz?

 1- TATLARI ÖĞRENDİNİZ: “HIMM, ÇOK LEZZETLİ!”

Çocuk gelişimi konusunda bir deney: Kuzey İrlanda’nın Belfast şehrinde bulunan Queen’s Üniversitesi’nden  Peter Hepper isimli profesör, doğumdan önce, annemizin karnındayken yiyeceklere ilgi duyup duymadığımızı merak etmiş. Bu merakı üzerine, araştırma grubuyla hamile olan anne adaylarından ya sarımsak yemelerini, ya da sarımsak doğramalarını istemiş. Anne adayları söyleneni yapmışlar. Sonuçlar çok enteresan; sarımsak yiyen anne adaylarının çocuklarının 8-9 yaşlarında bile sarımsak yemekten çok hoşlandıkları ortaya çıkmıştır.

Çocuk gelişimi konusunda bir başka deney: Havuç suyu deneyi. Bu deneyde aynı sonucun benzer şekilde havuç suyu için de geçerli olup olmadığı test edilmiştir: Havuç suyu içen hamile annelerin 5-6 aylık bebeklerinin de havuç suyundan çok hoşlandıkları ortaya çıkmıştır.

Prof. Hepper, çocukların annelerini nasıl tanıdığını, diğer annelerden nasıl ayırdığını da benzer bir yorumla şöyle ifade ediyor. Bebeğin düşündüğü şey şudur: “Karnında aldığım tat, kucağında olduğum bu kadının tadıyla aynı mı? Evet, bu annemin ta kendisi!

2- KONUŞMALARI FARKETTİNİZ: “KİM BENDEN BAHSEDEN?”

Çocuk gelişiminde insan çevresi: New York Üniversitesi’nden bir psikolog olan Athena Vouloumanos, yeni doğan bebeklerin çevrelerindeki konuşmalara ve seslere verdiği tepkileri karşılaştırdı. Bazı bebeklerin konuşmaya tepki gösterdiğini gördü. Hatta ana dilinin konuşulduğunu fark ettiklerinde tepkileri daha da keskindi.

Araştırma, önemli bir kavramın kanıtlanmasına yardımcı oldu: Bir bebek, anne rahmindeyken, insan seslerinin olmadığı, yani insan sesinin yankılanmadığı bir ortamda yaşayan anne karnındaysa, yeteri kadar insan konuşması duymazsa, doğumdan sonraki evrede konuşma bozukluğu çekebileceği gibi, erken doğma (prematüre) durumu da ihtimaller arasında bulunmaktadır.

3- SESLERİ ÖĞRENDİNİZ: “NE GÜZEL MÜZİK BÖYLE!”

Çocuk gelişiminde müzik etkisi: Finlandiyalı bir grup bilim insanı, iki gebe grubu seçerek, birine her gün ninniler dinletirirken, diğer gruba hiçbir şey dinletmedikleri bir deney yaptılar.  Sonuç, ilk gruptaki bebeklerin şarkılara olumlu tepki gösterip, dinledikleri ninni tarzına olumlu cevap verdikleri görülürken, diğer gruptaki bebeklerin ninni seslerine kayıtsız kaldıkları gözlendi.  Araştırmacılar, ninni dinletilen ve ninnilere ilgi duyan bebeklerin rahmin içindeyken dinledikleri ninnileri öğrenmiş olması gerektiği sonucuna vardılar.

Çocuk, zeka, gelişim ve müzik denince, bu vesile ile size Mega Hafıza’nın beyin gelişimi ile ilgili müzik bağlantılı bir setinden de bahsetmek istiyorum. Biz bu seti Mega Hafıza’nın 5 ile 12 yaş arasındaki çocukların “Anzan Mega Aritmetik Beyin Egzersizleri” eğitiminde de kullanıyoruz. Setin detayına burada girmeyeceğim. Setle ilgili detaylı bilgi edinmek isteyenler ayrıca aşağıda verilen kısa video filmi izleyebilirler. Bu setin müzikleri anne karnındaki bebeklere de dinletilebilmektedir. Ben bu müziklerin anne karnındaki bebekler için nasıl kullanılacağına değineceğim. Bu set hafıza ve zekayı geliştiren Bio-Ritmik Largo müzik ve frekanslardan oluşmaktadır. Bu anlamda, Bio-Ritmik Largo müzik ve frekansların daha çocuk doğmadan bebeklere dinletilmeye başlanması doğacak çocukların beyin gelişimini de katkıda bulunabilir. Ancak şunun gözden kaçırılmaması gerekir; anne rahmindeki çocuk bir sıvı içinde olduğu için, sesleri de bu sıvı kanalıyla duymaktadır. Hamile anneler, hoparlörü karınlarına dokundurarak bu müzikleri daha doğmamış bebeklerine dinletebilirler. Bu arada sıvı ortam, havaya oranla sesi daha hızlı ilettiği için, hoparlördeki müziğin sesi çok az açılmalıdır.

Beyin Gelişimi ve Largo Barok Müzik

Sonuç olarak anne karnındaki bebeklerin gelişimini desteklemek için elinizi anne karnına dokundurarak onunla konuşun. Onlara hafıza ve beyin geliştirici müzikler dinletin ve beyin geliştiren farklı yiyecekler yeyin. Özellikle onun beyin gelişimi için yüksek DHA oranlı balık yeyin veya balık yağı için. Böylece onlara daha doğmadan balık ve balık yağı tadını sevdirmiş olursunuz. Onların anne karnında öğrenmeye başladıklarını unutmayın.

BİO-RİTMİK LARGO VE KONSANTRASYON SETİ

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu