Çocuk ve Zeka

Çocuğa Beklemeyi Öğretmek – Çocuklara Beklemeyi Öğretmenin 5 Yolu

Çocuğa Beklemeyi Öğretmek – Böyle de eğitim mi olurmuş demeyin; çoğumuzun, özellikle bizim gibi sabırsız toplumların en büyük ihtiyacıdır beklemek. “Beklemek” psikolojik bir beceridir. Yetişkinlere sorarsanız dünyanın en zor davranışlarından biri beklemektir. Beklemek, ümit içerir, sabır içerir, iyi niyet içerir. Beklemeyi bilemeyen anne ve babalarının çocuklarına söyleyebilecekleri hiçbir nasihat olamaz. Yine de hem ailenin hem de gelişim çağındaki çocukların öğrenebilecekleri pratik uygulamalar var. Bu yöntemlerle hem kendinizi kontrol altına alıp geliştirebilir, bekleme psikolojisinin doğurduğu sıkıntıdan kurtulursunuz; hem de çocuklarınız hayata daha iyi davranışlarla hazırlanmış olur. Gerçeğin basit, basitin gerçek olduğuna inanın ve okuyun:

Çocuğa Beklemeyi Öğretmek

Beklemek ve Zaman: Zamanı Görünür Yapın!

Çocuklar, 9 yaş civarında soyut düşünmeden somut düşünmeye geçmeye başlarlar. 9 yaş öncesinde beyinleri daha somut bir şekilde çalışır. Bu yüzden 15 ile 45 dakika arasındaki farkı söylemeleri zordur. Çocuklara beklemeyi öğretirken zamanı görselleştirmek en doğru yöntemlerden biridir. Zamanı görselleştirmek, sınırsız ve hayali olan belirsizlikleri ortadan kaldırıp belirli hale getirmeyi sağlar.Babasını evde bekleyen bir çocuk: “Babam güneş battığında işten eve dönecek; bu dişlerimi fırçalamak kadar çabuk olacak.”  şeklinde düşünmesi beklemeyi zaman ölçüsüyle daha kolay anlaşılır hale getirmektedir. Bu cümleyle,  beklemek, çocuk için o kadar zorlayıcı olmayacak, sabır göstermesi sağlanacaktır.

yüksek dha oranlı - balık yağı - mega vitamin - mega-o-mega

Çocuğunuza Kendi Kendine Oynamayı Öğretin!

Çocuğa beklemeyi öğretmek eğitiminde çocukların kendi kendilerine oynamalarına dair çok sayıda neden vardır. Bunlardan biri, herhangi bir zamanda veya herhangi bir yerde oynayabilmesidir. Bu çocuğun kendi hayal gücüyle baş başa kalması, planlama, oynama, roller biçme gibi çok sayıda oyun parçalarına kendi hayal gücüyle karar vermesidir. Çocukların hayallerinin sınırları yoktur. Ancak şu oyunlardan uzak tutun:

Yanlış Oyunlar: Tablet, cep telefonundaki oyunlar gibi cihaza bağlı oyunları oynaması kendi başına oynama sayılmaz. Tam tersi bu tür çoğu oyunlar çocukların hayal ve zihin gelişimlerini baltalar.

Doğru Oyunlar:  Yapboz oyunlar, hazine avcıları, peri masalları, drama vb.

Bu tür oyunlar çocuğun bağımsız oynamasını öğreten, sabırla devam edildiğinde bekleme becerisi kazanmasını sağlayacak oyunlardır.

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

ÇOCUK, ZEKA VE HAFIZA SETİ – 3 İLE 7 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

Açık Alanlarda Cankurtaran Oyunu

Çocukların otobüs gelene kadar durakta beklemeleri sıkıcıdır. Yetişkinler bile iki de bir saatlerine bakarak sıkıldıklarını beden dilleriyle belirtmiş olurlar. Ya da annenin dükkandan dönmesini beklemek her zaman sıkıcıdır. Bu durumlarda çocukların dikkatlerini yönlendirmek için mükemmel bir yol vardır. O da oyun:

İki çocuk çevredeki nesnelerde (renk, şekil, bir ismin ilk harfi) arayacakları bir özelliği bulmak konusunda anlaşıyorlar. Biri, aklında tuttuğu özelliği (renk, şekil, vb.) diğer çocuğun bulması için çevreden 20 (veya başka bir sayıdaki) nesneyi sayıyor. Diğer çocuk sayılanlar üzerindeki özelliği tahmin edip söylemeye çalışıyor.

Çocuğa beklemeyi öğretmek ile ilgili olarak buradaki ipucu nedir? İlk olarak, bu, çocuğun yaşına bağlı olarak kuralları ayarlamalarına izin verir. Diğeri ise çocukta oynama alışkanlığı yaratan bir oyundur. İkincisi, ebeveynler oyuna genellikle aktif olarak katılmak zorunda değildirler. Çünkü iki çocukla oynanan oyunda fazlasına gerek yoktur.

Yetişkinlerin Sözünü Kesmemenin Basit Bir Yolu

Bir çocuğun sohbet eden yetişkinlerin sözünü araya girip pattadak kesmesi ayıp karşılanır. Ama aynı çocuk, bir başkasıyla sohbet eden babasının yanına gitse, koluna dokunsa veya omzuna elini atsa, babanın farklı tepkileri olabilir. Olması gereken davranış ise şudur: Anne veya baba sohbete devam ederken, çocuğun elini tutup bırakmayarak, hatta sevgiyle okşayarak çocuğa şu mesajı vermeye çalışsa işte bu bekleme eğitimi örneği olur: “Biraz beklersen seninle ilgileneceğim!

Burada bu kuralın işlemesindeki en büyük etken, çocuğa “Seni görüyorum, duyuyorum; seninle ilgileneceğim. Azıcık bekle, e mi?” İşte  bu bir bekleme eğitimidir.

Büyük Günleri (Doğrum Günü, Bayram, Tatil vb.) Beklemek

Bir çocuğun anne ve babasının sohbet esnasında sözlerini kesmemesinden daha önemli olan bekleme davranışı, bayramlar ve tatiller gibi önemli tarihleri beklemektir. Hatta okul çocuklarının hafta sonunu beklemeleri de buna dahildir.

Çocuklar ve IQ Zeka Geliştirme

Nasıl Yardımcı Olacaksınız?

Çocuğa beklemeyi öğretme eğitimi için zaman planlaması yapın. Bir takvim belirleyin. Bu psikolojik olarak zihinde bekleme süresini kısaltmaya yardımcı olabilir. O gelecek günden o anda bulunduğunuz gün arasındaki günleri planlayın: Hazırlanması gereken neler varsa bunları günlere dağıtın. Kartpostallar, işler, görevler, hediyeler vb. hazırlanması gerekenleri gün-gün programlayın ve bu arada sorumluluklar da verin. Çocuğunuzun o gün geldiğinde diyeceği şudur: “Zaman ne çabuk geçti!

Ayrıca aşağıda linki verilen makaleyi de okumak isteyebilirsiniz;

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM – ÇOCUKLAR İÇİN 10 HARİKA ÖĞRENME ETKİNLİĞİ

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi
Başa dön tuşu